علائم کمبود ويتامين B12
پنجشنبه 22 مهر 1395 - 3:42:50 AM
چه خبر - ويتامين B12، علائم، علل

تاثير ويتامين B12 بر عملکرد دستگاه عصبي يکي از موضوعات مورد توجه دانشمندان است. کمبود اين ويتامين در بدن باعث بروز بيماري‌هاي عصبي و جسماني مي‌شود و گاه عوارضي جبران‌ناپذير دارد.

در سال‌هاي اخير تاثير اين ويتامين بر سيستم عصبي خودمختار که مسئول برقراري ثبات شرايط داخلي بدن مي‌شود مورد بررسي قرار گرفته است. اين ويتامين در تشکيل DNA، ساخت غلاف ميلين (پوشش سلول‌هاي عصبي)، تکثير سلولي و توليد گلبول قرمز، جذب آهن و اسيد فوليک موثر است.

علل کمبود ويتامين B12

درباره علل، علائم و پيامدهاي کمبود ويتامين B12، پژوهش‌هاي بسياري انجام شده است. شايع‌ترين دليل کمبود ويتامين B12 فقدان آن در مواد غذايي نيست، بلکه اختلال در فرآيند پيچيده هضم اين ويتامين در دستگاه گوارش است. ويتامين B12 يا کوبالامين يکي از ويتامين‌هاي بسيار مهم براي تشکيل و تجديد گلبول قرمز و عملکرد مطلوب دستگاه عصبي انسان است و از اين رو درماني موثر براي کم‌خوني حاد، اختلالات و فشار رواني و افسردگي به شمار مي‌رود.

بيماري‌هاي گوناگون دستگاه گوارش چون گاستريت‌هاي مزمن و کم‌خوني ناشي از برداشتن کامل يا بخشي از معده، کمبود ويتامين B12 را بدنبال دارند. عواملي از قبيل رژيم گياه‌خواري و کاهش وزن نيز مي‌توانند باعث کمبود اين ويتامين در بدن شوند. پژوهش‌هاي کارشناسان تغذيه نشان داده است که اگرچه گياه‌خواري، رژيم غذايي سالمي است و خطر ابتلا به سرطان و بيماري‌هاي قلبي را کاهش مي‌دهد، اما از آنجايي که اين رژيم غذايي فاقد ويتامين B12 است، گياه‌خواران مي‌بايست با مکمل‌هاي حاوي B12 کمبود اين ويتامين را جبران کنند.

به گزارش دويچه‌وله، افرادي که از يبوست رنج مي‌برند در اثر استفاده بيش از حد از ملين‌ها به کمبود اين ويتامين در بدن دچار مي‌شوند. کاهش اين ويتامين در بدن کودکان و سالمندان ممکن است موجب عدم جذب مواد مغذي ديگر شود.

عوارض کمبود ويتامين B12

عوارض کمبود ويتامين B12 عبارتند از کم‌خوني، احساس ضعف و سستي و بي‌حالي، حواس‌پرتي، زوال عقل و عدم تمرکز، زخم دهان و زبان، کاهش وزن، اختلال در راه رفتن و بوي بد دهان. علائم حاد کمبود اين ويتامين توهم، افسردگي، از دست دادن حافظه و پارانويا است. اما بسياري از اين علائم ممکن است ناشي از کمبود ويتامين ديگري هم در بدن باشد. کاهش ويتامين‌هايي چون B1، B2، B6 و ويتامين C نيز ممکن است باعث کج‌خلقي و افسردگي شود. اين ويتامين‌ها به وفور در ميوه‌جات، برنج قهوه‌اي، کلم بروکلي، جوانه گندم، کلم بروکسل و کلم برگ يافت مي‌شوند.

رابطه کمبود ويتامين B12 و بيماري آلزايمر

پژوهش‌هاي اخير نشان داده‌اند که 24 ميليون از مردم سراسر جهان دچار بيماري‌ زوال عقل هستند. نيمي از اين تعداد از آلزايمر رنج مي‌برند. از بين رفتن سلول‌هاي عصبي به مرور زمان باعث ضعف حافظه، اختلال تمرکز و تکلم مي‌شود. پزشکان توصيه مي‌کنند که با افزايش ميزان مصرف ويتامين B12 مي‌توان خطر ابتلا به بيماري‌هاي مغزي را کاهش داد.

جبران کمبود ويتامين B12

تامين اين ويتامين مهم از طريق تغذيه و تنها از طريق فرآورده‌هاي حيواني امکان‌پذير است، بنابراين احتمال اين‌که بدن به کمبود ذخيره اين ويتامين دچار شود بسيار زياد است. ويتامين B12 در کبد ذخيره مي‌شود و چنانچه بدن با کمبودي مواجه شود نياز آن به مدت سه سال با اين ذخيره قابل جبران است. اما کاهش ذخيره پس از طي اين دوره مشکلات محسوسي را پديد مي‌آورد که بايد به سرعت تحت درمان قرار گيرد. مصرف روزانه سه ميکروگرم ويتامين B12 براي افراد بزرگسال ضروري است. اما به‌دليل فرايند پيچيده جذب اين ويتامين توسط دستگاه گوارش توصيه مي‌شود ذخيره بيشتري براي تامين نياز بدن در نظر گرفته شود.




منبع:isna.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/43672/علائم کمبود ويتامين B12
بستن   چاپ