دفع پروتئين از کليه ها نشانه چيست؟
يکشنبه 19 ارديبهشت 1395 - 8:41:43 AM
چه خبر - دفع پروتئين از کليه‌ها، نشانه ها، دلايل و مشکلات ناشي از آن

آلبومين، مهم‌ترين پروتئين در گردش خون است که مانند چسب، مايع پلاسما را داخل رگ‌ها نگه مي‌دارد. مايع خون يا پلاسما در کليه‌ها تصفيه مي‌شود و مواد زائد را از دست مي‌دهد. در حالت عادي در حين تصفيه پلاسما، در کليه‌ها سدي وجود دارد که مانع خروج آلبومين از پلاسما به داخل فضاي ادراري مي‌شود و به اين ترتيب، در حالت عادي، ادرار عاري از پروتئين يا آلبومين است. البته در شرايط خاصي مثل ورزش سنگين يا وجود عفونت ادرار، مقدار کمي آلبومين در ادرار دفع مي‌شود که معمولا توسط بدن جبران مي‌شود. وقتي دفع پروتئين از کليه‌ها به ميزان زياد باشد، باعث کم شدن مقدار پروتئين در خون مي‌شود و پلاسما از رگ‌ها بيرون مي‌آيد و بيمار ورم مي‌کند.

بيماري‌هايي وجود دارند که در آنها، کارآيي سد خوني ـ ادراري، در کليه از بين مي‌رود و آلبومين به مقدار زياد، در ادرار وارد و دفع مي‌شود. در اين حالت، کبد شروع به توليد بيشتر آلبومين مي‌کند و اين نقيصه تا حدي جبران مي‌شود. وقتي کبد نتواند از پس جبران مقدار زياد آلبومين دفع شده برآيد، مقدار آلبومين خون کم مي‌شود و کم‌کم پلاسما از داخل رگ‌ها به فضاي زير پوست تراوش مي‌کند و ورم ايجاد مي‌شود. ورم ناشي از دفع پروتئين، برخلاف ورم در بيماران دچار نارسايي قلبي، يک ورم عمومي است، يعني صبح که فرد از خواب بيدار مي‌شود، کاملا پف کرده و زير پلک‌هايش کاملا ورم کرده است.

قدم اول در بررسي بيماري که دچار دفع پروتئين است، اندازه‌گيري مقدار پروتئين در ادرار يک شبانه‌روز کامل است. در اين حالت، بيمار صبح روز اول ادرارش را دور مي‌ريزد و پس از آن تا 24 ساعت، يعني تا صبح فردا، هر بار ادرارش را در ظرفي که از آزمايشگاه گرفته است، جمع مي‌کند. صبح فردا، پس از جمع کردن ادرار ها، همه آن ها را به آزمايشگاه مي‌برد. براي بيماري که دچار ورم در تمام بدن شده، اگر آلبومين در ادرار 24 ساعته، بيشتر از 5/3 گرم باشد، بيماري نفروتيک (بيماري دفع شديد پروتئين از کليه‌ها) را مطرح مي‌سازد، که بايد با روش‌هاي تشخيصي تکميلي، نوع بيماري کليه را مشخص ساخت.

وجود يا نبود گلبول‌هاي قرمز و گلبول‌هاي سفيد در ادرار بيماراني که پروتئين دفع مي‌کنند، در تشخيص بيماري اهميت دارد. در اين شرايط بيماران بايد به نفرولوژيست (فوق‌تخصص بيماري‌هاي کليه) براي اقدامات تکميلي مراجعه کنند.

مهم‌ترين بيماري‌هايي که موجب دفع پروتئين از کليه‌ها مي‌شوند، شامل ديابت، فشار خون و بيماري‌هاي خودايمني کليه‌هاست. در مورد بيماري ديابت و فشار خون، بيشتر از اين که عوارض دفع پروتئين مهم باشد، اين عارضه نشانه وخامت بيماري و شروع آسيب کليه‌هاست و نشان مي‌دهد هر چه سريع‌تر بايد قند خون کنترل شود و فشار خون پايين بيايد.





منبع: jamejamonline.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/24130/دفع پروتئين از کليه ها نشانه چيست؟
بستن   چاپ