روش هاي خانگي براي رفع گرفتگي عضلات
شنبه 14 شهريور 1394 - 7:15:45 PM

گرچه عموما اين گرفتگي‌هاي عضلاني بي‌ضرر هستند، اما ماهيچه‌ها را تحت تاثير قرار داده و نمي توان به طور موقت از آنها استفاده کرد.

دکتر هادي شجاعي، متخصص طب فيزيکي، با اشاره به اينکه گرفتگي عضلاني، انقباض ناگهاني و غيرارادي يک يا چند عضله است، گفت: گرچه عموما اين گرفتگي‌هاي عضلاني بي‌ضرر هستند، اما ماهيچه‌ها را تحت تاثير قرار داده و نمي توان به طور موقت از آنها استفاده کرد. وي گفت: انجام ورزش‌هاي طولاني مدت يا کارهاي سخت فيزيکي، ممکن است منجر به گرفتگي عضلاني شود. معمولا مي‌توان گرفتگي عضلاني را در خانه و با اقدامات مراقبتي درمان کرد.

شجاعي يادآور شد: اغلب گرفتگي‌هاي عضلاني در ماهيچه‌هاي پا ايجاد مي‌شوند، خصوصاً در عضلات ناحيه ساق پا که علاوه بر درد ناگهاني، ممکن است توده سفتي از بافت ماهيچه‌اي نيز زير پوست احساس شود. اين متخصص طب فيزيکي گفت: استفاده بيش از حد از يک ماهيچه، کم‌آبي، کشش ماهيچه يا حتي به مدت طولاني در يک وضعيت ثابت قرار گرفتن منجر به گرفتگي عضلاني مي‌شود. هر چند در بسياري از موارد علت دقيق ايجاد گرفتگي عضلاني مشخص نيست ولي بسياري از گرفتگي‌هاي عضلاني بي‌ضرر هستند.

وي خاطرنشان کرد: تنگ شدن سرخرگ‌هايي که خون را به پاها مي‌رسانند (آرترواسکلروزيس عروق اندام‌هاي انتهايي) نيز مي‌توانند دردي شبيه به درد گرفتگي عضلاني را در پاها به هنگام ورزش ايجاد کنند که معمولا اين گرفتگي‌ها به زودي پس از اتمام ورزش و فعاليت‌هاي بدني از بين مي‌روند.

شجاعي گفت: به هم‌فشردگي اعصاب در ستون فقرات (تنگي مهره‌هاي کانال کمر) نيز مي‌تواند دردي شبيه به درد گرفتگي عضلاني در پاها ايجاد کند. معمولا اين درد پس از پياده روي طولاني تشديد مي‌شود. راه رفتن در حالتي که فرد کمي به سمت جلو خم شده‌ است، شدت علايم را بهبود مي بخشد يا آن را به تاخير مي اندازد.

وي افزود: مقادير خيلي اندک املاح پتاسيم، کلسيم يا منيزيم در رژيم غذايي نيز از علل گرفتگي عضلاني در پا است. داروهاي ادرارآور يا مدر (ديورتيک‌ها) و تجويز داروهايي که اغلب در بيماري افزايش جريان خون تجويز مي شوند نيز منجر به کاهش اين مواد معدني مي شوند.

شجاعي يادآور شد: افرادي که به بيماري ديابت يا اختلالات اعصاب، کبد يا تيروئيد مبتلا هستند، بيشتر در معرض ابتلا به گرفتگي‌هاي عضلاني قرار دارند. افراد مسن و سالخورده نيز توده عضلاني خود را از دست مي‌دهند، بنابراين عضلات و ماهيچه‌هاي باقيمانده در آنها به راحتي خسته مي‌شوند، اين امر مي‌تواند احتمال خطر گرفتگي‌هاي عضلاني را افزايش دهد.

راهکارهاي خانگي رفع گرفتگي عضلات
وي گفت: هنگام گرفتگي عضلات بايد ماهيچه و عضله منقبض شده را کشيده و منبسط کرده، سپس آن را به آرامي ماساژ داد تا آزاد و شل شود. در مورد گرفتگي ماهيچه ساق پا بايد وزن را بر روي پاي منقبض شده قرار داده و زانو را به آرامي خم کرد. شجاعي گفت: اگر فرد قادر به ايستادن نيست، در حالي که پاي منقبض خود را باز کرده‌، بر روي زمين يا صندلي بنشيند و تلاش کند تا پاي آسيب ديده خود را در همان حالي که پا همچنان راست و مستقيم باقي مانده است، به سمت سر خود بالا بکشد. اين حالت به برطرف شدن گرفتگي عضلات عقب ران نيز کمک مي‌کند.

اين متخصص طب فيزيکي گفت: براي گرفتگي عضلات ماهيچه چهار سر جلوي پا نيز مي توان از يک صندلي استفاده کرده، فرد در حالي که محکم بر روي آن نشسته‌، سعي کند پاي آسيب ديده خود را به سمت باسن خود بکشد.

شجاعي گفت: دوش گرفتن با آب گرم يا جريان آب گرم بر روي ماهيچه منقبض شده نيز مي‌تواند در برطرف کردن گرفتگي موثر باشد ولي ماساژ دادن ماهيچه منقبض شده با يخ به کاهش درد کمک مي‌کند.

منبع : ايسنا
http://www.CheKhabar.ir/News/3177/روش هاي خانگي براي رفع گرفتگي عضلات
بستن   چاپ