کم‌کاري مخفي تيروئيد, بيماري بي علامتي که بايد جدي بگيريد
سه شنبه 6 مهر 1395 - 10:44:31 AM
چه خبر - خطر کم‌کاري مخفي تيروئيد براي جنين و مادرش

يکي از مهم‌ترين پيشرفت‌ها تشخيص بيماري در مراحلي است که علائم چنداني ندارد و بيمار هنوز از آن با‌خبر نيست.در واقع در اين مرحله بيماري هنوز چندان شديد و علامتدار نشده است. همه بيماري‌ها چنين نيستند. برخي بيماري‌ها مثل آسم يا نارسايي قلبي از همان ابتدا علائم آزار‌دهنده‌اي دارند و بيمار از ابتدا در‌صدد معالجه بر مي‌آيد. متاسفانه بيشتر بيماري‌هاي مزمن و خطرناک چنين نيستند و دير ظاهر مي‌شوند.

در مورد اين بيماري‌ها معاينه و آزمايش دوره‌اي و سالانه مي‌تواند بيماري را آشکار کند‌. البته برخي بيماري‌هاي مخفي وقتي توسط علم روز پزشکي تشخيص داده مي‌شوند، به دليل استرس و وسواسي که پزشک و بيمار به خرج مي‌دهند، بيش از آن که در جهت معالجه آن کوشش شود، باعث به‌هم خوردن سير طبيعي زندگي فرد مي‌شود که بايد از اين نوع زياده‌روي‌ها اجتناب کنيم.


در سال‌هاي نه‌چندان دور که روش‌هاي تشخيصي بيماري‌هاي تيروئيدي خيلي پيشرفت نکرده بود، پرکاري تيروئيد زماني تشخيص داده مي‌شد که بيمار دچار لاغري شديد، ضعف شديد عضلات و نارسايي قلبي مي‌شد.در مورد چنين بيماراني پزشک مي‌توانست با همت و تلاش زياد تا حدي سير بيماري را کاهش دهد و از طرفي تسکيني براي رنج‌ها و آسيب‌هاي بيماري فراهم کند. اين در حالي بود که غول بيماري گاهي آن‌قدر سرکش شده بود که بيمار را از پا درمي‌آورد. اکنون چنين تابلويي از بيماري کمتر ديده مي‌شود.

وقتي يک زن يا مرد با شکايت از کم شدن وزن، اضطراب بي‌دليل و تپش قلب به پزشک مراجعه مي‌کند، معمولا در قدم اول بعد از معاينه تيروئيد و قلب برايش آزمايش‌هاي تيروئيد درخواست مي‌شود که مي‌تواند يک بيماري پرکاري تيروئيد در مراحل اوليه را شناسايي و در همان مراحل اول آن را درمان کند.

اکنون دانش پزشکي از اين هم فراتر رفته و گاهي بدون اين که بيمار اصلا شکايتي داشته باشد، مي‌توان وجود يک بيماري مخفي را که ممکن است در شرايط خاصي به او آسيب بزند، کشف و مهار کرد.

کم‌کاري تيروئيد ازجمله بيماري‌هايي است که علائم چنداني ندارد و فقط در آزمايش مشخص مي‌شود. درمان با دارو قبل از اين که فرد علائم زيادي پيدا کند در بيشتر موارد خوب و راهگشاست. کشف اين بيماري در دوران بارداري با آزمايش اهميت زيادي دارد، ولي نبايد موجب تشويش مادر شود.

براي نمونه وقتي خانمي قصد باردار شدن دارد، مي‌توان با آزمايش تيروئيد وجود کم‌کاري مخفي تيروئيد را برايش تشخيص داد و او را درمان کرد تا در حين بارداري، جنين هورمون کافي تيروئيد داشته باشد. فرض کنيم يک مادر باردار حين حاملگي متوجه کم‌کاري مخفي تيروئيد مي‌شود. اگر او به اشتباه تصور کند کودکش حتما دچار نقص ذهني يا جسمي خواهد شد‌، اضطراب ناشي از آزمايش، مي‌تواند بيش از کم‌کاري ملايم تيروئيد به او و جنينش آسيب وارد کند‌. در اين شرايط پزشک بايد توضيح دهد که: به خاطر داشته باش تنها درصد کمي از مادران دچار کم‌کاري مخفي تيروئيد، نوزادشان دچار مشکل مي‌شود. ازطرفي درمان با تيروکسين حتي اگر دير شروع شود احتمال اين مشکل را به حداقل مي‌رساند.

دکتر رضا کريمي
‌ فوق‌تخصص بيماري‌هاي غدد و متابوليسم



منبع:jamejamonline.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/42172/کم‌کاري مخفي تيروئيد, بيماري بي علامتي که بايد جدي بگيريد
بستن   چاپ