تغذيه و ورزش بانوان!
10 اسفند 1394 - 10:09:44 ق.ظ
فعاليت ورزشي و اختلال تغذيه زنان جوان

مطالعات نشان داده اند که نسبت شيوع اين اختلال در مردان نسبت به زنان 1 به 10 مي باشد، در واقع جنسيت به عنوان اثر گذارترين عامل معرفي شده است. شواهد بسياري نشان مي دهند اختلال تغذيه اي با چند عامل ارتباط مستقيم دارد که شامل ويژگي هاي جمعيت شناسي (همچون سن، جنسيت، وزن و نژاد) عوامل روانشناختي (از جمله نارضايتي از شکل بدن، کمال گرايي، تمايل به لاغري) و عوامل تغذيه اي (همچون نگراني بيش از حد درباره بدن، محدوديت غذايي و رفتارهاي کنترل وزن) مي باشند. در اين ميان قوي ترين عامل گسترش اختلال تغذيه اي نارضايتي از شکل بدن معرفي شده است.

در تمام جوامع چاقي نامطلوب مي باشد. از يک طرف ارزش هاي اجتماعي براي لاغري و جذابيت و از طرف ديگر روند رو به رشد اضافه وزن موجب ايجاد فاصله بين خواسته ها و واقعيت مي شود. اين فاصله بين وزن واقعي افراد و ايده آل هاي ذهني شان هر روز افزايش مي يابد، نارضايتي از شکل بدن و اختلال تغذيه اي به دنبال اين عوامل گسترش مي يابد. در اين ميان ورزشکاران بيش از غير ورزشکاران به شکل بدني خود اهميت مي دهند، مخصوصا در رشته هاي ورزشي خاصي که رده وزني دارند. علاوه بر اين، سطح رقابت ورزشي در بروز اختلال تغذيه اي نقش مهمي ايفا مي کند.

اغلب، اختلال تغذيه اي يک بيماري وابسته به فرهنگ غرب تصور مي شود، با اين وجود پژوهش هايي وجود دارد که حاکي از روند رو به افزايش اختلال تغذيه در جوامع شرقي است. چندين محقق در دهه گذشته، افزايش بي اشتهايي و پر خوري عصبي را در ژاپن گزارش کرده اند. همچنين دو محقق مواردي از پرخوري عصبي را در پاکستان نشان داده اند.

طبق گفته محققان، عوامل خطرزاي اختلال تغذيه اي در ورزشکاران با خصوصيات ورزشي از قبيل کمال گرايي، رقابت طلبي، عملکرد گرايي و نگراني در مورد شکل بدن تشديد شده و احتمال بروز اين بيماري افزايش مي يابد.

بطور کلي مي توان چنين گفت که فعاليت ورزشي نقش دوگانه اي در سلامتي ورزشکاران دارد، به طوري که در برخي موارد پرخوري افراطي و عدم رضايت از شکل بدن را کاهش داده و در موارد ديگر نقش تشديد کننده اختلال تغذيه را دارد.

پيشنهاد مي گردد به دليل بالا بودن فشار اجتماعي براي کاهش وزن و آثار مخرب آن بر تغذيه، افراد خانواده و دوستان و مربي از اظهار نظر درباره وزن و شکل بدن ورزشکاران خودداري نمايند، و همچنين براي ورزشکاران نخبه که مستعد اختلالات تغذيه اي مي باشند سالانه آزمون هاي غربالگري را اجرا نموده و راهکارهاي لازم جهت پيشگيري، مراقبت و درمان آن ها، اعمال شود.





منبع:behsite.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/18449/تغذيه و ورزش بانوان!
بستن   چاپ