بيهوشي درواقع يک کماي قابل بازگشت است!
6 فروردين 1395 - 12:05:17 ب.ظ

بيهوش کردن از جمله اقداماتي است که تقريبا از 200 سال پيش در بيمارستان‌ها انجام شده اما به رغم کاربرد وسيع، برخي پزشکان به طور دقيق جزئيات فرآيند آن را نمي‌دانند.در حالي که ميليون‌ها انسان تحت عمل‌هاي جراحي مختلف قرار مي‌گيرند و پيش از شروع عمل بيهوش مي‌شوند.

با بيهوشي چه اتفاقاتي در بدن انسان رخ مي دهدو عوارض آن چيست:1- بيهوشي موجب فراموشي مي‌شود

بيهوشي عمومي فرد را آرام ساخته، درد را از بين مي‌برد و همچنين ممکن است موجب فراموشي شود. مطالعه انجام شده در سال 2012 نشان مي‌دهد، استنشاق ماده بيهوشي تغييرات شبه آلزايمر را در مغز موش‌هاي بالغ به همراه دارد. اين دارو براي شکنج دندانه‌دار هيپوکامپ، نوعي سلول کمک‌کننده به کنترل حافظه و يادگيري سمي است. اگرچه متخصصان هنوز در مورد تاثيرات بلندمدت بيهوشي آگاهي ندارند، اما از اين موضوع مطلع هستند که دست‌کم چند روز طول مي‌کشد، تا فرد پس از عمل به حالت طبيعي بازگردد.

2- بيماران مسن که تحت بيهوشي قرار مي‌گيرند 35 درصد بيشتر در معرض ابتلا به زوال عقل هستند

نتايج بررسي انجام شده در سال 2013 حاکي از آن است که، افراد مسن پس از دريافت داروي بيهوشي حداکثر شش ماه زمان نياز دارند تا به حالت نرمال بازگردند. همچنين اين بيماران بيشتر احتمال دارد، تغيير اندکي را در ظرفيت ذهني‌شان تجربه کنند و در نتيجه 35 درصد بيشتر در معرض ابتلا به زوال عقل قرار مي گيرند. متخصصان معتقدند، اين وضعيت از التهاب بافت‌هاي عصبي ناشي مي‌شود که، اختلال شناختي پس از عمل جراحي (POCD) يا پيش درآمد بيماري آلزايمر همچون توليد پلاک‌هاي آميلوئيدي B را به دنبال دارد .

3- استفاده از داروهاي بيهوشي به دفعات براي کودکان، بروز مشکلات رشد عصبي را به دنبال دارد

کودکاني که در سال‌هاي اوليه زندگي‌شان يک يا چندين بار در معرض داروهاي بيهوشي قرار مي‌گيرند، مستعد دچار شدن به مشکلات عصبي تکاملي هستند. بررسي انجام شده در سال 2012 نشان مي‌دهد، کودکاني که پيش از سن سه سالگي به دليل عمل جراحي در معرض داروي بيهوشي بوده‌اند، دو برابر بيشتر با ناتواني‌هاي يادگيري رو‌به‌رو هستند. هرچند در رفتارها، تمرکز و توان رديابي در آنها تغييري ديده نمي‌شود و دليل آن اين است که تمامي نواحي ادراکي در کودک تحت تاثير اين دارو قرار نمي‌گيرند.

4- داروي بيهوشي فرد را به خواب نمي‌برد

متخصصان بيهوشي اغلب به بيمار مي‌گويند که با دريافت اين دارو به خواب مي‌روند، اما حقيقت اين است که آنها به وضعيت کُمايي قابل بازگشت فرستاده مي‌شوند. متخصصان در مطالعه انجام شده در سال 2010 دريافتند، مغزي که به طور کامل بيهوش شده شبيه به مغز ناهوشيار و با فعاليت پايين است که در بيماران به کما رفته در مقايسه با فردي که تنها به خواب رفته ديده مي‌شود. اين حالات تماما نشان‌دهنده مناطقي از مغز است که مکانيزم‌هاي چرخشي مشترک از قبيل قشر مغز و تالاموس دارند. اين نواحي با يکديگر همکاري مي‌کنند تا فعاليت مغز را در بيماران بيهوش شده تعيين کنند.

5- با وجود بيهوشي امکان به هوش آمدن در طول عمل جراحي وجود دارد

احتمال آنکه بيمار بيهوش شده در طول عمل جراحي به هوش آيد وجود دارد. اين اتفاق نادر زماني رخ مي‌دهد که بيمار قادر است وضعيت پيرامون خود را همچون احساس درد يا فشار مربوط به عمل جراحي را به ياد آورد. هرچند پزشکان از تجهيزات کنترل کننده مغز استفاده مي‌کنند تا سطح هوشياري بيمار را به منظور کاهش خطر بروز اين اتفاق، اندازه‌گيري کند.

6- برخي افراد واکنش‌هاي حساسيت‌زاي نادري به ترکيبات داروي بيهوشي نشان مي‌دهند

ممکن است بيمار در زمان استنشاق ماده بيهوشي واکنش حساسيت‌زاي کشنده‌اي را موسوم به هيپرترمي بدخيم نشان دهد، حتي اگر در گذشته سابقه چنين واکنشي را نداشته باشد. اين بيماري که ارثي است، موجب افزايش سريع دماي بدن و انقباض شديد ماهيچه‌ها در زمان استنشاق ماده بيهوشي مي‌شود. همچنين ممکن است، بيمار علائمي همچون خونريزي، تيره شدن رنگ ادرار و درد ماهيچه را بدون دليل مشخص تجربه کند.

7- افراد سيگاري بيش از ديگران براي بيهوش شدن نياز به دريافت ماده بيهوشي دارند

افراد سيگاري و آنهايي که در معرض دود اين ماده دخاني قرار دارند، در حين عمل جراحي لازم است دوز بيشتري داروي بيهوشي دريافت کنند. پزشکان آلماني دريافتند زنان سيگاري نسبت به زنان غيرسيگاري 38 درصد بيشتر به ماده بيهوشي نياز دارند.

8- بر خلاف تصور قبلي، افراد مو قرمز براي بيهوش شدن به دوز بيشتر داروي بيهوشي نياز ندارند

پيش از اين تصور مي‌شد افراد داراي موي قرمز به دليل داشتن ژن خاصي به نام دريافت‌کننده ملانو کورتين به ماده بيهوشي بيشتري نياز دارند. اين باور وجود داشت که اين ژن حساسيت بيمار به ماده بيهوشي را کاهش مي‌دهد. اما بررسي انجام شده در سال 2012 نشان داد، در دوز موثر ماده بيهوشي و عوارض احتمالي ناشي از آن بين افراد مو قرمز و افرادي که موي تيره‌ دارند، تفاوتي وجود ندارد.




منبع:isna.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/20197/بيهوشي درواقع يک کماي قابل بازگشت است!
بستن   چاپ