حداکثر ورزش با حداقل آسيب را تجربه کنيد
شنبه 14 شهريور 1394 - 7:13:13 PM
اگر فردي مادرزادي دچار مشکلاتي در ستون فقراتش است، نبايد ورزشي مانند وزنه‌برداري را انتخاب کند. صدمه‌هاي ورزشي معمولا شديد هستند و ممکن است ورزشکار را مدتي طولاني و گاهي هم براي هميشه از ميدان‌هاي ورزشي دور كنند. پس خيلي مهم است که هر ورزشکاري تلاش کند با جسمي کاملا سالم به ورزش ادامه دهد. انتخاب رشته ورزشي براي هر کس بايد متناسب با وضعيت جسماني‌‌اش باشد؛ مثلا اگر فردي مادرزادي دچار مشکلاتي در ستون فقراتش است، نبايد ورزشي مانند وزنه‌برداري را انتخاب کند که فشار زيادي به ستون فقرات وارد مي‌کند. احتمال آسيب به شانه فردي که ناهنجاري در ناحيه شانه دارد، هنگام انجام ورزش‌هايي مانند واليبال يا بسکتبال بيشتر است يا افرادي که آسم دارند، نمي‌توانند به ورزش دو بپردازند. پس هر کس بايد ورزشي متناسب با فيزيک بدني خود انتخاب کند. بعد از اينکه رشته ورزشي‌اي را انتخاب کرديد، بايد مراقب باشيد تا حين ورزش دچار آسيب نشويد.

اغلب ورزشکاران به‌دليل سهل‌انگاري و ناآگاهي آسيب مي‌بينند بنابراين براي جلوگيري از بروز صدمه‌هاي ورزشي به اين چند نکته توجه کنيد:

توانايي خود را بسنجيد
اين کار با آزمايش‌هاي مختلف هوازي، بي‌هوازي، عملکردي-عضلاني و... انجام مي‌شود. مربي بدنسازي مي‌تواند تست قدرت براي ورزشکار انجام دهد و در صورت وجود مشکل، او را به پزشک ارجاع دهد.

درست ورزش کردن را آموزش ببينيد
بعد از اينکه معلوم شد فرد مشکلي براي ورزش ندارد، بايد ورزش کامل و درست آموزش داده شود. هرگز نبايد بدون گرم‌کردن بدن ورزش را شروع کرد. اين‌کار بايد با حرکت‌هاي نرم ورزشي شروع و به‌تدريج حرکت‌هاي کششي به آن اضافه شود. البته حرکت‌هاي نرمشي و کششي بايد با توجه به رشته ورزشي باشد. مثلا در رشته‌اي که در آن از حرکت‌هاي دست زياد استفاده مي‌شود، نبايد نرمش فقط روي اندام تحتاني متمرکز شود.

به محيط ورزشي و تجهيزات ورزشي دقت کنيد
زمين‌ بازي‌هاي ورزشي بايد استاندارد باشد. بازي روي آسفالت يا زمين‌هاي يخ‌زده اصلا توصيه نمي‌شود. هنگام ورزش، لازم است ورزشکار به تجهيزات ورزشي مجهز باشد و هر ورزشکاري با توجه به نوع رشته ورزشي از مچ بند، زانو بند يا کلاه‌هاي ايمني استفاده کند. وسايل ورزشي بايد با توجه به سن انتخاب شوند؛ مثلا کودکان تنيس‌باز نبايد از تنيس‌هاي بزرگسالان استفاده کنند. وزن زياد تنيس ممکن است به عضلات شانه آسيب برساند و باعث ابتلا به بيماري‌اي به نام تنيس البو شود.

تکنيک‌هاي هر ورزش را بياموزيد
بعضي از افراد، براي يادگيري تکنيک‌هاي ورزشي به مربي آن رشته مراجعه نمي‌کنند بنابراين اين تکنيک‌ها را درست انجام نمي‌دهند. مثلا هنگام پرس پا حرکت را اشتباه مي‌زنند و به مرور صدمه‌هايي به مفاصلشان وارد مي‌کنند.

حريف قوي‌تر انتخاب نکنيد
اگر ورزشکاري هنگام انجام تمرين‌هايي مثل کشتي با حريفي که سنگين‌وزن‌تر است کشتي بگيرد، احتمال آسيب او خيلي بيشتر خواهد بود.

هنگام خشم و خستگي زياد ورزش نکنيد
گاهي ورزشکار بسيار خسته يا خشمگين است و شروع به رفتارهاي کاملا غيرعادي مي‌کند که ممکن است به خود يا ديگري صدمه بزند. اين موارد بايد مدنظر مربي قرار گيرد.

وزن خود را کاهش دهيد
مشکلاتي مانند اضافه وزن باعث صدمه به ورزشکار خواهد شد مثلا فردي که دچار اضافه وزن است و ورزش واليبال يا بسکتبال را انتخاب کرده، با پرش‌هاي مکرر احتمال دارد به رباط‌ها و منيسک‌هاي زانويش آسيب وارد شود.

بعد از آسيب محتاط باشيد
گاهي ورزشکار دچار آسيب ناشي از ورزش مي‌شود. برگشت اين افراد به ميادين ورزشي بايد خيلي با احتياط و با نظر پزشک معالج باشد.
دکتر شاهين صالحي متخصص طب ورزشي، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي
گردآوري : گروه سلامت سيمرغwww.منبع : هفته نامه سلامت

مطالب پيشنهادي:
نکاتي براي ورزش در کودکان(1)
حداقل نياز روزانه به ورزش چقدر است؟
وعده‌هاي غذايي پيش از ورزش
نکاتي براي ورزش در کودکان(2)
http://www.CheKhabar.ir/News/3174/حداکثر ورزش با حداقل آسيب را تجربه کنيد
بستن   چاپ