گزارشي از اولين اکران فيلم فروشنده: بهت تماشاچيان پس از پايان فيلم!
پنجشنبه 11 شهريور 1395 - 7:42:36 AM
چه خبر - نظر تماشاگران درباره فيلم فروشنده

فيلم «فروشنده» در سانس‌هاي 6:45 و 9:00 صبح، در پرديس آزادي با سالن‌هاي پر از تماشاگر نمايش داده شد. گرچه تماشاي فيلم در اين ساعات از صبح کمي غير معمولي است، اما در کنار اين‌که بسياري از مخاطبان دوست داشتند جزو اولين تماشاچيان فيلم اصغر فرهادي باشند، برخي هم نگران پايين آمدن اين فيلم از روي پرده بودند. جالب‌تر از حال و هواي مخاطبان پيش از ورود به سالن، فضاي بهت‌زده‌اي بود که هنگام نمايش فيلم بر سالن حکم‌فرما بود و حتي پس از خروج نيز ادامه داشت.

اگر امروز ساعت 6 و 7 صبح گذرتان به خيابان شهيد بهشتي افتاده باشد، احتمالا مخاطبان فيلم «فروشنده» را ديده‌ايد که خودشان را براي اولين نمايش مردمي اين فيلم به سينما آزادي رسانده‌اند. آن‌طور که مسئول بليت‌فروشي اين پرديس سينمايي به خبرنگار توضيح مي‌دهد اولين سانس فيلم «فروشنده» در ساعت 6:45 صبح، در سالن پر به نمايش درآمده و سانس ساعت 9 صبح نيز در حدود 90 درصد پر شده است.

منتظر چالش ميان يک زوج هستيم

زماني که اولين سانس نمايش اين فيلم روي پرده رفته بود، با مخاطباني که براي ساعت 9 به پرديس آزادي آمده‌ بودند درباره دليل حضورشان در اين ساعت صحبت کرديم. مرضيه 17 ساله که به همراه دوستانش پرستو و آرزو براي تماشاي فيلم آمده است، در اين‌باره مي‌گويد: «با توجه به اين‌که سانس‌هاي عصر به شب مي‌خورد و نمي‌توانيم بياييم در اين ساعت آمديم و اين‌که سانس‌هاي اول فيلم برايمان خيلي جذاب است.»

او در پاسخ به اين‌که چقدر نقدها درباره اين فيلم را خوانده و تصوير کلي‌اش از فيلم چيست، مي‌گويد: «من نقدها را نمي‌خوانم چون احساس مي‌کنم ممکن است داستان لو برود و چون مي‌خواهم خودم اول ببينم، بعد از فيلم نقدها را مي‌خوانم.» البته پرستو نقدها را خوانده است و در اين‌باره مي‌گويد: «من نقدها را خواندم اما به نظرم زياد نقدهاي خوبي نبودند يعني چيزي از آن‌ها دستگيرتان نمي‌شد که جريان و روند داستان چيست؟» ظاهرا او برعکس دوست دارد از قبل چيزهايي درباره داستان بداند: «خوشم مي‌آيد در مواجهه با هر فيلم يا داستاني، يک تصوير ذهني از آن داشته باشم اما متاسفانه نتوانستم از «فروشنده» داشته باشم.» آرزو نيز توضيح مي‌دهد که هيچ تصوري نداشته و هيچ‌کدام از هجمه‌هاي رسانه‌اي نسبت به اين فيلم را نيز دنبال نکرده است.

رامين پارسا و خشايار حسيني که به نظر مي‌رسد با دو دوست ديگرشان در حال خوردن صبحانه‌اند از ديگر مخاطبان «فروشنده» هستند که در سالن انتظار ايستاده‌اند، رامين پارسا 42 است و وقتي از او مي‌پرسيم چرا اين سانس را براي تماشاي فيلم انتخاب کرده است که پاسخ مي‌دهد: «من مي‌خواستم سانس 6:45 دقيقه را بگيرم که پر شده بود که ديگر براي 9 صبح بليت گرفتم آن‌هم رديف جلو و گوشه‌هاي سالن.» او در ادامه توضيح مي‌دهد نقدي درباره فيلم نخوانده است تا پس از تماشا به سراغ آن‌ها برود و پاسخ جالبي به اين سوال مي‌دهد که چرا خواسته‌اند اولين مخاطبان فيلم فرهادي باشند: «از ترس اين‌که يک وقت فيلم را از روي پرده برندارند!» خشايار حسيني نيز که خبر جوايز فيلم «فروشنده» در کن را دنبال مي‌کرده است، به پيشنهاد دوستش به تماشاي اين فيلم آمده.

مينا و آزاده 37 ساله که به همراه هم براي تماشاي فيلم آمده‌اند نيز در گوشه ديگري از سالن انتظار در طبقه هفتم سينما آزادي ايستاده‌اند، مينا درباره اين‌که چرا اين ساعت صبح به تماشاي فيلم «فروشنده» آمده است، مي‌گويد: «من امروز به انگليس پرواز دارم، آمده‌ام فيلم را ببينم و بعد بروم.» آزاده نيز دليل حضورش را همراهي او مي‌داند، از آن‌ها مي‌پرسيم تصوير کلي‌شان از «فروشنده» چيست که آزاده پاسخ مي‌دهد: «داستان کلي را مي‌دانيم به علاوه يکي دو نقدي که به صورت فارسي منتشر شده است، همه تيزرهايي را هم که از اول و در زمان جشنواره کن منتشر شده بود را ديديم، همچنان فکر مي‌کنم اصغر فرهادي يک چالش روانشناسي بين يک زوج ايجاد مي‌کند و منتظر همچين چالشي هستيم و زوجي که در ارتباطشان به مشکل بر مي‌خورند.»

ساکت‌ترين سالني که ممکن است ديده باشيد

بالاخره درهاي سالن در ساعت 9 باز مي‌شوند و مخاطبان روي صندلي‌هاي مي‌نشينند، برخي با ورود به سالن از خودشان يا دوستانشان عکس مي‌گيرند و برخي هم صبر مي‌کنند چراغ‌ها خاموش شود و از صحنه‌هاي آغاز فيلم با گوشي‌هايشان تصاويري را ثبت مي‌کند، اما نکته جالب در زمان نمايش فيلم اين‌جاست که احتمالا سالن‌‌هاي نمايش «فروشنده» ساکت‌ترين سالن‌هايي خواهند بود که تا کنون با وجود مخاطبان پر جنب و جوش ايراني ديده‌ايد! فضاي بهت‌زده‌اي در سالن سينما حاکم است و خبري از خنده‌هاي بي‌جا يا پچپچه‌هاي هميشگي در سالن سينما نيست، به نظر مي‌رسد همه ميخکوب شده‌اند. با تمام شدن فيلم البته سکوت مي‌شکند و تماشاچيان دقايقي فرهادي را تشويق مي‌کنند.

البته بهتي که با تمام شدن فيلم همچنان همراه مخاطبان است و آن را مي‌توان از تاخير تماشاچيان در ترک کردن صندلي‌هايشان فهميد. برخي از همان لحظات ابتدايي شروع به بحث درباره فيلم مي‌کنند، بحث‌هايي که اگر گوش تيز کنيد رضايت و ستايش را در آن‌ها خواهيد يافت.

هيچ‌کس فکر نمي‌کند غيرت زير سوال رفته باشد!

به سراغ چهار پسر نوجوان که روي صندلي‌هايشان نشسته‌اند و موسيقي تيتراژ پاياني را گوش مي‌کنند مي‌رويم و با توجه به نقدهاي منفي که درباره فيلم «فروشنده» مطرح شده بود، از آن‌ها مي‌پرسيم فکر مي‌کنند فيلم «غيرت» را زير سوال مي‌برد؟ که پاسخ مي‌دهند: «نه فکر نمي‌کنم، داشت يک مشکل اجتماعي را بيان مي‌کرد.»

نفر دوم تنها مي‌گويد: «نه فکر نکنم»، اما سومين نفر معتقد است غيرت در اين فيلم زير سوال برده نمي‌شد که از او مي‌پرسيم فکر نمي‌کند منظور فيلم اين بود که اگر بخواهيم به خاطر غيرت انتقام بگيريم و خشونت به خرج بدهيم بايد تاوان بدهيم که مي‌گويد: «نه فکر نمي‌کنم اين‌طور باشد که شما مي‌گوييد.» چهارمين نفر نيز اين‌طور نظر مي‌دهد: «بيشتر داشت حول غيرت مي‌چرخيد، عماد شخصيت اصلي داستان آدم با غيرتي بود، بابک و پيرمرد (شخصيت متجاوز) بي‌غيرت بودند و حتي در صحنه‌اي که خانم مينا ساداتي حضور داشت، او هم در واقع شوهري داشت بي‌غيرت؛ در واقع داشت زندگي يک آدم با غيرت را بين چند آدم ‌بي‌غيرت نشان مي‌داند.» از نظر او نيز فيلم به هيچ‌وجه غيرت را زير سوال نبرده بود.

زهرا حبيبي 21 ساله نيز که به همراه دوستانش به تماشاي فيلم آمده است فکر مي‌کند اين‌که غيرت در فيلم زير سوال رفته است يا نه بستگي به شخصيت کسي دارد که در آن موقعيت قرار مي‌گيرد: «بستگي به شخصيت و افکار و عقايد آن شخص دارد که چطور برخورد کند.» البته او درباره اين سوال که فکر مي‌کند فيلم غيرت را زير سوال مي‌برد تنها مي‌گويد: «نمي دانم.» از دو دوست ديگر او آرزو و صدف 23 ساله هم همين سوال را مي‌پرسيم که قاطعانه مي‌گويند فيلم غيرت را زير سوال نمي‌برد و عالي بود.

مريم 28 ساله نيز که با دوستانش به سينما آمده در ادامه مي‌گويد: «به نظرم اصلا اين‌طور نيست، اتفاقا الان با دوستانم درباره همين موضوع صحبت مي‌کرديم خيلي برايم عجيب بود که چنين چيزي در فضاي مجازي باب شده بود، به نظرم اصلا چنين اتفاقي نمي‌افتاد. اتفاقا خيلي منطقي برخورد کرد و نماد مرد ايراني را بايد واقعا آن چيزي که بود نشان مي‌داد و داد.» از او که پوشش چادر را نيز انتخاب کرده است مي‌پرسيم نظرش درباره اين که کساني که اظهار تدين مي‌کنند معتقدند اين فيلم فرهنگ ايراني اسلامي ما را زير سوال مي‌برد و نماي خوبي از ما در جشنواره‌هاي خارجي ارائه نمي‌دهد چيست؟: «به نظرم ما بايد اصل را در نظر بگيريم و فقط به ظاهر توجه نکنيم، اصل اين است که اتفاق خاصي نيافتاده بود و فقط يک سو تفاهم بزرگ بود و شايد نوع نگرش ما درباره اين فيلم غلط بوده و همه ما عادت داريم پيش‌داوري کنيم، بدون آن‌که اصل و کنه قضيه را بدانيم و متوجه آن باشيم.» از نظر او فيلم بسيار خوب بود و اصلا حاشيه‌هايي که انتظارش را داشته نداشته است.

صالحه 28 ساله نيز در اين‌باره مي‌گويد: «درباره سوالتان فکر مي‌کنم در دين اسلام بسيار به بخشش تاکيد شده است و در اين فيلم خيلي زيبا نشان داده مي‌شد که در موقعيت‌هاي حساس و موقعيت‌هايي که فشارهاي شديدي به ما وارد مي‌شود چطور ببخشيم، چون آن شخص هم اشتباه کرده بود و دقيقاه کلمه‌اش اين بود که وسوسه شدم.» البته به او يادآوري مي‌کنيم که وسوسه شدن در قبال تجاوز نيز به نظرش قابل بخشش است؟ که مي‌گويد: «به نظرم در اين زمينه آن زن است که بيشتر فشار را تحمل کرده وقتي که او مي‌بخشد بقيه هم بايد به نظر او احترام بگذارند. احساس مي‌کنم که نشان داد ما ايراني‌ها مي‌توانيم روي خودمان کنترل داشته باشيم، ما مسلمان‌ها مي‌توانيم روي خودمان کنترل داشته باشيم و آن توحشي که در اين‌باره نشان داده مي‌شود را نقض مي‌کرد. اتفاقا اين خيلي ديد قشنگ‌تري است نسبت به يک مرد مسلمان ايراني.»

افشين 24 سال نيز درباره زير سوال رفتن غيرت نظر جالبي مي‌دهد و مي‌گويد: «چيزي که من از اصغر فرهادي ياد گرفتم اين است که زود قضاوت نکنيم.» او معتقد است فيلم بد نبوده و نظر قطعي را با بيش از يک بار ديدن فيلم مي‌توان داد، محمدرضا 24 ساله نيز درباره غيرت اين‌طور مي‌گويد: «بايد اول ببينيم تعريفمان از غيرت چيست؟ اگر غيرت به معناي حمايت باشد نه، اما شايد يک سري فکر کنند آن غيرتي که در جامعه جا افتاده است شايد زير سوال رفته.» از او مي‌پرسيم فکر مي‌کند اين فيلم چه تصويري از ما در جشنواره‌هاي خارجي ارائه مي‌دهد و خدشه‌اي به آن وارد مي‌کند يا خير که پاسخ مي‌دهد: «اگر بخواهيم همه دنيا را با قوانين خودمان قضاوت کنيم ممکن است بگوييم که نگاه بدي به ما کرده‌اند، چون ما قوانين خودمان را مي‌بينيم نه قوانين آن‌ها را، اگر قوانين آن‌ها را لحاظ بکنيم هيچ خدشه‌اي وارد نشده است.» او هم براي نظر دادن معتقد است بايد فيلم را بيشتر از يک بار ديد. نکته جالب درباره آن‌ها اين است که صبح زود از کاشان براي تماشاي فيلم راه افتاده‌اند و خودشان را به پرديس آزادي در تهران رسانده‌اند.




منبع : icinema.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/39963/گزارشي از اولين اکران فيلم فروشنده- بهت تماشاچيان پس از پايان فيلم!
بستن   چاپ