داروهاي معده را بدون تجويز پزشک و طولاني مدت مصرف نکنيد, به اين دلايل..
شنبه 3 مهر 1395 - 9:45:18 AM
چه خبر - عوارض داروهاي معده

معده يکي از مهم ترين و در عين حال آسيب پذيرترين ارگان هاي بدن است. يک ضرب المثل چيني مي گويد، اگر مرض در معده بيمار نباشد نمي ميرد. همين ضرب المثل ساده نشانگر اهميت اين عضو گوارشي است. معمولا معده دچار مشکلاتي شده و بسياري از افراد را به دردسر مي اندازد.

مشکلاتي مانند ريفلاکس معده (بازگشت اسيد معده)، زخم معده و غيره جزو مشکلاتي است که خيلي ها را درگير کرده است. بسياري از اين مشکلات با مصرف داروهايي که براي کاهش حالت اسيديته معده توليد شده اند، قابل درمان است. اما در اين بين افراد زيادي نيز هستند که خودسرانه انواع داروها را مصرف مي کنند. متاسفانه اين داروها عوارض جانبي نيز دارند که بويژه به فلور روده آسيب مي زنند. در اين مطلب شما را بيشتر با عوارض اين داروها آشنا کرده و در خواست مي کنيم خودسرانه نسبت به مصرف آنها اقدام نکنيد.

هر چه مصرف طولاني تر، خطرات آن نيز بيشتر

اکثر داروهايي که در درمان سوزش و درد معده مورد استفاده قرار مي گيرند، حاوي ترکيبات ضداسيدي هستند که از مخاط، محافظت کرده و حالت اسيديته ترشحات معده را کاهش مي دهند. مانند داروهاي مهارکننده گيرنده هاي H2 يا آنتي H2 و مهارکننده هاي پمپ پروتن يا IPP ها. IPP ها در بيشتري داروهاي تجويز شده براي مشکلات معده هستند.

اين داروها مانند هر نوع داروي ديگري علاوه بر اثرات مثبت عوارض جانبي نيز دارند. بخصوص زماني که به مدت طولاني مصرف مي شوند عوارض آنها نيز جدي تر مي شوند که مي توان به اسهال يا يبوست اشاره کرد. خوشبختانه اين عوارض با قطع مصرف دارو از بين مي روند.

داروهاي مهارکننده هاي پمپ پروتن يا IPP و خطر بروز عفونت هاي روده

مهارکننده هاي پمپ پروتن جزو داروهاي جديد براي برطرف کردن مشکلات معده هستند که عوارضي را روي فلور روده ايجاد کرده و باعث تغيير آن مي شوند. در واقع اين داروها حالت اسيديته معده را کاهش داده و نقش خود را در نابودي باکتري ها ايفا مي کنند. باکتري هاي زيادي هستند که معده، روده کوچک و کولون را تحت تسط خود در آورده اند.

به عقيده محققان، مصرف زيادي داروهاي IPP خطر بروز عفونت هاي گوارشي و غيره را افزايش مي دهند. نتايج بررسي هاي متعدد نشان داده است که، بين عفونت هاي روده، بويژه کوليک عفوني و مصرف داروهاي IPP ارتباط وجود دارد. خطر بروز عفونت روده اي در بين افرادي که تحت درمان با IPP هستند، دو برابر بيشتر از افرادي است که از اين داروها استفاده نمي کنند. نتايج بررسي هاي متعدد همچنين از ارتباط بين اين داروها و ذات الريه حکايت دارند.

داروهاي ضد اسيد و خطر بروز کمبود آهن

از ديگر عوارض جانبي IPP ها مي توان به بروز خطر کمبود ويتامين ها و مواد معدني اشاره کرد. دليل آن نيز نبود اسيد معده است که در جذب مواد مغذي در دستگاه گوارشي مشکل ايجاد مي کند. نتايج بررسي ها نشان مي دهد، افرادي که به مدت بيش از 2 سال داروهاي IPP مصرف مي کنند، در مقايسه با افرادي که تحت درمان اين داورها نيستند، بيشتر در معرض خطر کمبود ويتامين B12 قرار مي گيرند. از ديگر کمبودهاي ناشي از مصرف اين داروها مي توان به کمبود منيزيم و آهن اشاره کرد.

پوکي استخوان

به عقيده برخي محققان، داروهاي IPP عامل عدم جذب درست کلسيم هستند و به اين ترتيب با افزايش آنها خطر شکستگي افزايش مي يابد و بعد از مصرف طولاني مدت اين داروها خطر بروز پوکي استخوان نيز افزايش مي يابد.از ديگر عوارض جانبي اين داروها مي توان به تاثير آنها در کاهش تاثير آسپرين اشاره کرد. معمولا آسپرين براي رقيق شدن خون و پيشگيري از بيماري هاي قلبي عروقي تجويز مي شود. به عقيده محققان، مصرف همزمان اين داروها ممکن است در روند جذب آسپرين اختلال ايجاد کند. البته اين ادعا نياز به بررسي هاي بيشتر دارد. از ديگر خطرات احتمالي مصرف زياد داروهاي IPP که به ندرت بروز مي کند، مي توان به نفريت(التهاب کليه) يا خطر بروز سرطان مخاط معده اشاره کرد.

اجازه ندهيد کارتان به مصرف داروهاي ضداسيد برسد

گفتيم که داروهاي IPP بويژه براي مقابله با سوزش معده تجويز و مصرف مي شوند. با توجه به عوارضي که اشاره شد، براي مقابله با آن بهتر است از مصرف خودسرانه اين داروها بشدت پرهيز کرده و آنها را تحت نظر پزشک و به مدت کوتاه مصرف کرد. بايد بدانيد که با رعايت بهداشت غذايي تا حد زيادي مي شود از بالا آمدن اسيد و سوزش معده پيشگيري کرد.

در گام اول، بهتر است از مواد غذايي آسيب رسان به مخاط مري مانند قهوه، آب پرتقال، محصولات لبني و گوشت هاي قرمز به ميزان زياد پرهيز کرده و مصرف مواد غذايي محافظت کننده از اين مخاط مانند ميوه ها و سبزيجات، پروتئين هاي گياهي، روغن زيتون و روغن کلزا را افزايش دهيد. تمام اين موارد ساده باعث افزايش مقاومت مخاط شده و نياز شما به مصرف داروهاي ضداسيد را کاهش مي دهند.




منبع:tebyan.net



http://www.CheKhabar.ir/News/41869/داروهاي معده را بدون تجويز پزشک و طولاني مدت مصرف نکنيد, به اين دلايل..
بستن   چاپ