همه ي داروها را در خانه نگه نداريد
4 اسفند 1394 - 08:08:12 ب.ظ

عوامل زيادي وجود دارد که داروها در خانه هاي ايراني به مدت طولاني ذخيره شود زيرا ايراني ها براي هر بيماري از جمله سردرد و سرماخوردگي از داروهاي بدون نسخه پزشک به وفور استفاده مي کنند.اين درحالي است که به عنوان نمونه بيش از 70 تا 80 درصد موارد سرماخوردگي ها ويروسي است و اصلا نبايد براي آنها دارويي مصرف شود.

از سوي ديگر طبق مطالعات انجام شده، مصرف آنتي بيوتيک در ايران بيشتر از ميانگين جهاني است و همچنين ميانگين تجويز و مصرف داروهاي تزريقي در کشور در مقايسه با کشورهاي هم رده از نظر سطح سلامت و همچنين در مقايسه با آمارهاي استاندارد سازمان جهاني بهداشت بالا است.

تمام اين عوامل در کنار هم موجب شده است تا تقريبا هر خانواده ايراني يک مجموعه کامل از انواع داروها با استفاده براي بيماري هاي ساده تا پيچيده را داشته باشد.

چرا بايد داروها را خانه تکاني کرد

اگر داروها به مدت طولاني در خانه باقي بمانند ممکن است بطور سهوي و اشتباهي از سوي افراد به ويژه کودکان استفاده شوند؛ در برخي موارد نيز اين داروها عامدانه مصرف مي شوند.مصرف بي رويه داروها موجب ايجاد مقاومت دارويي و آنتي بيوتيکي در بدن مي شود و هنگام بيماري، ديگر مصرف اين داروها ، پاسخگو نخواهد بود.

جالب است که بدانيد داروها، نخستين عامل مسموميت در کشور به شمار مي روند که متاسفانه اغلب در اين موارد به صورت عامدانه مصرف مي شوند.آمار نشان مي دهد که بر اثر مسموميت هاي دارويي در سال 93 ، 778 تن ؛ در سال 92 ، 747 تن؛، در سال 91، 599 تن ؛ در سال 90، 627 تن و در سال 89 ، 551 تن، جان خود را از دست دادند.

از سوي ديگر بايد به اين نکته توجه داشت که هرچه داروهاي بيشتري در خانه نگهداري شوند به همان نسبت، ميزان احتمال مصرف آنها نيز بيشتر مي شود و هرچه ميزان مصرف دارو در يک جامعه بيشتر باشد به همان اندازه فرهنگ جامعه پزشکي پايين تر است.

چه داروهايي را بايد خانه تکاني کرد

تجويز دارو از سوي پزشک به معناي نگهداري آن تا ابد نيست و لازم است که هر از گاهي آنها را خانه تکاني کرد.داروهاي داراي برچسب هاي ناخوانا و داروهايي با بسته بندي دچار خراش را بايد دور انداخت.اگر داروها تغيير رنگ يافته يا بد بو شده اند هم بايد از دست آنها خلاص شد.

داروهايي که با مصرف آن دچار عوارض شده ايد و داروهاي تاريخ گذشته را نيز بايد دور انداخت؛ در مصرف دارو حتما بايد به تاريخ انقضاي آن توجه کرده زيرا مصرف اينگونه داروها عوارض خاص خود را به همراه دارد.بطورمثال اگر سرپوش قطره هاي چشمي بيش از يک ماه باز مانده باشد، خاصيت استريل بودن خود را از دست داده است.

کارشناسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي براي سامان دادن به قفسه هاي دارويي به مردم توصيه مي کنند که داروهاي تاريخ انقضا گذشته را از بسته بندي اصلي خارج کنند و آنها را داخل نايلون زباله بيندازند يا در چاه فاضلاب معدوم کنند.

به گفته مسوولان بهداشتي، داروهايي که تاريخ انقضاي آنها فرا نرسيده است اما استفاده اي در منزل ندارند هم قابل اهدا به مراکز منتخب جمعيت هلال احمر است.

توصيه رئيس سازمان غذا و دارو به مردم در خصوص نگهداري داروها

رسول ديناروند، رئيس سازمان غذا و دارو در اين باره به مردم توصيه مي کند که فقط داروهاي فوريتي و OTC ( داروهايي که بدون نسخه پزشک مي توان از داروخانه تهيه کرد) را در خانه نگهداري کرد و غير از اين داروها ، داروي ديگري نگهداري نشود.

ديناروند مي گويد: داروهاي بدون نسخه عموما براي تسکين درد يا برطرف کردن علائم سرماخوردگي ، آنفلوآنزا و حساسيت کاربرد دارد.

وي تاکيد مي کند: نگهداري آنتي بيوتيک، داروهاي نسخه اي و داروهاي ممنوع در خانه، خطرناک است.



منبع:salamatnews.com

http://www.CheKhabar.ir/News/18023/همه ي داروها را در خانه نگه نداريد
بستن   چاپ