جلوي سوخت و ساز بدنتان را گرفته و باعث افزايش وزنتان مي شويد، اگر...
27 فروردين 1395 - 10:04:44 ق.ظ
آيا ديرشام خوردن باعث چاقي مي شود؟

از قديم توصيه مي‌کرده‌اند که شامتان را سبک بخوريد و سنگين به رختخواب نرويد. شايد مهم‌ترين دليلش‌ هم اين بود که شکم پر، خواب را آشفته مي‌کند، اما اکنون دانشمندان دريافته‌اند که عواقب شام سنگين فقط به برهم خوردن خواب آرام محدود نمي‌شود و مضرات مهم ديگري هم دارد. عادت نامطلوب خوردن ديرهنگام شام، مي‌تواند بر سوخت‌وساز بدن اثرات نامطلوبي بگذارد و علاوه بر اختلال گوارش سبب افزايش وزن نيز بشود. نکته بسيار جالب در اين ميان آن است که، فقط شام سنگين نيست که چنين عواقب نامطلوبي دارد، بلکه شام ديرهنگام هم همين مشکلات را درپي خواهد داشت.

پژوهشگران گوناگون به‌ويژه در سال‌هاي اخير جنبه‌هاي بسياري از رابطه ميان خواب و سوخت‌وساز بدن را مورد بررسي قرار داده و به يافته‌هاي بسيار مهم دست يافته‌اند. هرچند هنوز راه طولاني در اين زمينه در پيش داريم، اما شواهد روزافزون نشان مي‌دهد، بدن ما مي‌داند که چه زماني بايد بيدار باشد و غذا بخورد، و چه زماني بايد بخوابد و چيزي نخورد. به همين دليل غذا خوردن در زمان نامناسب، و در اين مورد خاص عادت به غذا خوردن ديرهنگام در شب، مي‌تواند مشکلات قابل توجهي براي بدنمان ايجاد کند. اينکه به جاي ساعت 7 غروب مثلا در ساعت 10 شب شام بخوريم، يا اينکه شب‌ها پاي تلويزيون ته يک پاکت چيپس را درآوريم، سيستم سوخت‌وساز بدنمان را کلافه و مستاصل مي‌کند.

دکتر کريستن اکل مهان، که به مطالعه خواب و سوخت‌وساز بدن در مرکز علوم سلامت دانشگاه تگزاس مي‌پردازد، مي‌گويد: آنزيم‌هايي که در سوخت‌وساز بدن نقش دارند، از يک چرخه 24 ساعته تبعيت مي‌کنند و مي‌دانند که چه زماني بايد گلوکز يا‌‌ همان قند خون را بسوزانند. به همين دليل وقتي در ساعتي غيرمنتظره، مثلا يازده و نيم شب که در واقع بايد خوابيده باشيد، غذا مي‌خوريد، ارگان‌هاي سوخت‌وساز بدن، از جمله کبد، گيج مي‌شوند. آن‌ها به‌هيچ وجه براي مواجهه با اين ميزان غذا در آن ساعت از شبانه‌روز آماده نيستند، از اين رو مواد غذايي فراواني را که به دستگاه گوارش سرازير شده به‌خوبي فرآوري نمي‌کنند. اين مساله مي‌تواند سبب بروز مشکلاتي براي ميزان انسولين و قند خون شود، که بدن را برمي‌انگيزد تا چربي بيشتري ذخيره کند.

درواقع، يافته‌ها نشان مي‌دهد، افرادي که معمولا دير غذا مي‌خورند، از جمله افراد شب‌کار، مستعد افزايش وزن بيشتر و شاخص توده بدني بالا‌تر نسبت به افرادي هستند که سر شب شامشان را مي‌خورند و پس از آن هم ديگر غذا نمي‌خورند. به‌علاوه، مطالعه‌اي که اخيرا در نشريه بين‌المللي چاقي منتشر شده نشان مي‌دهد، عادت دير شام خوردن حتي در زنان سالم سبب مي‌شود، سوخت‌وساز کربوهيدرات‌ها در بدنشان با سرعت کمتري انجام شود، تحمل گلوکز پايين‌تري داشته باشند، و حين استراحت کالري کمتري بسوزانند.

اما چه‌طور مي‌توان زود شام خورد؟

متخصصان مي‌گويند، بهترين راه حل آن است که طي يک برنامه سبک، ‌ آهسته‌آهسته زمان شامتان را جلو‌تر و جلو‌تر بياوريد و در ‌‌نهايت آن را به دو ساعت قبل از خواب برسانيد، و در اين فاصله دو ساعته هم چيزي نخوريد، به‌خصوص هله‌هوله‌هايي مثل چيپس و پفک که منبع کالري‌هاي بي‌خاصيتند.



Seemorgh.com/health
منبع:salamatonline.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/21828/جلوي سوخت و ساز بدنتان را گرفته و باعث افزايش وزنتان مي شويد، اگر
بستن   چاپ