دليل رفت و برگشت مداوم قيمت دلار
دوشنبه 27 اسفند 1397 - 11:16:26 AM
چه خبر - دليل رفت و برگشت مداوم قيمت دلار

در حالي که دلار هفته خود را در کانال 13 هزار تومان آغاز کرد اما مدتي بعد با وجود ورود به کانال 12 هزار تومان، در اين محدوده قيمتي دام نياورد و به سرعت برگشت به اين کانال را ترجيح داد.

اين اتفاق در حالي رخ داد که همتي، رييس کل بانک مرکزي بر برگشت قيمت ها در بازار ارز تاکيد کرد و گفت: اين قيمت ها واقعي نيست.البته عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات غير نفتي نيز در اين ميان فشاري مضاعف را بر سياستگذار وارد مي کند . توضيحات همتي در اين خصوص اينجاست. بسياري از فعالان بازار دليل اين رفتار عجيب بازار را در واکنش‌هاي حساب شده و آني دلالان و صرافان به وضعيت بازار مي‌دانند.

به عبارت ديگر به محض آنکه سياست تازه‌اي از سوي بانک مرکزي با هدف کنترل بازار اجرايي مي‌شود، دلالان نيز سياست تازه اي را در پيش مي گيرند. واگذاري کار خريد و فروش از سوي صرافان به دلالان نيز ترفند ديگري براي در اختيار نگه داشتن نبض بازار از سوي صرافان است.

در چنين شرايطي صرافان با امتناع از خريد و فروش مشتريان را راهي بازارهاي حاشيه خيابان مي کنند تا مشتري مجبور شود به قيمت هاي اعلامي دلالان حاشيه بازار تن بدهد.

يکي از صرافان قديمي منطقه فردوسي در خصوص رفتار بازار گفت: بازارساز اين روزها به دليل کنترل شديد قيمت ارز تاثير فراواني بر بالا و پايين شدن قيمت‌ها دارد. به عبارت ديگر از آنجا که محدوده عرضه ارز بسيار کوچک شده است، کافي است از ميان همين چند صرافي که فعاليت قانوني براي فروش ارز دارند، معدودي از خريد و فروش امتناع کنند تا ظرف دو ساعت تاثير اين رفتار بر بازار روشن شود.

وي حتي به عملکرد بانک مرکزي نيز اشاره کرد و گفت: وقتي صفر تا صد يک بازار، آن هم بازاري چون بازار ارز را بخواهيد کنترل کنيد، طبيعي است که اندکي تامل در عرضه دلار و يورو به سرعت قيمتها را بالا و پايين خواهد کرد.

او در پاسخ به اين سئوال که آيا راست است دلالان در حقيقت پيشکاران برخي صرافي‌ها هستند که در خيابان فعاليت مي‌کنند، پاسخي روشن نداد.

هر چند هيچ گاه فعاليت دلالان ارز در محدوده خيابان فردوسي و سبزه ميدان و ديگر خيابان‌هاي اطراف قانوني نبوده است، اما به فراخور در دوره‌هاي گوناگون تاکيد مي‌شود که فعاليت اين دلالان غيرقانوني است و برخورد پليسي و قضايي با آنها صورت خواهد گرفت. اين اما تمام ماجرا نيست چرا که در دوره‌هاي عادي به رغم ممنوعيت دلالان ارز با بسته اي دلار و 10 هزار توماني در خيابان، با صداي بلند فعاليت خود را فرياد مي‌زنند و حالا در سايه تشديدغير قانوني شدن يا اجراي قانون، ايستادن در خيابان و زمزمه در خصوص فعاليتشان را در دستور کار قرار مي‌دهند.

با اين حال به نظر مي رسد الاکلنگ بازي قيمت ها بيشتر به رفتار دلالان براي در اختيار گرفتن بازار باز مي‌گردد چرا که در دوره‌هاي اجراي سياست‌هاي بانک مرکزي بلافاصله تغيير رويه آنها مشهود است.

برخي ناظران بازار مي‌گويند به محض آغاز ريزش قيمت‌ها در بازار، دلالان و صرافان دست از کار مي‌کشند و با پاسخ خريد و فروش ارز نداريم؛ حتي از اعلام قيمت خودداري مي‌کنند. در پاسخ به اصرارهاي مداوم نيز قيمت‌هاي پرت مي دهند يا حتي نرخ ديروز را اعلام مي کنند.

مشتري نمي‌داند اصل داستان چيست، فضايي مبهم شکل مي‌گيرد در حالي که براي مقابله با ريزش قيمت‌هاست که چنين اقدامي در دستور کار قرار مي‌گيرد.

از سوي ديگر صرافي‌هاي بانک‌ها ارز را با قيمت پايين‌تر از قيمت اعلامي بازاري‌ها مي‌فروشند و همين باعث شکل‌گيري صف‌هاي طولاني مقابل صرافي‌هاي بانک‌ها براي بهره‌گيري از اين مابه التفاوت ايجاد شده مي شود.فشار تقاضا در بازار وضعيتي تازه ايجاد مي کند.

افزايش مشهود تقاضاي ارز زمينه را براي بالا رفتن دوباره قيمت‌ها در صرافي‌ها تحت تاثير تقاضاي غيرواقعي و کاذب را فراهم مي‌کند و در نتيجه مانعي نامرئي مقابل ريزش‌ها شکل مي‌گيرد.

منبع: bartarinha.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/154732/دليل رفت و برگشت مداوم قيمت دلار
بستن   چاپ