آبميوه هاي بسته بندي قابل اعتماد هستند؟
سه شنبه 5 مرداد 1395 - 9:42:43 AM
چه خبر -

در سال هاي اخير به دليل افزايش بيماري‌ها در جامعه حساسيت مردم نسبت به انواع مواد غذايي و نوشيدني آماده بيش تر شده است و حتي اکثر مردم سعي مي‌کنند تا از اين نوع مواد کمتر استفاده کنند. بيش تر مردم از سالم يا ناسالم بودن و اينکه آيا مواد افزودني و نگه دارنده به آن ها اضافه مي شوند، اطمينان ندارند. اما سوال اصلي اينجاست که:

آيا آبميوه‌هاي بسته بندي شده سالم اند؟!

براي بررسي اين موضوع به سراغ اساتيد دانشگاهي رفتيم تا نقطه نظرات آن ها را در اين خصوص جويا شويم.

جواد حصاري استاد گروه علوم و صنايع غذايي، دانشکده کشاورزي دانشگاه تبريز گفت: در مورد آب ميوه‌هاي صنعتي مسئله اصلي تغذيه‌اي، دارا بودن شکر بالا در فورمولاسيون است که براي خوشمزه کردن و استاندارد کردن آب ميوه با کاهش ميزان استفاده از کنسانتره طبيعي آب ميوه انجام مي‌شود. مصرف شکر بالا مي‌تواند مشکلات تغذيه‌اي عديده‌اي از لحاظ بالا رفتن قند و چربي خون و خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي عروقي و ديابت را تشديد کند.

در نوشيدني‌هاي ميوه‌اي ميزان استفاده از آب ميوه طبيعي بسيار کم است

در اين نوشيدني‌ها بيشتر از اسيدهاي آلي، شکر و اسانس يا آروما استفاده مي‌شود تا قيمت تمام شده محصول پايين بيايد اما از نظر تغذيه‌اي به هيچ وجه در حد آب ميوه نبوده و مي‌تواند تهديدات جدي براي سلامتي در دراز مدت با مصرف بالا ايجاد کنند. لذا تصويب ضوابط و استانداردهاي دقيق براي ارتقاي کيفي اين محصولات و کاهش استفاده از شکر و ساير افزودني‌ها و تاکيد بر استفاده بيشتر از آب ميوه طبيعي ضروري است.

آب‌ ميوه‌هاي‌ مصنوعي‌ در حقيقت‌ نوشابه‌هايي‌ هستند که‌ طعم‌ ميوه‌ داشته و مقادير بسيار جزئي‌ از آب‌ ميوه‌ را در ترکيب‌ خودشان‌ دارند، به‌ همين‌ علت‌ اين‌ آب‌ ميوه‌ها نمي‌توانند خون‌ را قليايي‌ کنند و ضدخستگي‌ باشند.

در نوشيدني‌هاي ميوه‌اي از اسيدهاي آلي زياد استفاده مي شود

در مورد نوشيدني‌هاي ميوه‌اي ميزان استفاده از آب‌ميوه طبيعي بسيار کم بوده و بيشتر از اسيدهاي آلي، شکر و اسانس در تهيه آنها استفاده مي‌شود تا قيمت تمام شده محصول پايين بيايد اما از نظر تغذيه‌اي به هيچ وجه در حد آبميوه نبوده و مي‌تواند تهديدات جدي براي سلامتي در درازمدت با مصرف بالا ايجاد کنند.

نوشابه‌هايي‌ که‌ امروزه‌ با نام‌ ‌سودا (‌نوشابه هاي گازدار) به‌ فروش‌ مي‌رسند، نبايد با آب‌ميوه‌ اشتباه‌ گرفته‌ شوند چون‌ نه‌ ارزش‌ ويتاميني‌ دارند و نه‌ از نظر املاح‌ غني‌ هستند.

سرانه مصرف ميوه‌جات و سبزيجات در ايران 25 درصد سهم ميانگين جهاني است يعني در ايران 30 کيلوگرم و در دنيا 120 کيلوگرم است.

فشارهاي اقتصادي را در کاسته شدن از ميوه موجود در نوشيدني‌هاي ميوه‌اي تاثيرگذار است

طبق اطلاعات موجود عمده صنايع توليدکننده آب‌ميوه و نوشيدني‌هاي ميوه‌اي در ايران در اثر فشارهاي محيطي و اقتصادي به مرور از محتوي ميوه در محصولات خود کاسته‌اند و درصد شکر و بعضي ترکيبات سنتتيک را در آن‌ها افزايش داده‌اند و با برچسب‌گذاري غيرواقعي از خود اظهاري صادقانه براي مشتريان فاصله گرفته اند.

به نظر مي‌رسد با توجه به طيف وسيعي از جامعه مصرف‌کننده که قدرت خريد آب ميوه‌جات و نوشيدني‌هاي ميوه‌اي باکيفيت بالا و طبيعي را دارند و از طرفي با محدودتر شدن وقت آنان به دليل زندگي ماشيني و مُدرن و عدم امکان تهيه آب‌ميوه، در منزل اگر اين نيازها از سوي توليدکنندگان صنعتي پاسخ داده نشود خطر آن وجود دارد که مصرف خياباني اين فرآورده‌ها که به دليل عدم وجود سيستم هاي کنترل کيفيت درون و برون بنگاهي سلامت آنها مورد سئوال است، يک آلترناتيو (جايگزين) جديد نامناسب ديگر خواهد بود.

تصويب ضوابطي براي کاهش استفاده از شکر در آبميوه هاي طبيعي يک ضرورت است

تصويب ضوابط و استانداردهاي دقيق براي ارتقاي کيفي اين محصولات و کاهش استفاده از شکر و ساير افزودني‌ها و تاکيد بر استفاده بيشتر از آب ميوه طبيعي ضروري است.

جابر سليماني عضو هيئت علمي مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي آذربايجان شرقي نيز اظهار کرد: محصولات آب ميوه‌اي و مشتقات آن به دليل مصرف زياد به ويژه توسط کودکان بايد به شکل سالم‌تري توليد شود و از افزودني‌هايي مانند انواع نگهدارنده ها نظير:

بنزوات سديم

سوربات پتاسيم

پارابن ها

که براي سلامتي انسان ها خطرآفرين است، اجتناب شود.

از استريليزاسيون آن هم دوري شود و به جاي آن از روش‌هاي جديد سترون استفاده شود، چرا که دماهاي بالا باعث از بين رفتن اکثر ويتامين‌هاي آنها مي‌شود و ارزش تغذيه‌اي به شدت پايين مي‌آيد.

عليرضا استادرحيمي، استاد گروه تغذيه دانشگاه علوم پزشکي تبريز نيز با بيان اينکه آبميوه هاي بسته بندي شده فاقد مواد نگهدارنده و افزودني هستند، گفت: به لحاظ قانوني کارخانجات توليدکننده آبميوه هاي بسته بندي شده مجاز به استفاده از مواد نگهدارنده نيستند. اين آبميوه‌ها در صورتي که موارد قانوني را رعايت کنند، استريل هستند و استفاده از اين آبميوه ها بهداشتي تر است.

برخي کارخانجات نيز مواد افزودني کنترل شده اضافه مي کنند

اين مواد به صورت کنترل شده اضافه مي شوند و هيچ گونه ضرري براي سلامتي ندارند. استادرحيمي با بيان اينکه ميزان شکر موجود در اين آبميوه ها در صورت استفاده بيش از حد از آن؛ زيان بار است، گفت: به دليل افزودن شکر به اين آبميوه ها استفاده بيش از حد از اين آبميوه ها توصيه نمي شود.






منبع:isna.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/36790/آبميوه هاي بسته بندي قابل اعتماد هستند؟
بستن   چاپ