زبان هم از سرطان در امان نيست!
يکشنبه 15 شهريور 1394 - 9:42:21 AM
علاوه بر زخم‌هاي روي زبان، احساس درد در زمان جويدن غذا يا در حين اداي برخي از کلمات ممکن است از علائم ديگر سرطان زبان باشد. هرچند هنوز علت اصلي ابتلا به سرطان زبان مشخص نشده است، به نظر مي‌رسد مردها بيشتر به آن مبتلا مي‌شوند. سرطان زبان علائم مختلفي دارد که با هوشياري قابل‌تشخيص است. براي آشنايي بيشتر با علائم اين بيماري با دکتر حسام جهانديده، متخصص گوش، حلق و بيني، مصاحبه‌اي ترتيب داده‌ايم که در ادامه مي‌خوانيد.

سرطان زبان بيشتر کدام قسمت‌هاي آن را درگير مي‌کند؟
در يک تقسيم‌بندي ساده مي‌توان زبان را به بخش متحرک جلويي و قسمت انتهايي يا قاعده زبان تقسيم کرد. در 85 درصد موارد، بخش متحرک زبان دچار سرطان مي‌شود که قابل‌مشاهده است و ساده‌تر تشخيص داده مي‌شود. اين نوع سرطان بيشتر در بين آقايان رواج دارد.

چه عواملي باعث ابتلا به اين نوع سرطان مي‌شود؟
عوامل متعددي در ابتلا به سرطان زبان دخالت دارد؛ از جمله مصرف دخانيات و الکل، ‌ رعايت‌نکردن بهداشت دهان و دندان يا عوامل تحريک‌کننده مانند دندان مصنوعي‌هاي نامناسب. مصرف همزمان الکل و سيگار خطر ابتلا به سرطان زبان را 80 تا 90 درصد افزايش مي‌دهد. بااين‌همه، در بين غيرسيگاري‌ها عوامل ديگري مانند عفونت ناشي از يک دسته از ويروس‌ها به نام پاپيــــلوما - ويروسي که انواعي از آنها عامل ايجاد زگيل‌هاي پوستي و تناسلي هستند- ممکن است باعث ابتلا به اين سرطان، بخصوص سرطان انتهاي زبان، شود.

آيا ممکن است زخم‌هاي پديدآمده در زبان، نشان‌دهنده سرطان زبان باشند؟
البته هر زخمي در ناحيه زبان را نمي‌توان دليل سرطان دانست. اما يکي از علائم اصلي نشان‌دهنده سرطان زبان پيدايش زخم در زبان است. اين نوع زخم‌ها ميلي به بهبود ندارند و مدت‌ها روي زبان باقي مي‌مانند. زخم‌هاي پيداشده در زبان ابتدا درد اندکي دارند و معمولا با آفت‌هاي طولاني‌شده اشتباه گرفته مي‌شوند. زخم‌هاي زباني همچنين ممکن است به صورت برجستگي‌هاي کوچک و سفت خود را نشان دهند که نسبت به هر نوع تماسي حساسند و دچار خونريزي مي‌شوند. کنار زبان بيشتر در معرض اين زخم‌ها قرار مي‌گيرد، اما امکان دارد زخم در قسمت بالا و در زير زبان نيز شکل بگيرد؛ گاهي نيز بندرت در نوک زبان ديده مي‌شوند. هر نوع زخم يا درد در زبان در همه افراد، بخصوص سيگاري‌ها، اگر به مدت بيش از سه هفته طول بکشد، حتما بايد توسط پزشک متخصص بررسي شود.

لطفا علائم ديگر اين نوع سرطان را توضيح بدهيد.

ـ احساس درد هنگام جويدن غذا
علاوه بر زخم‌هاي روي زبان، احساس درد در زمان جويدن غذا يا در حين اداي برخي از کلمات ممکن است از علائم ديگر سرطان زبان باشد. اين درد ناشي از وجود توموري است که در حال رشد و برهم‌زدن عملکرد زبان است. اگر درد زبان طولاني شود و بخصوص در زمان مصرف برخي نوشيدني‌ها يا غذاهاي تند بروز کند، حتما بايد توسط پزشک متخصص بررسي شود.

ـ احساس سوزش ناشي از مصرف مواد غذايي ترش و تند
همان‌طور که گفته شد افراد مبتلا به سرطان زبان در حين مصرف مواد غذايي تند يا ترش و الکل در زبان خود احساس سوزش يا درد مي‌کنند؛ چون زخمي در زبان آنها وجود دارد. بنابراين هر ماده غذايي تحريک‌کننده در ابتدا سوزش و سپس دردهاي بتدريج شديد ايجاد مي‌کند. اگر احساس هر نوع سوزش و دردي در ناحيه زبان بيش از سه هفته به طول بينجامد، لازم است توسط پزشک متخصص بررسي شود.

ـ درد در ناحيه گوش
يکي ديگر از علائم سرطان زبان درد در ناحيه گوش است که در ابتدا به‌صورت متناوب بروز مي‌کند و بتدريج شديد و مداوم مي‌شود. در واقع تومور، عصب تامين‌کننده حس زبان را احاطه و ايجاد درد مي‌کند. اين درد که اصطلاحا درد ارجاعي ناميده مي‌شود، در ناحيه گوش در طرفي که تومور قرار دارد بروز مي‌کند و نشان‌دهنده اين است که تومور بزرگ شده و پيشرفت کرده است. در اين صورت نيز فرد بايد حتما به پزشک متخصص مراجعه کند تا علت اصلي درد مشخص شود.

ـ بزرگ‌شدن غده‌هاي لنفاوي در ناحيه گردن
غده‌هاي لنفاوي تحت فکي در ناحيه چانه يا غده‌هاي لنفاوي گردني در سمتي که تومور رشد کرده است، بزرگ مي‌شوند. اين بزرگي پيش‌رونده است و ممکن است غده‌هاي لنفاوي سفت و دردناک شوند. يک حالت ديگر بزرگي واکنشي غده‌هاي لنفاوي گردن است، زيرا ممکن است به دنبال سوارشدن عفونت روي زخم‌هاي ناشي از تومور اين غده‌ها بزرگ شوند. البته بزرگي اين غده‌هاي لنفاوي در هر حال ممکن است نشان‌دهنده اين مساله باشند که تومور شروع به انتشار در بدن کرده. اگر هر نوع بزرگي غده‌هاي لنفاوي در ناحيه گردن بعد از سه هفته از بين نرود، لازم است که به پزشک متخصص مراجعه کنيد.

آيا ممکن است بوي بد دهان نشانه‌اي از سرطان زبان باشد؟
وقتي بيماري در مرحله پيشرفته قرار داشته باشد، علاوه بر علائم اشاره‌شده مانند زخم دهاني، درد در ناحيه گوش، بزرگي غده‌هاي لنفاوي گردن و ... ممکن است باعث شود که روزبه‌روز بوي بد دهان شديدتر شود؛ در واقع وجود تومور در زبان باعث ايجاد بوي بد در نفس بيمار مي‌شود. اين بوي بد ناشي از اضافه‌شدن عفونت‌هاي باکتريايي است. باکتري‌ها، بافت‌هاي نابودشده توسط تومور را احاطه مي‌کنند و به همين دليل بوي بدي از دهان ساطع مي‌شود.اين مشکل نشان مي‌دهد که تومور وارد مرحله پيشرفته شده است و حتما بايد به پزشک متخصص مراجعه شود.

www.
منبع : جام جم آنلاين

مطالب پيشنهادي:
نکاتي دربارۀ سرطان کبد
نشانه هاي سرطان سينه چيست؟
علامت هاي هشدار دهنده سرطان پوست
علائم هشداردهنده سرطان تخمدان
دو گياه موثر بر عليه سرطان هاي کشنده
http://www.CheKhabar.ir/News/3597/زبان هم از سرطان در امان نيست!
بستن   چاپ