تفلون و ظروف نچسب سرطان زا هستند يا نه؟
شنبه 30 مرداد 1395 - 8:43:14 AM
چه خبر - پلي تترافلوئورواتيلن (PTFE) و پرفلوئورواکتانوئيک اسيد (PFOA) چه خطراطي براي سلامتي دارند؟

تفلون يک برند براي يک ماده شيميايي ساخته شده به دست انسان به نام " پلي تترافلوئورواتيلن "(PTFE) است. از دهه 1940 اين ماده به صورت تجاري مورد استفاده قرار گرفته و تنوع محصولات زيادي از آن وجود دارد چرا که بسيار پايدار است(با ديگر مواد شيميايي واکنش نمي دهد) و مي تواند يک سطح تقريبا هموار به وجود آورد. اغلب افراد که با آن مانوس هستند، با آن به عنوان يک سطح پوشش نچسب براي تابه و ظروف ديگر آشنا هستند. همچنين در بسياري از محصولات ديگر، مانند محافظ پارچه استفاده مي شود.

پرفلوئورواکتانوئيک اسيد (PFOA)، که همچنين به C8 هم معروف است، هم يک ماده شيميايي ديگر ساخت بشر است. اين ماده هم در فرآيند ساخت تفلون و مواد مشابه (به عنوان فلئورو تلومرها Fluorotelomer شناخته مي شوند) بکار مي رود اگرچه در طول فرآيند ساخت مي سوزد و در محصول نهايي به طور مشخص حضور ندارد.

PFOA پتانسيل خطر بيشتري را براي سلامتي انسان دارد چرا که مي تواند در طبيعت و در بدن انسان به مدت طولاني باقي بماند. تحقيقات نشان مي دهد در سراسر جهان اين ماده تقريبا در مقادير بسيار کم در خون همه وجود دارد. مقادير بالاتر آن در خون افرادي که آب محلي آنها با PFOA آلوده است اندازه گيري شده است. افرادي که در محل کارشان در معرض PFOA قرار دارند مي توانند مقادير چند هزار برابر از آن را در خون خود داشته باشند.


PFOA و ترکيبات مشابه آن در مقادير کم در برخي:

-غذاها -آب هاي آشاميدني -گرد و غبار خانگي

حضور دارند. اگرچه مقدار اين ماده در آب آشاميدني معمولا پائين است اما در برخي مناطق مانند کارخانه هاي شيميايي مي تواند بيشتر هم باشد.

مردم همچنين مي توانند از طريق موم هاي واکس چوب اسکي و پارچه ها و فرش هايي که با اين مواد به منظور ضد لک بودن تيمار شده اند در معرض آلودگي به اين مواد باشند. ظروف نچسب آشپزخانه تنها منبع قابل توجه از قرار گرفتن در معرض PFOA نيستند.

آيا تفلون و PFOA باعث سرطان مي شوند؟تفلون به خودي خود به عنوان عامل سرطان شناخته نمي شود

تحقيقات آزمايشگاهي که بر روي حيوانات انجام شد نشان دادند که:

قرار گرفتن در معرض PFOA خطر ابتلا به برخي تومورها را افزايش مي دهد: -کبد -بيضه -غدد پستاني (سينه) -لوزالمعده

عموما تحقيقاتي که در زمينه حيوانات به خوبي انجام شده اند کارهاي خوبي هستند براي پيش بيني اينکه چه مواردي سرطان را در افراد ايجاد مي کند.اما اين قضيه در مورد PFOA متفاوت است و اينکه فرآيند ايجاد سرطان در حيوانات در انسان هم به همان صورت رخ ميدهد يا نه مشخص نيست.

مطالعات نشان مي دهد کساني که در محل کار در معرض PFOA قرار مي گيرند در معرض خطر بالايي براي ابتلا به سرطان هاي مثانه و کليه هستند.
شانس ابتلا به سرطان بيضه ها بستگي به ميزان افزايش در آلودگي با PFOA دارد.همچنين مطالعات يک ارتباط احتمالي با سرطان کليه را نشان دادند اما در اين مورد افزايش احتمال ابتلا به آن، کم بود و بيشتر بستگي به شانس داشت(به صورت تصادفي اتفاق مي افتد).


خطر اصلي براي سلامتي در ارتباط با تفلون ها، پتانسيل آزاد سازي بخارات خطرناک آنها از تابه هاي پوشيده شده با آنهاست که تحت حرارت بالا قرار مي گيرند. اين بخارات علائمي شبيه به آنفولانزا(شرايطي که به عنوان تب بخار پليمري شناخته مي شود ) را در انسان مي توانند به وجود آورند و براي پرندگان نيز مي توانند کشنده باشند.

برخي مطالعات بيان داشته اند که بالا بودن مقدار PFOA از حد ميانگين خود در خون انسان با بالارفتن ميزان کلسترل خون، بيماري هاي تيروئيدي و کاهش باروري در ارتباط است. البته اين اثر در همه مطالعات مشاهده نشد و با وجود آن در افرادي با غلظت بالاي PFOA در خونشان اين موارد مشاهده نشد. به همين دليل است که اثرات آلودگي و در معرض PFOA قرار گرفتن بر روي سلامتي به خوبي روشن نيست.

بهرحال اثرات منفي حضور PFOA و بخارات حاصل شده از ظروف بسيار داغ تفلون قابل مشاهده بوده اند اما هنوز هم سازمان حفاظت از محيط زيست در ارتباط با توليد و استفاده از اين مواد مراحل خاصي را ارائه نکرده اند.



منبع: سيمرغ







http://www.CheKhabar.ir/News/38921/تفلون و ظروف نچسب سرطان زا هستند يا نه؟
بستن   چاپ