درد شانه را جدي بگيريد, شايد شکستگي باشد
شنبه 18 ارديبهشت 1395 - 12:04:49 AM
شکستگي شانه با شکستگي استخوان هاي ديگر متفاوت است

اگر طي حادثه‌اي، مچ دست، آرنج يا استخوان ساعد آسيب ببيند، با تورم، درد شديد و تغيير شکل ظاهري بافت آسيب‌ديده، در فاصله کوتاهي پس از وارد شدن آسيب، قابل تشخيص است. اما اگر چنين آسيب‌هايي به شکستگي استخوان شانه منجر شود، متاسفانه به سادگي قابل تشخيص نخواهد بود. زيرا آسيب‌هاي شانه، مانند ديگر قسمت‌هاي استخوان، خود را با درد و تورم نشان نمي‌دهد و فرد بعد از گذشت سال‌ها به دليل ناتواني در حرکت شانه، متوجه شکستگي آن مي‌شود. به همين دليل، به افرادي که از ناحيه شانه دچار آسيب مي‌شوند توصيه مي‌شود اگر بعد از گذشت 48 ساعت، نتوانند دست خود را حرکت دهند، حتما براي انجام معاينات بيشتر به پزشک مراجعه کنند.

دکتر حميدرضا اصلاني، دانشيار دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، با اشاره به اين که شکستگي شانه مي‌تواند در همه افراد جامعه در همه سنين اتفاق بيفتد، گفت: اين آسيب‌ها مي‌تواند شامل شکستگي‌هاي استخوان ترقوه، در رفتگي مفصل شانه و شکستگي قسمت‌هاي فوقاني استخوان بازو باشد. ولي شکستگي شانه، در افرادي که دچار ضعف استخوان ناشي از پوکي استخوان يا کمبود ويتامين D يا کلسيم بدن هستند، شايع‌تر است. رئيس مرکز آموزش و تحقيقات زانو و طب ورزش مي‌افزايد: معمولا شکستگي در اثر ضربه به شانه ايجاد مي‌شود، که اين ضربه مي‌تواند به صورت خفيف در افراد دچار ضعف استخوان تا شديد در افراد عادي باشد.

درد شانه را جدي بگيريد

به گفته دکتر اصلاني، درد، مهم‌ترين نشانه اين بيماري در محل شکستگي و گاهي خونريزي‌هاي ناشي از شکستگي در محل است. هر زماني که ضربه به شانه فرد وارد شده و فرد را دچار درد شانه کند، مراجعه به ارتوپد ضروري تلقي مي‌شود.

دکتر پرهام پارسانژاد، فيزيوتراپيست، نيز با اشاره به اين که احتمال بروز شکستگي شانه در افرادي که مبتلا به پوکي استخوان هستند بيشتر است، مي‌گويد: تغيير شکل در ناحيه بازو و شانه، درد شديد و حساسيت زياد به لمس و عدم توانايي در حرکت اندام، از نشانه‌هاي اوليه شکستگي شانه است. البته تورم دست و انگشتان نيز از نشانه‌هاي بعدي شکستگي اين ناحيه هستند. به دنبال وارد شدن ضربه به شانه و بازو يا زمين خوردن روي کف دست، بايد بسرعت از بيمار کليشه راديولوژي يا اسکن سه‌بعدي تهيه کرد، تا از عدم شکستگي اطمينان حاصل شود.

عضو انجمن علمي فيزيوتراپي ايران، مي‌افزايد: گاهي اوقات در شکستگي‌هاي بدون جابه‌جايي و با وسعت کم، علائم زيادي ديده نمي‌شود. اسکن سه‌بعدي مي‌تواند به پزشک در رسيدن به تشخيص قطعي، کمک کند. فوتباليست‌ها، بسکتباليست‌ها، اسکي بازان و ورزش‌هاي رزمي، به علت درگيري و تماس‌هاي سخت، بسيار در معرض خطر چنين صدماتي هستند.

درمان شانه شکسته، بدون گچ

درمان شکستگي‌هاي شانه، بسته به نوع شکستگي متفاوت است. در شکستگي‌هاي بدون جابه‌جايي و محدود، از «اسلينگ ولپو» استفاده مي‌کنيم. اسلينگ ولپو در مفصل شانه حکم گچ را دارد.

دکتر پارسانژاد در اين باره توضيح مي‌دهد: در اين بي‌حرکتي، اندام را به وسيله اين اسلينگ، به گردن آويزان کرده و با يک ساپورت که دور تا دور تنه بسته مي‌شود، بازو در کنار تنه ثابت نگه داشته مي‌شود و بيمار سه تا شش هفته در اين وضع بي‌حرکت باقي خواهد ماند. اين فيزيوتراپيست تاکيد مي‌کند: اگر شکستگي با دررفتگي شانه همراه باشد، ابتدا در اتاق عمل و تحت بي‌هوشي، با مانورهاي خاص يا ايجاد کشش و آويزان کردن اندام، جااندازي صورت مي‌گيرد و سپس اندام بي‌حرکت مي‌شود. در صورتي که شکستگي بيش از دو قطعه و همراه با جابه‌جايي باشد، شانه بيمار توسط جراح ارتوپد، در اتاق عمل با استفاده از پيچ و پليت (پلاتين) يا واير فيکس مي‌شود و سپس تا سه هفته بي‌حرکت شده و بعد از آن فيزيوتراپي آغاز مي‌شود. وي يادآور مي‌شود: اگر به دنبال شکستگي، بي‌حرکتي مناسب صورت نگيرد، يا به دليل بيماري‌هاي متابوليک، جوش خوردگي مناسب اتفاق نيفتد، يا اين که شکستگي، به آسيب و از بين رفتن بخشي از استخوان بيانجامد، جراح حين عمل، از پيوند استخوان که معمولا از لبه استخوان لگن برداشته مي‌شود سود خواهد جست.

فيزيوتراپي و ورزش درماني ضروري است

از آنجا که شانه، مفصلي است که ثبات و عملکرد آن، به دليل سطوح مفصلي کم، بيشتر توسط بافت نرم فراهم مي‌شود، فيزيوتراپي و تمرين درماني، قسمت غيرقابل انکار، هر يک از روش‌هاي درماني فوق، بعد از پايان دوره بي‌حرکتي است.

دکتر پارسانژاد با بيان اين مطالب اظهار مي‌کند: هر کدام از روش‌هاي درماني شکستگي‌هاي شانه، بدون فيزيوتراپي، مي‌تواند به ايجاد چسبندگي و محدوديت‌هاي حرکتي شديد مفصل، منجر شود و در حقيقت، به جرأت مي‌توان گفت، در مفصل شانه، فيزيوتراپيست کامل‌کننده، درمان متخصص جراحي ارتوپدي است.

اگر مي‌خواهيد شانه شکسته جوش بخورد

به گفته دکتر اصلاني، هنگام ترميم و جوش خوردگي شکستگي شانه، شروع حرکت بموقع در مفصل شانه، براي جلوگيري از خشکي مفاصل و در عين حال، جابه‌جا نشدن شکستگي لازم است.

دکتر پارسانژاد نيز با تاکيد بر اين که، معمولا در هشت هفته اول پس از درمان شکستگي شانه، حمل اجسام سنگين يا بالا بردن اين اجسام بالاي سر، مي‌تواند به روند بهبودي آسيب برساند، تاکيد مي‌کند: آويزان کردن اندام و حرکت پاندولي، از مهم‌ترين تمرينات بعد از بي‌حرکتي به حساب مي‌آيد. در روزهاي اول بعد از شکستگي، بيمار به علت درد شديد نمي‌تواند به صورت طاقباز بخوابد و به همين دليل، بايد شب‌ها به صورت نيمه نشسته بخوابد.





منبع: jamejamonline.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/23515/درد شانه را جدي بگيريد, شايد شکستگي باشد
بستن   چاپ