آيا محصولات ترش مثل لواشک، باعث چربي سوزي و لاغري مي شوند؟
30 فروردين 1395 - 08:04:46 ب.ظ
مضرات لواشک و ترشي جات هوس انگيز تفرج گاه هاي شمال تهران

قاشق را مي‌گيرم و تشکر مي‌کنم، طوري نگاهم مي‌کند که انگار منتظر است لواشک را امتحان کنم و مشتري شوم، موفق مي‌شود، مزه ترش، زير زبانم مي‌رود. احساس مي‌کنم گوشه دهانم جمع شده. ترش ترش. زرشکه؟! چشم‌هايش مي‌خندد: از رنگش معلوم نيست؟! حواسم به رنگش نبوده. طعم هم فقط ترش است. حس خاصي نمي‌دهد. زرشک را همين جوري پرانده‌ام. ملس‌تر از اين داري؟ به طرف ميز خوش رنگ و لعاب ترشي‌جات هدايتم مي‌کند. همه جورش رو داريم، انار، آلبالو، آلو، سيب، کيوي... اين مخلوطا ملس‌ترن. يک تکه از همان مخلوط‌ها تعارفم مي‌کند. فرق خاصي با قبلي ندارد. شايد ترشي‌اش کمتر باشد، اما همان مزه را مي‌دهد. کيوي خوردي؟! يک قاشق ديگر سمتم گرفته. لواشک کيوي سبز است. از دانه‌هاي سياه ريز خبري نيست. مزه‌اش هم مثل بقيه است.

لواشک‌هاي خانگي و بهداشتي چنگي به دلم نمي‌زند. کارخانه‌اي‌ها هم هست، اما انگار اين خانگي‌ها طرفدار بيشتري دارند. همان موقع دختر و پسر جواني سر مي‌رسند و يک ظرف آلوي جنگلي و 2 رول لواشک مي‌خرند. بازار اين ترشي‌جات هوس‌انگيز اينجا داغ داغ است، راسته آلو و لواشک و آلبالو خشکه و باقي قضايا. کافي است سري به يکي از تفرجگاه‌هاي شمالي تهران بزنيد.

زمان زيادي گذشته از روزهايي که تابستان، بساط لواشک درست کردن و آلو و آلبالو خشکاندن مادرها و مادربزرگ‌ها به راه بود. آلوهاي قطره طلا و غلتان، توي قابلمه‌هاي بزرگ قل‌قل مي‌کردند و بوي آن، دل آدم را ضعف مي‌انداخت. ياد سيني‌هاي بزرگ روي پشت بام‌ها به خير که چه مراقبتي مي‌شد ازشان، که از دستبرد بچه‌هاي کوچک خانه در امان باشند. حالا اما کسي حوصله اين کارها را ندارد و از محصولات خانگي، فقط نامي باقي مانده که تبليغي است براي فروش محصولات مشابه.

خيلي‌ها با تصور اينکه ترشي‌جاتي مثل لواشک، بدون کالري و سالم هستند، با خيال راحت انواع و اقسام اين قبيل محصولات را خريداري و مصرف مي‌کنند، خصوصاً اگر عنوان خانگي را هم با خود يدک بکشد، غافل از اينکه گاهي ضرر اين قبيل مواد خوراکي بيشتر از آن است که بشود باور کرد.

استفاده از اسيد سيتريک مصنوعي در توليد لواشک و محصولات ترش مشابه، هشداري است که کارشناسان وزارت بهداشت در مورد مصرف محصولات غيرکارخانه‌اي و بدون مجوز مي‌دهند. البته تمامش اين نيست، جوهر ليمو و رنگ‌هاي غيرمجاز هم يک پاي ثابت اين محصولات عنوان شده‌اند.

شادي صابر، کارشناس تغذيه در اين‌باره مي‌گويد: برخي افراد با تصور اينکه محصولات ترش مثل لواشک ضرري ندارند، چربي سوز و باعث لاغري هستند، به طور مداوم از اين محصولات استفاده مي‌کنند. اما اين افراد بايد بدانند که ترشي اسيدهاي افزودني همچون اسيد سيتريک به اين محصولات، هيچ گاه خاصيت لاغرکنندگي نداردو حتي به دليل اينکه موجب ترشح اسيد معده مي‌شود، غذا را سريع هضم و جذب مي‌کند و باعث تشديد گرسنگي و افزايش اشتها مي‌شود، در نتيجه فرد غذاي بيشتري مصرف مي‌کند که باعث اضافه وزن او مي‌شود. از طرفي شکر و نمکي که جهت ملس‌شدن و افزايش ماندگاري به اين محصولات اضافه مي‌شود، براي مبتلايان به ديابت و فشار خون مضر است.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : اين خوراکي هاي ترش و خوش مزه هم چاق کننده هستند؟

اگر گمان مي‌کنيد لواشک‌هايي که عمدتاً به اسم لواشک خانگي تهيه مي‌کنيد، به همان شيوه قديمي توليد مي‌شود، سخت در اشتباهيد. يکي از توزيع کنندگان مواد غذايي که نمي‌خواهد نامش در گزارش عنوان شود، در اين‌باره مي‌گويد: لواشک‌ها عمدتا در تناژ بالا و به صورت تني فروخته مي‌شود. اغلبشان هم در کارگاه‌هاي اطراف شهرها توليد مي‌شود. من يکي از اين کارگاه‌ها را ديده‌ام. هرچه به دست‌شان مي‌آيد داخل ملاط مي‌ريزند. بيشترش ميوه‌هاي گنديده و کرم زده و ضايعات تره‌بارهاست که با رنگ و جوهرليمو و نمک، شکل و قيافه‌اش را درست مي‌کنند، وگرنه از بوي گند نمي‌شود نزديکش شد. بعدش هم بسته‌بندي‌شان مي‌کنند و دست توزيع کننده مي‌دهند.

همچنين دکتر حسين رستگار، مديرکل آزمايشگاه‌هاي مرجع سازمان غذا و داروي وزارت بهداشت درباره سرطانزا بودن لواشک‌هاي عرضه شده در تفرجگاه‌هاي شمال تهران هشدار داد و عنوان کرد که بر اساس نمونه‌برداري‌هاي انجام شده از آلوچه‌ها و لواشک‌هاي حجم زيادي از تفرجگاهي تهران، وجود رنگ تارتارازين در آنها به اثبات رسيده که رنگي صنعتي و سرطانزاست. اسم سرطان گوش‌ها را تيز مي‌کند و طعم ترش و ملس، زير زبان آدم مثل زهرمار مي‌شود، زهر سرطان.






منبع:isna.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/22121/آيا محصولات ترش مثل لواشک، باعث چربي سوزي و لاغري مي شوند؟
بستن   چاپ