فريدون جيراني: مثل رشيدپور نيستم که بگويند برگرد!
دوشنبه 13 ارديبهشت 1395 - 11:04:29 AM
صحبت هاي فريدون جيراني درباره فعاليت هايش

کلاه مشهورش را به سر داشت و با گام هاي سريع، در حالي که پاکت پر از کاغذش را زيربغل داشت، سعي مي کرد ريتمش را طوري تنظيم کند تا براي ايستادن روي پله برقي تعادلش را از دست ندهد. او فريدون جيراني بود که کارگاه فيلمسازي اش در جشنواره جهاني فجر درست همزمان شده بود با اکران فيلم «يتيم خانه ايران» ابوالقاسم طالبي.

جيراني که اين روزها برنامه 35 را براي شبکه اينترنتي فيلم نت مي سازد، هفته قبل مناظره اي آتشين با حضور الياس حضرتي، نماينده منتخب مردم تهران و عباس سليمي نمين برگزار کرده بود. مناظره اي که بعد از لو رفتن بخش هايي از تيترهايش، به يک باره در محاق ماند. مناظره اي که کانال تلگرامي روزنامه سينمايي در هايلايت تيترهايش از قول الياس حضرتي آورده بود: «شما چشم تان را بستيد فکر مي کنيد مردم پشت تان هستند، آقاي سليمي شما اشتباه سمت اصولگرايي رفتي!» يا در بخشي ديگر، گفته بود: «هم ظريف آرمان است، هم سردار سليماني». و سليمي نمين پاسخ داده بود: «تا سليماني نباشد ديپلماسي ظريف جواب نمي دهد».

اين مناظره اما پخش نشد. دليلي تا قبل از اين برايش مطرح نشده بود اما روي پله هاي برقي مجموعه چارسو، جيراني براي مان از برنامه اش گفت و دليل اينکه چرا اين مناظره روي شبکه اينترنت قرار نگرفت. او از اين تجربه جديدش شروع کرد: «خوب است. کم کم دارم راضي مي شوم. ان شاءا... روزي به جايي مي رسيم که بر بستر اينترنت، صاحب شبکه هاي تلويزيوني خصوصي مي شويم و مي توانيم برنامه هايي بسازيم که مخاطبان سراسري داشته باشد. ما دنبالش هستيم و مطمئنم اين اتفاق مي افتد».

شايد اين اتفاق بيفتد اما حالا حتي فکر کردن به چنين روزي خيلي دور از ذهن است. به خصوص با فشاري که رسانه ملي به رسانه هاي موازي مي آورد و پيشنهادهايي که به رقيبانش مي دهد. جيراني مي گويد: «فشارها که هست اما مثلا من مثل رضا رشيدپور عزيز، مجري تلويزيون نيستم که بگويند برگرد. من بيرون از تلويزيون دارم کار مي کنم. حرفه ام چيز ديگري است و سعي مي کنم برنامه اي بسازم که دلم مي خواهد. دنبال جنجال و سروصدا نيستم. مي خواهم برنامه اي بسازم که مفيد باشد.»

اما براي اين مناظره مانده در محاق چه اتفاقي افتاده؟ فريدون جيراني مي گويد: «راستش کار را که ضبط کرديم، گفتند بايد 15 دقيقه از حرف ها حذف شود. نمي خواستند حساسيت ايجاد شود ولي اگر آن دقايق کم مي شد، مناظره ريتمش را از دست مي داد. براي همين تصميم گرفتيم به کلي از پخش مناظره منصرف شويم».

اين اصرار براي اصلاح 15 دقيقه اي مناظره از طرف چه کسي بوده؟ کدام نهاد بر اين برنامه نظارت کرده است؟ جيراني خيلي صادقانه پاسخ مي دهد: «مديران مجموعه ما شورايي سه نفره هستند. اين نظر شوراي خودمان بود نه جايي بيرون از مجموعه. به هر حال براي راه اندازي اين شبکه زحمات زيادي کشيده شده و نبايد کل کار را به سادگي به مخاطره بياندازيم. براي همين تصميم گرفتيم منصرف شويم و مناظره را پخش نکنيم».

جيراني که اولين بار ايده «هفت» را روي آنتن سيما برده است مي گويد هنوز هم اين برنامه را با اجراي بهروز افخمي به تماشا مي نشيند. از او مي پرسيم: «اين برنامه هاي اخير هفت را ديده ايد؟ اصرار افخمي براي خريد سينما با دلارهاي بلوکه شده کشور، در کشورهاي اروپايي آيا جواب مي دهد؟»

او مي گويد: «ديده ام. به هر حال اين نظر بهروز است. يک نظر است. راستش شايد اين ايده در کشورهاي شيخ نشين اطراف مان جواب بدهد اما آن شيخ نشين ها هم اصلا به ما سينما نمي فروشند چون به صلاح شان نيست. اما مثلا اگر اين را از من بپرسي مي گويم ما اگر فيلمي داشته باشيم که قابليت پخش جهاني داشته باشد، حتما به سراغش مي آيند. من دليل اصرار بهروز را نمي دانم اما به هر حال او هم عقيده اش را مي گويد».


کارگاه کارگرداني جيراني در حاشيه جشنواره درست همزمان با اکران فيلم «يتيم خانه ايران» بود. به همين دليل هم او هنوز جديدترين کار ابوالقاسم طالبي را نديده. البته خودش مي گفت در هيات انتخاب فيلم براي جشنواره فيلم 40 دقيقه از فيلم را ديده. فيلمي که سرانجام هم نسخه نهايي اش به جشنواره نرسيد.

طالبي مي گفت چند راش از فيلمش در دبيرخانه جشنواره گم شده اما به نظر مي رسيد فيلم آماده اکران نبوده. سکانس نهايي فيلمي که در جشنواره جهاني پخش شد و کليپ هاي پخش شده از بازداشت سربازان آمريکايي هم به نظر مي رسد با توجه به نزديکي آن اتفاق با آغاز جشنواره، اين احتمال که فيلم آماده نبوده را تشديد مي کند. جيراني در اين باره مي گويد: «راستش من واقعا نمي دانم فيلم آماده بود يا نه. ما 40 دقيقه از کار را ديديم. نظر جمع اين بود که ابوالقاسم طالبي در بخش مسابقه، فيلم داشته باشد اما خودش نخواست فيلمش در بخش رقابتي باشد. در هيات انتخاب هم نظرات، مختلف بود اما تصميم نهايي حضور فيلم بود. ديگر نمي دانم چه اتفاقي براي فيلم افتاد که نسخه کاملش اکران نشد».

و اما نظر جيراني درباره فيلم: «راستش درباره تصاوير و صحنه هاي اکشن، که به نظرم کار خوبي بود اما وقتي نوبت ديالوگ ها مي شد، اصلا انگار بعد از علي حاتمي کسي در سينماي ايران نتوانسته ديالوگ تاريخي ماندگار بنويسد. اصلا نوشته هاي او روح داشت. شاعرانه بود و ريتم فيلم را جان دار مي کرد.» اين مسير که با طمانينه با جيراني طي کرديم به پايان رسيد و او که وسيله شخصي براي مسير طرح نياورده بود، مسير خيابان جمهوري را در پيش گرفت و رفت.




منبع : هفته نامه تماشاگران

http://www.CheKhabar.ir/News/23142/فريدون جيراني- مثل رشيدپور نيستم که بگويند برگرد!
بستن   چاپ