علائم نادر ام‌اس MS که شايد به گوش‌تان نخورده باشد، از تشنج تا کاهش شنوايي
جمعه 5 شهريور 1395 - 10:44:22 AM
چه خبر - مولتيپل اسکلروزيس ( MS ) چگونه بر سيستم اعصاب مرکزي اثر مي گذارد

سيستم ايمني بدن به طور معمول عوامل خارجي مانند باکتري ها و ويروس ها را مورد هدف قرار مي دهد، ولي در بيماري هاي خود ايمني، به اشتباه بافت هاي نرمال از بين مي روند. لوپوس و آرتريت روماتوئيد نيز جزء بيماري هاي خود ايمني محسوب مي شوند. در مولتيپل اسکلروزيس ( MS ) نيز که يک بيماري خودايمني است، سيستم ايمني پاسخ غير متعارفي به سيستم عصبي مرکزي (CNS ) مي دهد. سيستم عصبي مرکزي شامل مغز، نخاع و اعصاب بينايي است.

در بيماري ام اس، سيستم ايمني به ميلين حمله مي کند. ميلين به غلاف چربي اطراف سلول هاي عصبي گفته مي شود. ميلين آسيب ديده سبب بوجود آمدن تصلب بافت (sclerosis) مي شود که نام بيماري نيز از همين واژه گرفته شده است. زماني که پوشش ميلين يا بافت هاي عصبي آسيب مي بينند، ارسال پيام هاي عصبي مختل مي شود که عوارض مختلفي دارد.

در حال حاضر بيش از 2.3 ميليون نفر در سراسر جهان به ام اس مبتلا هستند و ميزان آن در زنان تقريبا سه برابر مردان است.

علائم نادر ام اس را تشناسيد

ام اس و تشنج

حملات تشنجي در واقع ناشي از ديس شارژهاي الکترونيکي غير طبيعي برخاسته از يک قسمت آزرده و غير طبيعي مغز است و در بيماري ام اس به ندرت ممکن است روي دهد. احتمال وقوع حملات تشنجي در بيماري ام اس حدود 2 تا 5 درصد است و تشنج هاي ناشي از ام اس به فرم هاي مختلفي روي مي دهند که عبارت از:

حملات کوتاه اختلال هوشياري همراه با حرکات پرشي و يا سفت شدن عضلات بدن (GTCS)

حملات غياب: حملات اختلال هوشياري بدون حرکات واضح در اندام ها (Absence)

حملات با اختلال هوشياري نسبي ( نه کامل) همراه با فعاليت هاي کليشه ­اي تکرار شونده (Partial complex)

اما حملات تشنجي را نبايد با علائم تکرار شونده دوره اي (Paroxysmal) در بيماري ام اس اشتباه کرد، اين علائم به صورت حملات بسيار کوتاه، بدون منشا تشنجي و به اشکال گوناگون بروز مي­کنند. مثلا به شکل دردهاي تيرکشنده برق آسا در صورت و يا هر قسمت از بدن و يا گرفتگي هاي عضلاني در دست يا پا و يا علامت لرميت که احساس برق گرفتگي در امتداد ستون فقرات و اندامها است که بعد از خم کردن گردن ايجاد مي شود.

تشخيص دقيق حملات تشنجي، از طريق اطلاعات دقيق از خود فرد و همراهان و انجام نوار مغز ممکن مي شود . اغلب تشنج هاي ام اس خوب کنترل مي شوند مشروط براينکه داوري مناسب و با مقدار مناسب مصرف شود.

ام اس و کاهش شنوايي

از ديگر علائم نادر بيماري ام اس کاهش شنوايي است، به طوري که فقط در 2درصد مبتلايان به ام اس روي مي دهد و به ندرت، ممکن است آغازگر ام اس باشد. اما از دست رفتن کامل شنوايي نادر است و اغلب موارد کاهش حاد شنوايي، تمايل به بهبودي دارد. اين شکايت معمولا با علائم ديگر بيماري همراه است مانند اشکال تعادل يا اختلال بينائي است.

عارضه کاهش شنوايي در ام اس اغلب بدليل التهاب و تخريب عصب هشتم ( عصب شنوايي) در محل ورود آن به ساقه مغز روي مي دهد، اگرچه آسيب هر قسمتي از راههاي شنوايي در مغز مي­تواند سبب افت شنوايي شود.

افت شنوايي در بيماري ام اس، ممکن است به دلايلي ديگري باشد که ربطي به بيماري ام اس ندارند. لذا بيماران مبتلا به ام اس که دچار کاهش شنوايي مي شوند لازم است با يک متخصص گوش و حلق و بيني مشورت کنند تا از علل ديگر، به جز ام اس مطمئن شوند.

ام اس و سردرد

گرچه سردرد از علائم نادر ام اس است اما مطالعات نشان داده که احتمال بروز سردرد در مبتلايان به ام اس بيش از افراد غيرمبتلا است.

در يک گزارش علمي، نتيجه گيري شده است که احتمال بروز سردرد در ام اس، بيش از دو برابر افراد غيرمبتلا است و در گزارشي ديگر محققان يافته اندکه در يک سوم مبتلايان به ام اس سابقه سردردهاي ميگرني وجود دارد.

همچنين در مطالعه ه­اي ديگر، نشان داده شد که در 20درصد افراد مبتلا به ام اس، سابقه فاميلي ميگرن وجود داشته است در حاليکه در 10درصد افراد غير مبتلا اين سابقه در فاميل وجود داشته است .

همچنين مشاهده شده که سردردهاي ميگرني ممکن است اولين علامت بيماري ام اس باشد.درمان ميگرن در زمينه ام اس همانند ساير ميگرن ها است و لازم است زير نظر متخصص مغز و اعصاب انجام شود.

ام اس و خارش

خارش به عنوان نوعي اختلال حسي ممکن است در ام اس اتفاق بيفتد. نوع شايع تر اختلال حسي در ام اس، يعني کرخي و گزگز است. از اختلال حسي در ام اس مي­توان احساس سوزش و يا دردهاي تيرکشنده را ذکر کرد.

خارش ممکن است ناگهان و با شدت زياد اما کوتاه مدت روي دهد و در هر قسمتي از بدن يا صورت مي­تواند احساس شود و با خارش عمومي بدن که در نتيجه واکنش هاي الرژيک روي مي دهد متفاوت است چرا که اين خارش با هيچ نوع بثورات يا قرمزي پوست همراه نيست و چون منشا عصبي دارد پماد کورتون برروي آن بي تاثير است.

گذشته از احساس نا خوشايند،اين خارش ها به خودي خود جاي نگراني ندارند و با مصرف داروهايي نظير کاربامازپين،فني توئين ، گاباپنتين زير نظر پزشک متخصص مغز و اعصاب قابل کنترل هستند.




منبع: khabaronline.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/39469/علائم نادر ام‌اس MS که شايد به گوش‌تان نخورده باشد، از تشنج تا کاهش شنوايي
بستن   چاپ