آموزش جنسي به نوجوانان، بايدها و نبايدها!
يکشنبه 15 شهريور 1394 - 12:46:52 AM
آموزش «نه» گفتن به درخواست‌هاي جنسي ديگران يکي از بخش‌هاي مهم آموزش بهداشت جنسي است. توضيح امور جنسي و پاسخ به پرسش‌هاي اين حوزه به کودکان، هر چند سخت اما شدني است، کودکان با استدلالات ساده قانع مي‌شوند و والدين قادرند با گفتن حقايقي ساده به سوالات آنها پاسخ دهند؛ اما وقتي آنها به سنين نوجواني مي‌رسند آموزش مسائل جنسي با جزئيات بيشتري صورت مي‌گيرد و براي بسياري از والدين سخن گفتن درباره اين مسائل و پاسخگويي به سوالات جنسي نوجوانان سخت‌تر مي‌شود، برخي از آنها هنگام راهنمايي کردن فرزندانشان خود را در تنگنا مي‌بينند، چرا که نمي‌دانند گفتن چه چيز درست و توضيح چه چيز غلط است.
به همين دليل هميشه فاصله‌اي بين والدين و فرزندان ايجاد شده و موجب شرم و خجالت فرزندان از پرسشگري در اين حوزه مهم دوران بلوغ مي‌شود و ناچار نوجوانان از طريق منابع ديگري همچون دوستان، کتاب‌هاي مرتبط با بهداشت جنسي، فيلم‌ها، اينترنت و هر منبعي که حاوي اطلاعات درست يا غلط درباره مسائل جنسي است، به دنبال پاسخ سوالاتشان مي‌گردند.

بلوغ، اولين بهانه براي آموزش جنسي
وقتي فرزند شما به سن نوجواني مي‌رسد و اولين نشانه‌هاي بلوغ در او ظاهر مي‌شود، وقت آن است که والدين درباره قسمت‌هاي مختلف اعضاي جنسي، بلوغ و تغييرات بدني، آميزش، رفتارهاي جنسي نادرست همچون خودارضايي اطلاعاتي درست به او بدهند، هر چند درصد بالايي از بزرگسالان يا اطلاعات ناقصي در اين زمينه دارند يا نمي‌دانند چگونه اطلاعاتشان را منتقل کنند، بنابراين در اولين قدم لازم است والدين از طريق مطالعه کتا‌ب‌هاي مرتبط و صحبت با مشاوران و مراجعه به مراکز آموزشي در مدارس نسبت به آگاهي‌دادن به فرزندشان اقدام کنند. بديهي است در اين مورد مادر با دختر و پدر با پسر صحبت مي‌کند و در صورت فقدان حضور يکي از والدين بايد ‌از اقوام درجه يک که با نوجوان ارتباط خوبي دارد، درباره اين مسائل با او گفت‌وگو کند. معمولا آغاز بلوغ در دختران ده تا يازده سالگي و در پسران سيزده تا چهارده سالگي است.

معرفي بيماري‌هاي مقاربتي
توضيح درباره بيماري‌هاي مقاربتي همچون ايدز و هپاتيت علاوه بر اين‌که اطلاعات نوجوان را در اين زمينه تکميل مي‌کند، بهانه‌اي مي‌شود تا پدر يا مادر بتوانند درباره رفتارهاي پرخطر جنسي با فرزندان صحبت کنند و در کنار معرفي اين بيماري‌ها از مضرات خودارضايي و عواقب جسمي و روحي آن براي نوجوان بگويند. در صورتي که والدين اطلاعاتي کافي در اين زمينه نداشته باشند مي‌توانند خودشان کتاب يا جزوه‌اي مرتبط با اين موضوعات به فرزندشان بدهند.

دقت در انتخاب کلمات
فضاي شوخي و طنز، هرچند از فشار رواني موجود بر والدين ونوجوانان مي‌کاهد، اما جديت مباحث و هدف آموزشي آن را هم زير سوال مي‌برد، ضمن اين‌که فضا را مستعد حرمت‌شکني و پرده‌دري مي‌کند، بنابراين در انتخاب کلمات بايد دقت زيادي کرد، بهتر اين است که والدين از واژه‌هاي علمي استفاده کنند و براي قابل درک بودن آنچه مي‌گويند از برخي تجربيات و احساسات خود درباره ظهور اولين نشانه‌هاي بلوغ بگويند.

باوري غلط با نقاب روشنفکري
برخي والدين مي‌گويند هر چه بيشتر چشم و گوشش را ببندي حريص‌تر مي‌شود، بگذار تا ببيند و چشمش عادت کند! برخي ديگر هم اصلا به اين موضوع فکر نمي‌کنند، سيل سريال‌هاي ماهواره‌اي آنها را چنان در خود غرق کرده است که اصلا نگران نيستند نوجواني که در کنارشان نشسته و در ديدن فلان سريال چندصد قسمتي ماهواره آنها را همراهي‌ مي‌کند، در حال ساختن چه باورهاي غلط و اغراق شده‌اي درباره امور جنسي در ذهن خود است. اين باور روشنفکر مآبانه که «بگذار تا ببيند...» و آن بي‌توجهي افراطي هر دو نتيجه بي‌مسئوليتي والدين در زمينه آموزش امور جنسي است.
ديدن صحنه‌هايي با موضوع ارتباط جنسي (حتي اگر تصاوير جنسي نباشد) آن هم در نوجواناني که تازه در حال پشت سرگذاشتن بلوغ جنسي خود هستند، نوعي ظلم در حق آنهاست. چرا که از يک سو با توجه به سن و سال و شرايطي که دارند به بلوغ ازدواج نرسيده‌اند و از سوي ديگر مجبورند با غريزه خود در ستيز باشند و به سوي انحرافات جنسي کشيده نشوند و خويشتنداري پيشه کنند.

توصيه به خويشتنداري جنسي
در سيستم آموزشي کشور ما هنوز آموزش جنسي به طور کامل و صحيح در برنامه‌هاي آموزشي مدارس گنجانده نشده، اما در دروسي مثل دين و زندگي به لزوم خويشتنداري جنسي و کنترل نگاه اشاره شده است. اگر والدين در کنار آموزش‌هاي جنسي، احکام ديني و معنوي را هم به فرزندان آموزش دهند در واقع آنها را به يک عامل شناختي مجهز مي‌کنند. چيزي که به آنها يادآوري مي‌کند هنگام برخورد با گناه بايد نگران پيامدهاي آن نيز باشند.

آموزش مهارت «نه» گفتن به درخواست جنسي
به خاطر داشته باشيد که فرزند شما کودک نيست که هميشه کنارش باشيد و از او مراقبت کنيد. آموزش «نه» گفتن به درخواست‌هاي جنسي ديگران يکي از بخش‌هاي مهم آموزش بهداشت جنسي است. به فرزندتان بياموزيد افراد هوسران و بيماران جنسي به بهانه‌هاي مختلف و با سخنان فريبنده به دنبال سوءاستفاده جسمي و روحي از ديگران هستند. به فرزندتان بگوييد سوءاستفاده‌گران جنسي ممکن است از جملاتي استفاده کنند که به نظر منطقي است؛ مثل «به يک بار تجربه‌اش مي‌ارزد، تو ديگر بزرگ شده‌اي، مگر مرا دوست نداري، کسي چيزي نمي‌فهمد، اگر قبول نکني ترکت مي‌کنم و...»، اما در نهايت اين ارتباط پايان خوبي نخواهد داشت. با توجه به گستردگي رسانه‌هاي ارتباطي و نرم‌افزارهاي مختلف و شبکه‌هاي اجتماعي اينترنتي، مهارت «نه» گفتن به درخواست جنسي ديگران مهارتي است که نوجوانان بايد آن‌را ياد گرفته باشند تا از آسيب‌هاي احتمالي در امان بمانند.

www.
منبع : جام جم آنلاين

مطالب پيشنهادي:
تربيت جنسي کودکان دبستاني(1)
تربيت جنسي کودکان دبستاني(2)
والدين از چه زماني و چگونه تربيت جنسي فرزند خود را آغاز کنند؟
تربيت جنسي فرزندتان را جدي بگيريد
رفتارهاي جنسي ناسالم و پرخطر كدامند؟
http://www.CheKhabar.ir/News/3395/آموزش جنسي به نوجوانان، بايدها و نبايدها!
بستن   چاپ