چرا در محيط ناشناس و جديد بدخواب مي‌شويد؟
9 ارديبهشت 1395 - 11:18:31 ق.ظ
پديده اثر شب اول ونگهباني يک نيمکره مغز!

بسياري از افراد در زمان اقامت در يک محل جديد با مشکل خوابيدن مواجه مي‌شوند و اکنون پژوهش جديد دانشمندان، مغز را عامل اين پديده که آن را «اثر شب اول» ناميده، معرفي کرده است.

به نظر مي‌رسد که در زمان خوابيدن در محل ناشناس، يکي از نيمکره‌هاي مغز بيدار مانده و به نگهباني مي‌پردازد زيرا بيش از حد معمول احساس خطر مي‌کند.

در دنياي وحش حيواناتي مانند نهنگ‌ها، دلفين‌ها و برخي پرندگان با يک نيمکره مغزي هوشيار مي‌خوابند اما هميشه تصور مي‌شد که هر دو نيمکره مغز انسان در زمان خواب غيرفعال مي‌شوند.

اکنون تحقيقات جديد محققان دانشگاه براون نشان داده که يک نيمکره مغز انسان بطور ناخودآگاه در محيط هاي ناشناس هوشيارتر باقي مي‌ماند. اگرچه اکنون اين پديده شامل خواب ناراحت در اتاق يک هتل است اما در گذشته احتمالا يک انطباق تکاملي مهم بوده است.

محققان از مدتها پيش مي‌دانستند که خواب افراد در محيط جديد در شب اول با اختلال روبرو مي‌شود در نتيجه آن‌ها داده‌هاي خواب شب اول مورد آزمايش را دور انداخته و از شب دوم استفاده مي‌کنند.

دانشمندان براي بررسي رويدادهاي شب اول از تکنيک‌هاي تصويربرداري پيشرفته عصبي مغز استفاده کردند. آن‌ها طي سه آزمايش از چندين روش براي سنجش دقيق فعاليت مغز 35 داوطلب در زمان خواب استفاده کرده و دريافتند که در شب اول، يک شبکه خاص در نيمکره چپ مغز نسبت به نيمکره راست بويژه در زمان خواب عميق هوشيارتر باقي ماند.

به دلايلي که هنوز براي دانشمندان ناشناخته باقي مانده، بخش بيدارتر مغز هميشه نيمکره چپ بوده است. بخش چپ مغز واکنش بيشتري به صداها نشان مي‌دهد.

محققان اکنون در تلاش براي غيرفعال کردن بخش فعال مغز توسط تحريک مغناطيسي ترانس‌کرانيال هستند تا از ارتقاي سطح خواب مطمئن شوند.

اين پژوهش در مجله Current Biology منتشر شده است.




منبع:jamejamonline.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/22873/چرا در محيط ناشناس و جديد بدخواب مي‌شويد؟
بستن   چاپ