چرا وقتي عصبي مي شوم دندان هايم درد مي گيرد؟
دوشنبه 13 ارديبهشت 1395 - 11:03:52 AM
دندان‌درد عصبي چيست؟

اين جمله، شرح‌حال برخي از بيماران دندان‌پزشکي است که به ما مراجعه مي‌کنند. دندان‌پزشکان اغلب با کمي ترديد در مورد صحت ارتباط استرس و درد دندان اظهارنظر مي‌کنند زيرا در بيشتر موارد علت دندان‌درد، قابل تشخيص و درمان است و استرس در بسياري از اوقات «علت» دندان‌درد نيست، اما در اين مطلب سعي خواهيم کرد به اين سوال جواب بدهيم که:

آيا اصلا دندان‌درد عصبي وجود دارد يا نه؟

درد ماهيتي پيچيده دارد. درد فقط يک بعد فيزيکي ندارد و يک انتقال پيام ساده از مبدا (محل درد) به محل تفسير درد (مغز) نيست. در مسير انتقال درد و احساس درد، اتفاقات زيادي مي‌افتد. حتي در مواردي ممکن است که درد در مبدا، مسير انتقال يا در محل‌هاي تفسير دستخوش تغيير و تحول شود.


درد و اعصاب

استرس مي‌تواند با روش‌هاي مختلف روي احساس درد ما تاثير بگذارد. احتمالا در استرس عوامل التهابي بيشتري ترشح مي‌شوند. با ترشح اين عوامل تفسير درد دچار تغيير مي‌شود بنابراين در دوره‌هاي استرس ممکن است درجه شدت درد را متفاوت احساس کنيم. دردهاي دنداني که علت دنداني واضح دارند، ممکن است در دوره‌هاي پراسترس، حس درد متفاوتي را نسبت به دوره‌هاي بدون استرس نشان دهند.

نتيجه اينکه درد دندان حين عصبي‌شدن ممکن است در مقياس محدود تا حدودي صحت داشته باشد ولي بالطبع عصبي‌شدن در اين موارد علت دندان‌درد نيست و فقط يک عامل مشارکت‌کننده در تفسير شدت درد است.

در همه افراد پاسخ به استرس در احساس درد تاثير يکسان ندارد و شايد حتي برخي افراد در دوره‌هاي پراسترس درد کمتري را هم احساس کنند. استرس همچنين باعث افزايش حرکات سايشي دندان‌ها و فشار دندان‌ها روي همديگر مي‌شود. به اين ترتيب، به طور مستقيم ممکن است با سايش دندان‌ها روي هم، درد احساس شود. انقباض عضلات فک و مشکلات مفصل فک که با استرس تشديد مي‌شود هم روي احساس درد در ناحيه فک و صورت و دندان‌ها تاثير مستقيم دارد.


استرس و خرابي دندان‌ها

استرس با روش‌هاي مختلف مي‌تواند يکي از عوامل خرابي دندان‌ها باشد:

-استرس باعث بيماري‌هاي لثه مي‌شود-خشکي دهان که به‌خاطر استرس به وجود مي‌آيد هم عامل پوسيدگي است-با استرس تمايل به مصرف قند افزايش مي‌يابد-استرس باعث ترس از مراجعه به دندان‌پزشک و خرابي بيشتر دندان‌ها مي‌شود


درد غيردنداني و دندان‌درد عصبي

گاهي دردهاي ناحيه فک و صورت که به صورت دندان‌درد احساس مي‌شوند واقعا به مشکل خود دندان مربوط نمي‌شوند. اين دردها را دردهاي غيردنداني مي‌ناميم. دردهاي غيردنداني که به شکل دندان‌درد احساس مي‌شوند، اشکال متنوعي دارند و بسياري از آنها با استرس تشديد مي‌شوند. مثلا ميگرن يکي از بزرگ‌ترين مقلدان درد دندان يا آنژين صدري که مي‌تواند به صورت درد دندان در فک پايين احساس شود، با استرس ممکن است شروع يا تشديد شوند. دردهاي نوروپاتيک و سايکولوژيک هم اگرچه از خانواده‌هاي مجزا هستند ولي ممکن است با استرس رابطه مستقيمي داشته باشند و در حضور استرس تشديد شوند.


درمان دندان‌درد عصبي

تقريبا در اکثر موارد، علت دندان‌درد شما مربوط به يک (وگاهي بيش از يک) دندان است. با رفع علت درد و درمان دندان عامل درد، مشکل درد شما برطرف مي‌شود. اينکه دندان‌درد شما با استرس کم ‌و زياد مي‌شود يا اينکه در حضور استرس احساس درد بيشتري مي‌کنيد، الزاما به معني عصبي‌بودن علت درد دندان نيست، بنابراين در مرحله اول به دندان‌پزشک عمومي يا متخصص درمان ريشه براي تشخيص دندان عامل درد و درمان آن مراجعه کنيد.


با درمان‌هاي معمول دندان‌پزشکي، بيشتر دندان‌دردهاي عصبي برطرف مي‌شوند اما در مراحل بعدي در صورتي‌که دندان عامل پيدا نشود، ممکن است گزينه دندان‌درد با عامل غيردنداني براي شما مطرح شود که تشخيص دقيق و درمان آن، روند پيچيده‌تر و بين‌رشته‌اي دارد و در موارد زيادي از حيطه صرف دندان‌پزشکي خارج است.




منبع:salamat.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/23134/چرا وقتي عصبي مي شوم دندان هايم درد مي گيرد؟
بستن   چاپ