لامپ هاي کم مصرف کي خطرناک و کي بي خطر است؟!
دوشنبه 29 شهريور 1395 - 11:45:36 AM
چه خبر - مضرات لامپ کم مصرف از نظر کارشناس بهداشت پرتوهاي وزارت بهداشت

مهندس علي گوراني کارشناس مسئول بهداشت پرتوهاي وزارت بهداشت به مردم اطمينان خاطر داد که لامپ‌هاي کم مصرف تا زماني که شکسته نشده‌اند، خطري براي سلامتي آنها ندارند.

مکانيزم توليد نور در لامپ هاي کم مصرف

و در تشريح اين موضوع گفت: مکانيزم توليد نور در لامپ‌هاي کم مصرف، تحريک بخار جيوه است. بعد از تحريک شدن بخارات جيوه، نور ماوراي بنفش توليد مي‌شود. اين اشعه مرئي نيست و به همين دليل لايه‌اي از فلورسنت از داخل به ديواره لامپ زده مي‌شود تا نور مرئي توليد شود. اين دو موضوع از نظر بهداشتي خطر محسوب مي‌شوند. از طرف ديگر اين لامپ‌ها قطعات الکترونيکي هم دارند که در صورت بازيافت نشدن، سبب آلودگي محيط زيست مي‌شوند. در مجموع لامپ‌هاي کم مصرف تا زماني که شکسته نشوند، خطري براي سلامت ندارند.

زباله‌هاي خطرناک خانگي

متاسفانه سيستم جمع‌آوري زباله‌هاي خطرناک خانگي مانند:

-باتري-داروهاي اضافي-مواد شيميايي-اسپري‌ها-لامپ‌هاي شکسته

و ...

در ايران وجود ندارد و اين موضوع عوارض جدي در پي دارد؛ چرا که ممکن است اين زباله‌هاي خطرناک خانگي وارد محيط زيست شوند.

وجود بخار جيوه در لامپ‌هاي کم مصرف

جيوه فلزي سنگين است که اعصاب را مسموم و در بدن تجمع مي‌کند. در لامپ‌هاي کم مصرف، جيوه به شکل بخار وجود دارد، به همين دليل به راحتي جذب مي‌شود و در صورت شکسته شدن، در محيط زندگي پخش خواهد شد و سريع جذب ريه مي‌شود.

وجود نور ماوراي بنفش در لامپ‌هاي کم مصرف

از سويي ديگر احتمال پراکنده شدن نور ماوراي بنفش توسط اين لامپ‌ها در محيط وجود دارد، بنابراين توصيه مي‌شود مردم حداقل 30 سانتي متر از آنها فاصله داشته باشند. در عين حال اگر کيفيت لامپ خوب نباشد و لايه فلورسنت به درستي زده نشده باشد، امکان نشت بيشتر پرتوي ماوراي بنفش وجود دارد.

شيوه درست جمع‌آوري لامپ‌هاي کم مصرف شکسته شده

وي، همچنين شيوه درست جمع‌آوري لامپ‌هاي کم مصرف شکسته شده را توضيح داد و گفت: وقتي لامپي از اين نوع، شکسته شد:

-ابتدا بايد هواي آلوده به بخار جيوه، از محيط خارج شود.-بعد از آن با يک دستکش، تکه‌هاي درشت لامپ را در کيسه‌اي جمع کنند.-تکه‌هاي ريز و پودرمانند نيز با يک دستمال مرطوب جمع‌آوري شوند.-تا جايي که امکان دارد نيز از جاروبرقي استفاده نشود؛ چون باعث معلق شدن بيشتر پودر جيوه در هوا مي‌شود.

چگونه از آسيب ديدن مردم از لامپ هاي کم مصرف پيشگيري کنيم؟

گوراني يکي از اقدامات ضروري درباره پيشگيري از آسيب رسيدن به سلامت مردم در اين زمينه را آموزش توسط وزارت نيرو عنوان کرد و گفت: وزارت نيرو بايد توليد کنندگان و وارد کنندگان لامپ‌هاي کم مصرف را ملزم به آموزش مصرف کننده کند؛ چراکه محصول دست مردم مي‌رسد ولي به آنها آموزشي داده نمي‌شود. اين جزيي از ارائه خدمات به مشتري است. ساده‌ترين کاري که مي‌شود در اين باره انجام داد، نوشتن توضيحات روي محصول است.




منبع:isna.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/41510/لامپ هاي کم مصرف کي خطرناک و کي بي خطر است؟!
بستن   چاپ