جلو کشيدن ساعت در اول بهار براي سلامتي ما مفيد است يا مضر؟
21 اسفند 1394 - 11:13:45 ق.ظ
تاثير جلو و عقب کشيدن ساعت بر سلامتي

مدت زيادي به دردسر تغيير ساعت و سردرگمي بين ساعت قديم و جديد نمانده است. ساعتي که مجبور مي کند يک ساعت زودتر از خواب بيدار شويم و دردسر از همين جا شروع مي شود. راستش را بخواهيد من هم مانند خيلي از افراد ديگر هيچ وقت نتوانسته ام خودم را با ساعت جديد وفق بدهم.

از ابتداي قرن گذشته بود که ابتدا انگلستان سپس آلمان و در نهايت فرانسه، سيستم ساعت تابستان و زمستان را باب کردند. کم کم اين سيستم رواج پيدا کرد و به کشور ما هم رسيد.

تغيير ساعت عبارت است از جلو کشيدن ساعت در شروع بهار و عقب کشدن آن در اول پاييز. در ابتدا اين سيستم به دليل صرفه جويي در انرژي رواج يافت، اما به نظر مي رسد تاثير شگرفي در اين زمينه نداشته است. کاري به اثرات ديگر اين سيستم نداريم، در اين مطلب مي خواهيم بگوييم که تغيير ساعت چه اثراتي روي سلامتي ما دارد.

تغيير ساعت: اختلال در خواب

زماني که ساعت ها را يک ساعت جلو مي کشند، خواب همه ي افراد تحت تاثير قرار مي گيرد. در واقع خوابي که با چرخه ي 24 ساعت عمل مي کند، با تغيير ساعت به مدت چند روز دچار اختلال مي شود.

اين برهم زدگي بويژه روي افرادي که به سختي به خواب مي روند، افرادي که در اشتها و ميل به غذا مشکل دارند، افرادي که قدرت کاري پايين تري دارند و افرادي که از اختلالات خلق و خوي رنج مي برند، بيشترين تاثير را خواهد گذاشت.

برخي از متخصصان معتقد هستند که تغيير ساعت بيش از اختلاف زمان در سفرهاي بين المللي، روي سلامتي تاثير منفي مي گذارد. در واقع تغيير ساعت و تغيير فعاليت ها با هم همخواني ندارند، يعني فرد مجبور است بدون تغيير موقعيت جغرافيايي خود، تمام فعاليت هاي روزمره اش از جمله ساعت خوردن غذا، ساعت بيدار شدن و ساعت به خواب رفتن و غيره را تغيير دهد.


هورمون ملاتونين يا هورمون خواب

ممکن است اختلالات خواب ناشي از تغيير ساعت باعث بروز اختلالاتي در هورمون ها شود. هورمون ملاتونين که ريتم خواب و بيداري را کنترل مي کند و به هورمون خواب نيز معروف است، به طور مستقيم تحت تاثير کوتاه يا بلند بودن شب ها (که در زمستان و تابستان فرق مي کند) قرار دارد. تغيير ساعت روي اين هورمون تاثير دارد.


افرادي که بيشتر تحت تاثير تغيير ساعت قرار مي گيرند

اختلالات مربوط به تغيير ساعت در برخي افراد بيشتر است. اين افراد به سه گروه تقسيم مي شوند:

-افراد سالمند که به ساعات فيکس و خواب کوتاه مدت عادت مي کنند، بيشتر تحت تاثير تغيير ساعت قرار مي گيرند-کودکان و بخصوص نوزادان-افراد بيمار يا افراد بستري شده در بيمارستان

نيز جزو افرادي هستند که بيشترين تاثير را از تغييرات ساعت مي بينند و دچار اختلال خواب مي شوند. بدن اين افراد ضعيف تر از افراد ديگر است و به سختي مي توانند با تغيير ساعت هماهنگ شوند.


اثرات جدي تر تغيير ساعت

تغيير ساعت ممکن است علاوه بر بروز بيخوابي و اختلالات خواب اثرات جدي تري داشته باشد. نتايج برخي از بررسي ها نشان مي دهد که تغيير ساعت مي تواند باعث افزايش 5 درصدي ميزان آنفارکتوس (سکته ي قلبي) در يک هفته ي بعد از تغيير ساعت شود.

اين احتمال با اثرات تغيير ساعت روي عادت هاي خواب و ساعت بيولوژيکي بدن ارتباط دارد. بايد بدانيد که بدن ما با عقب کشيدن ساعت و برگرداندن آن به ساعت اوليه، راحت تر از جلو کشيدن ساعت کنار مي آيد.


چگونه خود را براي اين تغيير ساعت آماده کنيم؟

حدود يک هفته زمان لازم است که بدن به تغيير ساعت و جلو يا عقب کشيدن آن عادت کند. اگر جزو افرادي هستيد که به سختي با ساعت جديد هماهنگ مي شويد، مي توانيد چند نکته زير را در نظر داشته باشيد تا بدنتان را راحت تر با شرايط جديد وفق دهيد:

-مي توانيد از دو تا سه روز قبل از تغيير ساعت، هر روز ساعت تان را چند دقيقه جلو بکشيد. اگر قرار است روز بعد از تغيير ساعت صبح زود از خواب بيدار شويد، براي کاهش استرس خود ساعت ها را به درستي تنظيم کرده و چند ساعت را کوک کنيد.-اگر قرار است در روزهاي نوروز هم سر کار برويد بهتر است از چند روز قبل از کشيدن ساعت ها، صبح ها کمي زودتر از خواب بيدار شويد و زودتر سر کار برويد تا بدن تان عادت کند.-در هفته اي که ساعت ها را جلو کشيده اند، کمي بيشتر استراحت کنيد تا بدن تان راحت تر با شرايط جديد کنار بيايد.-اگر بعد از تغيير ساعت احساس خستگي و بي حالي مي کنيد، يک دوره مکمل ويتامين يا منيزيم مصرف کنيد. اگر خستگي و علائم بي خوابي تان از بين نرفت، به پزشک مراجعه کنيد.





منبع:tebyan.net


http://www.CheKhabar.ir/News/19314/جلو کشيدن ساعت در اول بهار براي سلامتي ما مفيد است يا مضر؟
بستن   چاپ