ويروس HPV را چقدر مي شناسيد؟
يکشنبه 15 شهريور 1394 - 1:45:59 AM

احتمال ايجاد سرطان توسط برخي از انواع HPV تناسلي بيش‌تر است، و اين انواع را HPV هاي «پرخطر» مي‌نامند.

بيش از 100 نوع يا سوش مختلف از HPV وجود دارد. اکثر مردان و زناني که دچار اين عفونت هستند از اين موضوع بي‌اطلاع مي‌باشند، زيرا در بدن آنها علائم يا مشکلات بهداشتي ايجاد نمي‌شود. اما در برخي از موارد، انواع خاصي از HPV مي‌توانند در قسمت‌هاي مختلف بدن باعث ايجاد زگيل (توده غيرطبيعي و غيرسرطاني بر روي پوست) بشوند. در موارد ديگر، انواع خاصي از HPV مي‌توانند ضايعات پيش سرطاني (يعني نواحي داراي بافت‌هاي غيرطبيعي) يا سرطان ايجاد نمايند.

نحوه گسترش HPV

تقريباً 60 نوع HPV اين قابليت را دارند که باعث ايجاد زگيل‌هاي معمولي بشوند، که اين زگيل‌ها در برخي از نواحي بدن مانند دست و پا به‌وجود مي‌آيند. تقريباً 40 نوع از اين ويروس‌ها را HPV هاي «نوع تناسلي» مي‌نامند. اين ويروس‌ها به هنگام تماس اندام‌هاي تناسلي، معمولاً در طول آميزش جنسي از راه مهبل يا مقعد، از شخصي به شخص ديگر پخش مي‌شوند. اين ويروس مي‌تواند از راه آميزش جنسي از راه دهان هم منتقل شود. HPV رايج‌ترين بيماري است که از طريق آميزش جنسي انتقال مي‌يابد. انواع تناسلي HPV مي‌توانند ناحيه تناسلي زنان، از جمله فرج (بخش بيروني مهبل)، آستر مهبل، و گردن رحم (قسمت پاييني و باريک رحم زن)، و همچنين ناحيه تناسلي مردان، از جمله آلت تناسلي مردانه، را آلوده کنند. هم در زنان و هم در مردان، HPV هاي تناسلي مي‌توانند مقعد و برخي از نواحي سر و گردن را آلوده سازند. گاهي اوقات نژادهاي «کم‌خطر» HPV هاي تناسلي، از همه بيش‌تر HPV – 6 و HPV – 11، مي‌توانند باعث شوند زگيل‌ها يا ضايعات تناسلي بر روي يا در اطراف اين مکان‌ها به وجود آيد. اندازه، شکل، و تعداد اين توده‌ها ممکن است متغير باشد، و اين توده‌ها به‌ندرت به سرطان منتهي مي‌شوند.

سرطان‌هاي مرتبط با HPV

احتمال ايجاد سرطان توسط برخي از انواع HPV تناسلي بيش‌تر است، و اين انواع را HPV هاي «پرخطر» مي‌نامند. معمولاً دستگاه ايمني زن يا مرد آلوده به HPV کم‌خطر يا پرخطر از شر اين عفونت خلاص مي‌شود و ويروس صدمه‌اي وارد نمي‌کند. اما در برخي از افراد عفونتي دائمي (ماندگار) به‌وجود مي‌آيد که به‌کندي، اغلب در طول چندين سال، باعث ايجاد تغييراتي در سلول‌هاي طبيعي مي‌شود که امکان دارد اين تغييرات به ايجاد ضايعات پيش سرطاني يا سرطان منتهي شود.

سرطان‌هاي مرتبط با HPV شامل موارد زير است:

سرطان گردن رحم: اصولاً، تمام سرطان‌هاي گردن رحم در اثر عفونت HPV ايجاد مي‌شود. اينکه آيا زني که به HPV آلوده است دچار سرطان گردن رحم خواهد شد به تعدادي از عوامل، از جمله نوع HPV، بستگي دارد. از بين سرطان‌هاي گردن رحم مرتبط با HPV، تقريباً 70% توسط دو نژاد HPV – 16 و HPV – 18 ايجاد مي‌شوند. در زناني که به HPV آلوده هستند، امکان دارد کشيدن سيگار خطر سرطان گردن رحم را افزايش دهد. گرچه تقريباً تمام سرطان‌هاي گردن رحم توسط HPV ايجاد مي‌شود، به ياد داشتن اين نکته اهميت دارد که اکثر عفونت‌هاي HPV تناسلي باعث ايجاد سرطان نمي‌شوند.

سرطان دهان: ويروس HPV مي‌تواند در زنان و در مردان باعث ايجاد سرطان دهان (سرطان دهان و زبان) و سرطان حلق دهاني (حلق دهان يا قسمت مياني گلو که از لوزه‌ها تا نوک حنجره ادامه دارد) بشود. اين سرطان‌هاي مرتبط با HPV پيوسته در مردان افزايش مي‌يابد. در واقع، بر طبق يافته‌هاي مطالعه‌اي که اخيراً صورت گرفته است، اينک ويروس HPV به اندازه استعمال دخانيات و مصرف مشروبات الکلي باعث ايجاد سرطان‌هاي قسمت بالايي گلو مي‌شود. شايد تغيير در رفتار جنسي، از جمله افزايش در آميزش جنسي از راه دهان، يکي از دلايل اين افزايش باشد.

سرطان‌هاي ديگر: ويروس HPV با سرطان‌هايي که شيوع کم‌تري دارند هم مرتبط مي‌باشد. تقريباً نيمي از موارد سرطان فرج با HPV ارتباط دارد. انواعي از HPV که باعث ايجاد سرطان گردن رحم مي‌شوند با سرطان مقعد هم مرتبط مي‌باشند. انواع پرخطر HPV با سرطان مهبل و سرطان آلت تناسلي مردانه هم ارتباط دارند.

درمان

درماني براي HPV وجود ندارد. اما اکثر عفونت‌هاي HPV در واقع به مرور زمان برطرف مي‌شوند يا به اندازه‌اي ضعيف مي‌شوند که بر بدن تأثيري نمي‌گذارند. عفونتي که فعال نمي‌باشد ممکن است، به هنگامي‌که دستگاه ايمني شخص به دليل درمان بيماري‌هاي ديگر مانند سرطان ضعيف مي‌شود، به صورت فعال درآيد. مشکلات بهداشتي که توسط HPV ايجاد مي‌شود را مي‌توان درمان نمود. زگيل و ضايعات پيش سرطاني را مي‌توان از طريق درمان انجمادي (منجمد کردن يا Cryotherapy)؛ از راه برداشتن با حلقه الکتريکي (LEEP يا Loop Electrosurgical Excision Procedure)، که در آن از جريان برق براي برداشتن بافت‌هاي غيرطبيعي استفاده مي‌کنند؛ يا با عمل جراحي برداشت. داروهاي موضعي (مانند کرم‌هايي که مستقيماً روي پوست ماليده مي‌شوند) را هم مي‌توان براي درمان زگيل‌هاي تناسلي تجويز نمود. اما برطرف کردن زگيل‌هاي تناسلي به اين معني نمي‌باشد که شخص ديگر بهHPV آلوده نيست. امکان دارد زگيل‌ها بعداً برگشت کنند، زيرا ممکن است ويروس هنوز در سلول‌ها زنده مانده باشد. شخص آلوده به HPV که هيچ زگيل آشکاري نداشته باشد هم مي‌تواند شريک جنسي خود را به اين ويروس آلوده سازد.

راهبردهاي پيشگيري

راه‌هايي براي کم کردن خطر آلوده شدن به HPV وجود دارد، از جمله واکسينه شدن با واکسن HPV. محدود نمودن تعداد کساني که شخص با آنها رابطه جنسي دارد راه ديگري براي کاهش دادن خطر است، زيرا داشتن رابطه جنسي با تعداد زيادي از افراد خطر آلوده شدن به عفونت HPV را افزايش مي‌دهد. استفاده از کاپوت نمي‌تواند در طول آميزش جنسي به‌طور کامل از شخص در برابر HPV محافظت نمايد. سازمان غذا و داروي ايالات متحده (FDA) دو واکسن به نام‌هاي گارداسيل و سرواريکس را تأييد نموده است که در پيشگيري از آلوده شدن به HPV مفيد هستند. گارداسيل به جلوگيري از آلوده شدن به دوHPV کمک مي‌کند که مي‌دانيم باعث ايجاد اکثر موارد سرطان گردن رحم و ضايعات پيش سرطاني در گردن رحم مي‌شوند. اين واکسن از آلوده شدن به دو HPV کم‌خطر هم جلوگيري مي‌کند، که مي‌دانيم اين دو HPV عامل ايجاد 90% از موارد زگيل‌هاي جنسي مي‌باشند. گارداسيل براي پيشگيري سرطان‌هاي گردن رحم، مهبل، و فرج در دختران و زنان 9 تا 26 ساله؛ و همچنين براي پيشگيري از سرطان مقعد در زنان و مردان و زگيل‌هاي تناسلي در پسران و مرداني که در همان دامنه سني قرار دارند تأييد شده است. ضمناً، سرواريکس براي پيشگيري از سرطان گردن رحم در دختران و زنان 10 تا 25 ساله تأييد شده است. چون واکسن تنها مي‌تواند از عفونت پيشگيري کند، و قادر نيست عفونت موجود را درمان نمايد، واکسيناسيون افراد بايد پيش از آغاز فعاليت جنسي آنها صورت گيرد. افرادي که قبلاً از نظر جنسي فعال شده و شايد به HPV آلوده شده باشند، بايد با پزشک خود مشورت نمايند. امکان دارد اين واکسن از آنها در برابر سويه‌هايي از HPV محافظت کند که به آنها آلوده نيستند.

زنان بايد، علاوه بر استفاده از اين واکسن، با انجام پاپ اسمير از خود محافظت نمايند، که پاپ اسمير رايج‌ترين تست براي کمک به رديابي سرطان گردن رحم است. با انجام پاپ اسمير مي‌توان سلول‌هاي پيش سرطاني را پيدا نمود و آنها را پيش از تبديل شدن به سلول‌هاي سرطاني از بدن خارج کرد. محققان دريافته‌اند که با ادغام نمودن پاپ اسمير و تستي که براي رديابي HPV در زنان طراحي شده است مي‌توان دقيق‌ترين نتايج را به‌دست آورد. لازم است زنان درباره انجام پاپ اسمير، و احتمالاً انجام تست HPV، با پزشکان خود مشورت نمايند.

آنچه که زنان بايد از پزشکان خود بپرسند

خطر آلوده شدن من به HPV چه اندازه است؟
چگونه مي‌توانم خطر آلوده شدن خود به HPV را کاهش دهم؟
آيا امکان دارد بدون آميزش جنسي به HPV تناسلي آلوده شوم؟
HPV چه علائم و نشانه‌هايي دارد؟
چه مدت پس از آميزش جنسي علائم HPV ظاهر مي‌شود؟
آيا براي تشخيص آلودگي به HPV بايد مرا تست کنند؟
آيا بايد از واکسن HPV استفاده کنم؟ در چه صورت واکسينه شدن من لازم خواهد بود، و در چه صورت به اين واکسن احتياج نخواهم داشت؟
آيا واکسن HPV بي‌خطر است؟ عوارض جانبي آن چيست؟
واکسيناسيون چگونه انجام مي‌شود؟ آيا بيش از يک تزريق لازم است؟
تأثير واکسن HPV تا چه مدت باقي مي‌ماند؟
آيا بيمه درماني من هزينه واکسيناسيون HPV را مي‌پردازد؟
من باردارم و به HPV آلوده مي‌باشم. آيا اين واکسن به جنين صدمه مي‌‌زند؟



منبع : سلامت نيوز

http://www.CheKhabar.ir/News/3416/ويروس HPV را چقدر مي شناسيد؟
بستن   چاپ