علائم ابتلا به کبد چرب
جمعه 1 مرداد 1395 - 8:42:15 AM
چه خبر - علت اصلي ابتلا به بيماري هاي کبدي

به گفته محققان کلينيک مايو، بيماري کبد چرب غير الکلي، علت اصلي بيماري هاي مزمن کبدي در جهان است و اگرچه در برخي از افراد بدون عوارض و مشکلات است اما، در بخري ديگر سبب التهاب کبد و استئاتوهپاتيت غير الکلي و در نهايت زخم و سيروز کبدي مي شود. سرطان و نارسايي کبدي مرحله آخر اين عارضه است. به گفته کارشناسان برخي از عوامل محيطي مانند چاقي، ديابت نوع دو، کلسترول بالا، تري گليسيريد بالا و سندرم متابوليک سبب کبد چرب و آسيب کبدي مي شود.

از علائم شايع ابتلا به کبد چرب مي توان به موارد زير اشاره کردتمايل به پرخوري

از نشانه هاي اوليه ابتلا به بيماري کبد چرب پرخوري و يا احساس گرسنگي در همه زمان ها علاوه بر داشتن ميل شديد به مصرف قند است. تمايل به دريافت کالري اضافي به خصوص از سوي کربوهيدرات هاي غني از قند براي يک دوره طولاني، منجر به تجمع چربي در کبدمي شود.

اضافه وزن و چاقي

افرادي که اضافه وزن دارند، بيشتر در معرض خطر ابتلا به کبد چرب غير الکلي هستند. بيش از يک سوم جمعيت آمريکا چاق بوده و کبد چرب غير الکلي در کمين آنها است. علاوه بر اين، چربي احشايي يعني افزايش چربي شکمي و چربي دور کمر يک نگراني بزرگ براي افزايش شاخص توده بدني بالاي عدد 30 و شيوع بيماري کبد چرب غير الکلي است. چربي احشايي در واقع ارتباط مستقيم با ابتلا به کبد چرب بخصوص در بزرگسالان دارد.

کلسترول بالا

سطح چربي خون بالا، از قبيل کلسترول ال دي ال و تري گليسيريد و ناشي از مصرف اسيدهاي چرب ترانس و اشباع مي تواند نشانه چربي بيش از حد در کبد باشد.

ابتلا به ديابت

اگر شما مبتلا به ديابت هستيد، اولويت بايد انجام آزمايش، براي تشخيص کبد چرب غير الکلي باشد. در يک مطالعه بر روي 100 بيمار ديابتي نوع 2 و انجام ام آر آي از کبد آنها مشخص شد، 65 درصد از آنها دچار بيماري کبد چرب غير الکلي هستند.

فشار خون بالا

کساني که مبتلا به کبد چرب غير الکلي هستند، سه برابر بيش از سايرين در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارند. نظارت بر فشار خون و حفظ سلامت قلب از راه هاي پيشگيري کننده از ابتلا به کبد چرب غير الکلي است. مشکلات قلب و عروق نيز از علل اصلي مرگ و مير در افرادي است که از کبد چرب غير الکلي رنج مي برند.

ابتلاي يکي از اعضاي خانواده به کبد چرب

خطر ابتلا به مرحله پيشرفته کبد چرب غير الکلي در کساني که اعضاي درجه يک خانواده شان نيز به اين بيماري مبتلا بوده اند، 13 برابر بيشتر است. تحقيقات ديگري نيز نشان مي دهد که برخي از افراد به طور ژنتيکي مستعد اين بيماري هستند.

احساس خستگي هميشگي

کبد چرب غير الکلي در واقع هيچ علامت جسمي خاصي ندارد و تنها راه پي بردن به آن تقريبا فقط از طريق آزمايش خون و بيوپسي کبد است. با اين حال با پيشرفت اين بيماري علائمي مانند خستگي و ضعف را بيمار تجربه مي کند. از آنجا که اثرات آسيب به بافت کبدي و سيروز کبد مي تواند منجر به سرطان شود، اين مهم است که با تجربه خستگي مکرر و سردرگمي حتما به پزشک مراجعه کنيد.

پيشنهادهاي درماني و پيشگيرانه

اگرچه درمان اختصاصي براي کبد چرب وجود ندارد، ولي شما با کنترل بيماري هاي زمينه اي از قبيل کاهش وزن، چربي هاي خون، ديابت و يا قطع نمودن داروهاي مسبب (قطعا با نظر پزشک معالج نه به طورخودسرانه) مي توانيد از پيشرفت اين بيماري جلوگيري کنيد.

کم کردن وزن

از آنجا که اکثر بيماران مبتلا به کبد چرب غير الکلي چاق هستند، کاهش وزن در کنترل اين بيماري نقش مهمي دارد. براي کاهش وزن، انتخاب رژيم غذايي نيز بايد به درستي صورت پذيرد، زيرا کاهش وزن سريع با رژيم هاي برق آسا خود مي تواند سير بيماري را بدتر نمايد. خيلي از بيماران چاق که به تازگي متوجه کبد چرب خود شده اند، به دليل ترس از عوارض اين بيماري، به رژيم هاي غذايي سخت روي مي آورند که اين بيماري را ريشه کن کنند، ولي علاوه بر ابتلا به عوارض اين نوع رژيم ها، گاه سير کبد چرب را نيز بدتر مي کنند.

انتخاب منطقي رژيم غذايي کاهش وزن زير نظر متخصص تغذيه و با کاهش وزن نيم تا يک کيلوگرم در هفته توصيه مي گردد. اگر شما از افزايش وزن زيادي رنج مي بريد، جالب است بدانيد که با کاهش وزن مختصر در حدود 10 درصد از وزن اوليه نيز در خيلي از موارد سير بيماري را مي توانيد کنترل کنيد.

انتخاب رژيم غذايي سالم

رژيم غذايي پر کربوهيدرات که حاوي ميزان قابل توجهي سبزي و ميوه و مواد غذايي پرفيبر باشد، معمولا بهترين انتخاب براي افراد مبتلا به کبد چرب است. کاهش چربي مصرفي، به ويژه چربي هاي اشباع شده و جايگزيني آنها با چربي هاي غير اشباع که در روغن زيتون و ماهي وجود دارند، توصيه مي گردد. استفاده از نان و غلات سبوس دار بايد جدي گرفته شود. در نهايت تعيين مقدار مورد نياز درشت مغذي ها اعم از پروتئين، چربي و کربوهيدرات بر اساس شرايط افراد بايد تنظيم گردد.

انجام ورزش و فعاليت بدني منظم

چاقي به ويژه چاقي شکمي نقش مهمي در افزايش خطر ابتلا به کبد چرب دارد. بر همين اساس، داشتن پياده روي منظم به ميزان حداقل 30 تا 60 دقيقه در روز توصيه مي شود. اگر شما وقت رفتن به باشگاه ورزشي را نداريد، پياده روي در مسير کار يا پارک را مي توانيد جايگزين کنيد.

کنترل بيماري هاي زمينه اي متابوليک

کنترل ديابت و چربي هاي خون در بيماران مبتلا به کبد چرب، نقش کمک کننده اي در بهبود اين بيماري دارد. همانطور که مي دانيد از اصول مهم کنترل بيماري هاي متابوليک، رعايت رژيم غذايي و ورزش منظم است.

محافظت کبد از عوامل خطر

از عواملي که بر روي فعاليت طبيعي کبد اثر سوء دارند، بايد پرهيز کنيد. از مهم ترين اين عوامل، مصرف الکل و نيز بعضي داروها است.




منبع:avayesalamati.com



http://www.CheKhabar.ir/News/36439/علائم ابتلا به کبد چرب
بستن   چاپ