چگونه عذرخواهي کنيم؟ همه آن چه درباره عذرخواهي بايد بدانيد
يکشنبه 28 بهمن 1397 - 11:38:34 PM
چه خبر - نکات کليدي در عذرخواهي موثر و صحيح

هنر از دل درآوردن کدورت‌ها و در دل کاشتن مجدد محبت‌ها، هنري که ما با کمکش سعي مي‌کنيم نه‌فقط اشتباهاتمان را جبران کنيم، بلکه به ارزش‌هاي دروني و اعتبار بيروني خودمان هم اضافه کنيم. اگر اين‌طوري به عذرخواهي نگاه کنيم، ديگر برايمان حکم جان‌کندن پيدا نمي‌کند که حاضر باشيم بميريم و به‌اشتباهمان اعتراف نکنيم. راستي، چرا اين‌قدر عذرخواهي کردن براي ما سخت است؟
عذرخواهي کردن براي ما سخت است، چون احساس مي‌کنيم عذرخواهي يعني اقرار به شکست و اشتباه، عذرخواهي يعني کم‌آوردن. حالا واقعا اين‌طور است؟ راستش را بخواهيد هم بله، هم نه! بله، اگر ناشيانه و نابجا عذرخواهي کنيم و نه، اگر عذرخواهي‌مان قشنگ و بجا باشد و اين يعني هنر؛ هنري که بايد يادش گرفت. چيزي که خيلي وقت‌ها مانع از معذرت‌خواهي ما مي‌شود، محق دانستن خودمان در مساله پيش‌آمده است؛ اينکه حق را کاملا به‌خود مي‌دهيم و ديگري را مقصر محض مي‌دانيم.
طبيعي است که در چنين شرايطي، حتي فکر دلجويي هم به ذهنمان خطور نمي‌کند. اگر خوب دقت کنيم، اينجا هم نحوه نگاه ما به موضوع است که ما را به‌اشتباه مي‌کشاند. زندگي را طور ديگري ببينيم و اين فرمايش نبي اکرم(ص) به يادمان بيايد که فرمودند: «هر 2 نفر مسلماني که با هم قهر و دعوا کنند و 3 روز در اين حالت بمانند و آشتي نکنند، از دايره اسلام بيرون خواهند رفت و در مقابل، هرکدام که براي آشتي پيش‌قدم شود، زودتر از ديگري وارد بهشت خواهد شد».
يک راه‌حل خوب براي مشکل زيادي خود را محق ديدن، خود را به‌جاي ديگري گذاشتن است. اگر يک لحظه خودمان را با تمام توقعاتمان، جاي طرف مقابلمان بگذاريم و همان‌طور رفتار کنيم که دوست داريم با ما رفتار شود، قضيه خيلي فرق خواهد کرد. آن‌وقت دلجويي کردن برايمان وظيفه مي‌شود، نه مصيبت. بعضي اوقات هم مي‌شود که ترس از پذيرفته نشدن پوزشمان، ما را از عذرخواهي بازمي‌دارد. براي اين موارد، مطمئن باشيد احساس خوبي که از درست عمل کردن و حس انجام تکليفتان پيدا مي‌کنيد، آن‌قدر برايتان ارزش خواهد داشت که ديگر به اين چيزها فکر نکنيد. اگر عذرخواهي يک هنر است، ببينيم چطور بايد آن را ياد گرفت.

کاري نکنيم که عذرخواهي بخواهد

اشتباه است که فکر کنيم عذرخواهي کردن، نسخه خوبي است که دائما بايد پيچيده شود. براي بعضي‌ها، اشتباه کردن و معذرت خواستن، مثل يک عادت روزانه مي‌شود. دائما اشتباه؛ دائما عذرخواهي. نکته مهمي که بايد به آن توجه کنيم اين است که در واقع، قبح اشتباه کردن براي افرادي که به معذرت‌خواهي عادت مي‌کنند، شکسته مي‌شود. فرد، ابايي از تکرار اشتباهش ندارد و معذرت‌خواهي، مثل لق‌لقه زبان در حرف‌هايش تکرار مي‌شود. پس حواسمان باشد قبل از اينکه به سناريوي قشنگ عذرخواهي کردن فکر کنيم، کاري نکنيم که بخواهيم بابتش عذرخواهي کنيم. از طرف ديگر، بعضي اشتباه‌ها معذرت‌بردار هم نيستند؛ مثل جايي که پاي خسارات جاني يا آبرويي در ميان باشد. اين است که علاج واقعه، قبل از وقوع بايد کرد.

جبران کردن، بهترين عذرخواهي است

دو چيز معمولا به طرف مقابل شما در قبال لطمه‌اي که به او وارد شده، آرامش مي‌دهد:
اول اينکه ببيند شما متوجه اشتباهتان شده‌ايد و حق را به او مي‌دهيد که اين قضيه، حتي ربطي به عمدي و سهوي بودن مساله هم ندارد.
دوم، حس کردن پشيماني واقعي در شما و ديدن همتتان براي جبران خسارتي که به وجود آمده، حتي اگر واقعا امکان آن نباشد. درک وضعيت پيش‌آمده و پذيرش منصفانه مسئوليت آن، حداقل انتظاري است که فرد مقابل از شما دارد و کاملا هم بجاست. براي اين کار، کافي است خود را در موقعيت او قرار دهيد و فکر کنيد اگر شما به‌جاي او بوديد، چه حالي داشتيد.

بدانيم کجا بايد عذرخواهي کنيم و کجا نبايد

اشتباه ديگري که معمولا افراد بامحبت مي‌کنند، عذرخواهي بابت خطايي است که نکرده‌اند و معمولا اين کار را موقعي انجام مي‌دهند که مي‌خواهند دل کسي را که از آنها رنجيده به دست بياورند. جايي که خطايي انجام نداده‌ايد، در عوض عذرخواهي، سعي کنيد با محبت و توضيح ملايم و منطقي موقعيت پيش‌آمده، قضيه را از دل مخاطبتان درآوريد، اما اگر لجاجت کرد، اصرار نکنيد. گاهي زمان، خيلي چيزها را حل مي‌کند.

براي عذرخواهي، وقت‌شناس باشيد

انتخاب شرايط زماني و مکاني مناسب و توجه به وضعيت روحي مخاطب شما در شرايط مختلف، راه را براي انتخاب بهترين موقعيت، باز مي‌کند. شرايط نامناسب روحي - رواني، مثل مواقعي که اعصاب طرف خرد است يا شرايط نامطلوب جسمي مثل زمان‌هاي گرسنگي يا خستگي فرد، از بدترين مواقعي هستند که مي‌شود شانس موفقيت در عذرخواهي را در آنها امتحان کرد.
در مقابل، انتخاب زيرکانه زمان‌ها مثل اوقات سرحالي و پرنشاطي مخاطب، امکان کسب بهترين نتيجه را تا ميزان زيادي افزايش مي‌دهد. در واقع، شرايط مثبت موجود در اين موقعيت‌ها به مثبت بودن نتيجه کار کمک مي‌کند. گير دادن به طرف مقابل، حتي براي معذرت‌خواهي در شرايطي که آمادگي‌اش را ندارد، اشتباه محض است و غالبا باعث رنجش بيشتر مي‌شود. گاهي در اين شرايط، بايد کمي صبر کرد تا آب‌ها از آسياب بيفتد؛ شخص، آرامش خود را باز پيدا کند و حال شما را هم بفهمد.

براي عذرخواهي خلاقيت به خرج دهيد

استفاده از شگردهاي خوشايند، خصوصا آنهايي که به‌صورت غيرمنتظره مي‌توان به کارشان برد، خيلي وقت‌ها غوغا مي‌کنند. پيدا کردن نامه‌اي زيبا که در آن، حرف دلتان را به همسرتان زده‌ايد و از او دلجويي کرده‌ايد، در جايي که انتظارش را ندارد يا دريافت غيرمنتظره يک هديه يا يک دسته گل از طريق پست در لحظه‌اي که فکرش را هم نمي‌کنيد با جملاتي صريح و بي‌حاشيه که در آن، از شما عذرخواهي مي‌شود، چيزهايي هستند که بسياري از دل‌ها را نرم مي‌کنند.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : چگونه عذرخواهي کنيم؟

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : چرا ما ايراني ها عادت به عذرخواهي نداريم؟؟؟

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : عذرخواهي به اين دلايل ممنوع!!

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : فرزندتان را مجبور به عذرخواهي نکنيد!


منبع : روزنامه آرمان

http://www.CheKhabar.ir/News/153493/چگونه عذرخواهي کنيم؟ همه آن چه درباره عذرخواهي بايد بدانيد
بستن   چاپ