توهين به مردم افغانستان در سريال «ممنوعه» به روايت الهه حصاري
دوشنبه 27 اسفند 1397 - 10:14:55 AM
چه خبر - الهه حصاري: نژادپرستي مطرح نبوده، ما مشغول بازي در يک داستان بوديم

سريال عاشقانه و درام «ممنوعه» به کارگرداني امير پورکيان و تهيه‌کنندگي علي‌اکبر نجفي چند وقتي است در شبکه نمايش خانگي توزيع مي‌شود. سريالي که از همان ابتدا با حواشي بسياري مواجه بود. در قسمت‌هاي ابتدايي آن در چند سکانس يک‌سري مسائل غيراخلاقي به نمايش گذاشته شد که مورد انتقاد بسياري از رسانه‌ها قرار گرفت.

بيشتر بدانيد : سريال +16 «ممنوعه» چرا ممنوع شد؟!

به همين دليل انتشار و پخش اين سريال معلق شد تا اين‌که بعد از حدود دو ماه تلاش، عوامل اين سريال توانستند مجوز ادامه انتشار آن را بگيرند که البته اين توقيف موقت، با وجود تمام دوندگي‌ها و حواشي‌اي که براي صاحبان سريال داشت، اما در نهايت به نفع سرمايه‌گذارانش تمام شد.

بيشتر بدانيد : سريال ممنوعه سانسور مي شود؟

چرا که رسانه‌اي شدن اين توقيف موقت در پخش و خبر‌هاي ضد و نقيض در اجازه براي پخش مجدد بسياري از مخاطبان را درباره فيلم کنجکاو کرد تا به جمع مخاطبان اين سريال بپيوندند و به عبارتي اين توقيف موقت، تبليغاتي رايگان براي ممنوعه شد. مخاطبان اين سريال روز به روز افزايش پيدا کردند تا رسيد به سکانس‌هايي از اين سريال که دوباره حاشيه تازه‌اي مثل ترويج نژادپرستي و توهين به قوم افغان و... را به راه انداخت. در يکي از قسمت‌هاي فيلم، شخصي که نقش يک کارگر افغاني را بازي مي‌کند در چندين سکانس روي صحنه ظاهر مي‌شود و مورد تمسخر و توهين ديگر بازيگران اين سريال قرار مي‌گيرد. مثلا در يکي از سکانس‌ها که در آن خانواده برکه (نقش اول سريال) در حال اسباب‌کشي هستند و کارگري افغانستاني هم در جابه‌جايي و انتقال اسباب به آن‌ها کمک مي‌کند. برکه رو به مادرش، او را با عبارتي توصيف مي‌کند که پسنديده نيست.

توهين نکرديم؛ بازي کرديم!

در سکانس ديگري، برکه با فردي افغان در حال گرفتن عکس سلفي است. سپس در جمع دوستان و همکارانش ظاهر مي‌شود و با قيافه جدي رو به همه مي‌گويد: «من عاشق سامي (نقش اول سريال) نيستم، من يکي ديگه را دوست دارم و حرفش را با قاطعيت تکرار مي‌کند تا حدي که صحنه بسيار جدي مي‌شود. بعد از آن براي تاييد حرف‌هايش گوشي‌اش را در مي‌آورد و عکس سلفي‌اش را با نشان مي‌دهد که موجب خنده ديگران مي‌شود. يا سکانس ديگري که پدر برکه چشم پدر سامي را کور کرده و حالا پدر سامي براي رضايت، تقاضا کرده برکه با کارگر افغاني که قيافه و شکل نا آراسته‌اي دارد ازدواج کند. در اصل حضور اين کارگر افغاني در اين صحنه مجازات شخصيت اصلي سريال يعني برکه است. مجازاتي که طي آن قرار است برکه با يک مرد افغان ازدواج کند.

دلجويي نرم از تمام دوستان «افغانستاني» اگر ناراحت شده‌اند

اين سکانس‌ها اخيرا در شبکه‌هاي اجتماعي دست به دست و به شدت حاشيه ساز شد. به قدري که صفحه رسمي سريال «ممنوعه» در اينستاگرام مجبور شد واکنش نشان داده و فضا را قدري تلطيف کند. روابط عمومي اين مجموعه در متن چنين نوشته بود: «براي ما در «ممنوعه» مساله پيچيده‌اي نيست که هر بار به‌دليل دشمني، اختلاف سليقه يا عدم علاقه برچسبي را بپذيريم، ولي در کل نقد شدن را دوست داريم و بي‌شک روي نظرات شما دقت خواهيم کرد، اما اين‌که عده‌اي اين‌بار به بهانه دوست و بازيگر محترم فيلم‌مان که از ديار افغانستان است حمله را از سر بگيرند برايمان نپذيرفتني است؛ چرا که ديالوگ زاده نقش است و نقش متعلق به دنياي سريال. هر نقشي بدي و خوبي دارد. دعواکننده و دعوا شونده دارد. ممکن است نقشي دزد باشد ديگري قاضي؟ آيا اين توهين يا تعريف از آن زاد و بوم است؟
امتياز گرفتن يا امتياز دادن به آن جغرافياست؟ نگاه کلي‌گويي و کلي بيني را از تفکرمان حذف کنيم. نقد کنيم، اما کرامت انساني افراد را زير سوال نبريم و نقش‌ها را با واقعيت‌ها ترکيب نکنيم. دست از قضاوت برداريم و اجازه بدهيم داستان خودش را به شما معرفي کند. افغانستاني‌ها دوستان اهل صلح و آرام ما هستند. ادبياتشان لطيف است و خودشان شريف. از رقيبان و دشمنانمان خواهش مي‌کنيم اين‌بار با اين بهانه ما را امتحان نکنند و در آخر دلجويي مي‌کنيم از تمام دوستان «افغانستاني» اگر ناراحت شده‌اند.»

الهه حصاري، بازيگر نقش «برکه» درباره اين حواشي و در توضيح اين سکانس‌ها مي‌گويد:

من از صفر تا صد سکانس‌هايي که شبهه برانگيز بوده را شخصا حضور داشتم و در جريان کامل چند و، چون آن‌ها بودم. در جامعه ما مصطلح است که مي‌گويند «نادانسته قضاوت نکنيد» و همه ظاهرا خيلي به اين جمله ايمان دارند، اما نمي‌دانم چرا موقع عمل که مي‌رسد به آن پايبند نيستند.

الهه حصاري
الهه حصاري
او به واکنش کارگردان اين سريال و بحثي که با بعضي منتقدان درباره اين حاشيه‌ها داشته اشاره مي‌کند و مي‌گويد:

کارگردان ممنوعه امير پورکيان در اينستاگرامش با يکي از مردمان شريف افغان که به اين سکانس‌ها معترض بود، گفت‌وگوي زنده‌اي ترتيب داد و آن‌قدر توضيح دادند و شفاف سازي کردند که نزديک بود پايان داستان هم لو برود. من به شخصه خودم را در شرايط و جايگاهي نمي‌بينم که بخواهم درباره اين موضوع اظهارنظر کنم و صرفا به اين جمله بسنده مي‌کنم که به هيچ وجه نژادپرستي يا توهين به قوميت خاصي در پس زمينه هيچ سکانسي از ممنوعه مطرح نبوده و ما مشغول بازي در يک داستان بوديم. داستاني که اشکال گوناگونش را در زندگي پيرامون مان مي‌توانيم ببينيم.
سکانس‌هايي که امروز دغدغه بعضي‌ها شده در واقع نمايانگر نتيجه عملکرد خود برکه است. يعني برکه مجبور است به‌دليل عملکردش در زندگي ازدواجي ناخواسته را بپذيرد، کما اين‌ که حتي خودش هم در جايي مي‌گويد من بايد تاوان اشتباهم را بدهم.
حصاري در بخش ديگري از اظهاراتش مي‌گويد: هنوز که هنوز است در سينماي آمريکا و اروپا فيلم‌هايي درباره برده‌داري يا تبعيض‌نژادي ساخته مي‌شود.چرا در آنجا کسي اعتراض نمي‌کند چرا در اين باره فيلم مي‌سازيد وقتي دورانش سرآمده؟! چرا ما هر کاري مي‌کنيم برچسبي روي آن زده مي‌شود؟! براي تمام عوامل سازنده ممنوعه، تمام انسان‌ها در هر جايگاه و نژادي محترم هستند و من واقعا نمي‌دانم اين حواشي ريشه در کجا‌ها دارد!

بيشتر بدانيد : بازيگر «ممنوعه» از اين سريال قهر کرد + عکس

بيشتر بدانيد : نقد سريال «ممنوعه»/ کپي برداري از سريال هاي ترکيه اي

بيشتر بدانيد : سريال ممنوعه کپي از «سريال شهرزاد» يا «عاشقانه»؟!

بيشتر بدانيد : انتقاد بهاره افشاري از سانسور صحنه موتورسواري کردنش در سريال «ممنوعه»


منبع: روزنامه جام‌جم

http://www.CheKhabar.ir/News/154518/توهين به مردم افغانستان در سريال «ممنوعه» به روايت الهه حصاري
بستن   چاپ