پستانک به فک کودک صدمه مي زند؟
يکشنبه 15 شهريور 1394 - 9:41:05 AM

وقتي کودک به مکيدن انگشت يا پستانک وابسته مي شود...

يک دندانپزشک کودکان معتقد است استفاده از پستانک و مکيدن انگشت موجب جلوزدگي فک در کودکان مي‌شود. دکتر مريم مهراب‌خاني در خصوص عوارض ايجاد شده در فک و دهان کودکان به واسطه مکيدن انگشت و پستانک، گفت: اين امر باعث عوارضي از جمله جلوزدگي فک، تغيير حالت دندان‌ها و تنگي قوس فک بالا مي‌شود که اگر اين مکيدن بيشتر باشد، حالت بازشدگي در دندان‌هاي جلوي فک بالا و پايين نيز ايجاد شده و با آوردن زبان در اين فضا، حالت بازشدگي افزايش مي‌يابد. وي اظهار کرد: توصيه مي‌شود به کودکي که با شير مادر سير شده پستانک ندهند؛ زيرا عضلات فکي در کودکان هنوز تکامل پيدا نکرده و ممکن است عوارضي را در اين خصوص ايجاد کند، مکيدن انگشت و پستانک در پيدايش دندان‌هاي نامرتب کودکان بسيار تاثيرگذار است.

اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد تصريح کرد: در صورتي که کودک بعد از سه سالگي عادت مکيدن پستانک يا انگشت خود را را ترک کند، مشکلات ايجاد شده در فک با رشد آن‌ها از بين خواهد رفت، اما در صورتي که به مدت طولاني تا شش سالگي يا حتي بيشتر از اين، مکيدن ادامه يابد، تاثيرات بيشتر و بدتري را در ايجاد دندان‌هاي نامرتب در سنين بالاتر بر جا مي‌گذارد. مهراب‌خاني در خصوص مکيدن انگشت در کودکان، گفت: مکيدن انگشت نسبت به پستانک، اثرات بدتر و بيشتري را به جا مي‌گذارد زيرا ترک آن در کودکان سخت‌تر انجام مي‌شود و حتي بهتر است براي ترک اين عادت، از پستانک استفاده کنند. وي با بيان اينکه پستانک در بيشتر مواقع نيز موجب انتقال بيشتر باکتري‌ها از مجراي بيني و باعث عفونت گوش مياني در کودکان مي‌شود، ادامه داد: دندان‌گيرها در کودکاني که به هنگام دندان درآوردن از آن براي خارش لثه‌هاي خود استفاده مي‌کنند، مشکل حاد و جدي ايجاد نمي‌کند. به مادران توصيه مي‌شود براي کودکاني که سن بيشتري دارند براي تحريک دندان درآوردن و رفع خارش، از هويج خام استفاده کنند.

اين دندانپزشک در خصوص علل نامرتبي دندان‌ها و عوامل کنترل‌کننده آن از کودکي، تصريح کرد: علل ژنتيکي از مهم‌ترين علل در اين خصوص است. به عنوان مثال عدم متناسب سايز دندان‌ها با سايز فک‌ها مي‌تواند دندان‌هاي نامرتبي را ايجاد کند. وي با بيان اينکه بايد در خصوص حفظ و نگهداري دندان‌هاي شيري در کودکان بکوشيم، ادامه داد: به طور مثال بعد از مصرف شير با نوشاندن کمي آب يا تميز کردن با دستمال مرطوب مي‌توان اقدام پيشگيرانه انجام داد. همچنين در سنين بالاتر کودکان، با استفاده از مسواک مي‌توان از پوسيدگي دندان‌هاي شيري جلوگيري کرد. مهراب‌خاني افزود: بهداشت دندان‌ها مخصوصا فضاهاي بين دنداني براي دندان‌هاي شيري بسيار اهميت دارد؛ زيرا اگر پوسيدگي رخ دهد دندان‌ها به سمت فضاي خالي رفته و باعث نامرتبي دندان‌هاي دائمي در بزرگسالي مي‌شود.

اين دندانپزشک با بيان اينکه والدين بايد جهت جلوگيري از پوسيدگي دندان شيري، کودکان خود را به دندانپزشکي ببرند، اظهار کرد: تا حد امکان بهتر است دندان‌ها کشيده نشوند و در جاي خود باقي بمانند. بهترين فضا نگهدار دندان، دندان شيري است که در صورت سالم بودن، شخص در آينده نيازي به انجام ارتودنسي نخواهد داشت. وي تاکيد کرد: حتي اگر دندان کودکان پوسيدگي ندارد، بايد قبل از يک ‌سالگي و زمان رويش اولين دندان شيري، والدين کودک براي افزايش آگاهي و اطلاعات مهم در خصوص نگهداري بهتر دندان کودکان به دندانپزشک مراجعه کنند.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد خاطرنشان کرد: کودکان تا حد امکان شب‌ها قبل از خواب شير نخورند؛ زيرا هنگام خوابيدن بزاق کمتري در دهان ترشح مي‌شود و شير به مدت زيادي روي دندان‌ها باقي مانده و مکانيسم پوسيدگي در اين زمان بيشتر رخ مي‌دهد. به همين دليل قبل از خواب با شستن دندان‌ها، مادران به مدت چهار تا پنج ساعتي که کودک مي‌خوابد، به کودک شير ندهند. مهراب‌خاني با بيان اينکه بعد از سه سالگي مي‌توان از فلورايد براي شست‌وشوي دهان کودکان استفاده کرد، افزود: هرچه پوسيدگي در دندان‌هاي شيري کمتر باشد، در دندان‌هاي دائمي نيز کمتر خواهد بود و هرچه اين پوسيدگي در دندان‌هاي شيري بيشتر باشد، دندان‌هاي دائمي نيز زودتر و بيشتر پوسيده مي‌شوند.



منبع : ايسنا

http://www.CheKhabar.ir/News/3583/پستانک به فک کودک صدمه مي زند؟
بستن   چاپ