آيا کودک همسري در سريال «بچه مهندس» ترويج داده شده ؟!
جمعه 19 بهمن 1397 - 1:56:55 PM
چه خبر - حسن وارسته: نمي‌توانيم آشغال‌ها را هميشه زير فرش قائم کنيم

فصل اول سريال «بچه مهندس» ماه رمضان 97 از شبکه دو روي آنتن رفت و دوره کودکي زندگي شخصيت اصلي سريال يعني «جواد» را نشان مي‌داد. اکنون در اين فصل، دوره نوجواني زندگي شخصيت «جواد» روايت مي‌شود. اما پرداختن به مسائل کودکان و نوجواناني که در محيطي مانند پرورشگاه بزرگ مي‌شوند و قصه‌اي که از سوي سازندگان به عنوان عشق پاک دوران نوجواني ياد شده است، منجر به بروز حواشي در خلال پخش فصل دوم سريال شد. به همين منظور حسن وارسته که علاوه بر بچه مهندس، نويسندگي سريال‌هاي طنزي چون «پايتخت» را بر عهده داشته، در گفت‌وگويي، درباره حاشيه‌هاي اين سريال توضيحاتي را ارائه داد.

سريال بچه مهندس,نويسنده سريال بچه مهندس,کودک همسري در تلويزيون,سريال ماه رمضان,حواسي سريال بچه مهندس,بازيگران سريال بچه مهندس
حسن وارسته، نويسنده سريال «بچه مهندس»

حسن وارسته درباره بازخورد مجموعه «بچه مهندس» در بين مخاطبان، اظهار کرد:

نبايد فراموش کنيم که قصه اگر قصه‌ي درستي باشد، مخاطبان آن را درک مي‌کنند و با اغماض از کنار حاشيه‌هاي آن در صحنه رد مي‌شوند؛ همه اين ماجراها که اتفاق افتاده به اين دليل است که سريال ديده شده است.

نويسنده «بچه مهندس» با بيان اينکه 80 درصد تماشاگرانشان از قصه اين مجموعه راضي هستند، گفت:

دو طيف مختلف ما را متهم کرده‌اند که براي خود ما هم جاي تعجب است؛ در حالي که فيلمنامه بر اساس مباني روانشناسي داخلي نوشته شده است. يک عده ما را متهم کرده‌اند که اسپانسر‬ گرفته‬‌ايم‬ ‏و به شکل زيرکانه سند 2030 را ترويج مي‌دهيم.‬ طيف ديگري هم ما را متهم کردند که ما در اين سريال کودک همسري را ترويج مي‌دهيم يعني دو نظريه کاملاً متفاوت که در تناقض با هم هستند!

سريال بچه مهندس,نويسنده سريال بچه مهندس,کودک همسري در تلويزيون,سريال ماه رمضان,حواسي سريال بچه مهندس,بازيگران سريال بچه مهندس
مجموعه تلويزيوني «بچه مهندس»

نويسنده «بچه مهندس» درباره انتقاد از ترويج کودک همسري از سوي اين سريال، توضيح داد:

همه ما دوره نوجواني داشته‌ايم. به قول يکي از دوستانم ما نمي‌توانيم آشغال‌هايي که روي فرش است را زير فرش براي هميشه قائم کنيم. ما نمي‌توانيم هيجانات و احساسات و عواطف زودگذر نوجواني را ناديده بگيريم؛ البته سريال ما بيشتر به بحث هويت نوجوانان مي‌پردازد. در اين سريال نوجوان ما که جواد نام دارد، اگر معقول هم باشد، به هر حال داراي هيجاناتي است که بايد آن را رد کند؛ بنابراين دچار مخاطرات مي‌شود. درگيري، يکدندگي، لجبازي مختص نوجوانان است. در اين مجموعه نيز در طول سريال همانگونه که مي‌بينيد، شخصيت‌هاي ديگر از جمله بزرگترهاي قصه به نوجوان ما هشدار مي‌دهند که از کاري که مي‌کند صرف نظر کند و به طور کلي هر کدام از شخصيت‌هاي ما به زبان مختلف اين هشدار را به او مي‌دهند که اين کار را نکند. در يکي دو قسمت اين اتفاق افتاد که نوجوان ما با احساسات خود کارهايي مي‌کند که طبيعي است. ما در اين بخش کاملاً بر اساس مباني علوم روانشناسي جلو رفتيم. قصه جلو مي‌رود و همه هم هشدار مي‌دهند، ازدواجي صورت نگرفته است که مي‌گويند ترويج کودک همسري کرده‌ايم. همه اينها دنياي خيالي و آرزوي نوجوان قصه ما است.

وارسته تأکيد کرد که اين سريال بر اساس روانشناسي نوجوانان و بر اساس درامي که پيشتر هم در آثار خود او ديده مي‌شود نوشته شده است و نه بر اساس سندي و توضيح داد:

شما وقتي بودجه‌ي سريالي ما نند «مختارنامه» و سريال‌هايي از اين دست را به يک دهم تقليل دهيد، گريم و بازيگران و طراحي صحنه آن آيا به همين ميزان خواهد بود. قطعاً ظرف و مظروف بايد يکي باشد. قصه ما در عصر مشروطه بود، ما قطعاً به شهرک غزالي مي‌رفتيم مثل سريال «شهرزاد» و چندين سريال ديگر که در آنجا ساخته شده است. وقتي که در يک بودجه محدودتري قرار بگيريد، امکان خطا در کار شما فراوان است؛ البته خطاهاي مربوط به طراحي صحنه را بايد از طراحان صحنه پرسيد که موضوع چيست و چرا اين گاف‌ها اتفاق افتاده است.

سريال بچه مهندس,نويسنده سريال بچه مهندس,کودک همسري در تلويزيون,سريال ماه رمضان,حواسي سريال بچه مهندس,بازيگران سريال بچه مهندس
داستان سريال «بچه مهندس»

وارسته درباره شخصيت‌هاي اصلي مجموعه «بچه مهندس» که دو نوجوان هستند، در پاسخ به اينکه پرداختن به ويژگي‌هاي اين جنس نوجوانان چقدر ما به ازاي بيروني دارد؟ اظهار کرد:

ما سعي کرديم در شخصيت پردازي‌ها به مواردي بپردازيم که با جامعه و نوجوانان اشتراک داشته است. نوجوانان ما ويژگي‌هاي مختلفي دارند، آنها افسارگسيخته، لجباز، تودار و ويژگي‌هاي مختلف ديگري مي‌توانند داشته باشند، اما ما به قاعده‌ها کار داريم نه استثناها. قصه مجموعه «بچه مهندس» درباره يک مرکز فرزندان بي‌سرپرست و بدسرپرست است. دو بچه هستند که در سن شش - هفت سالگي در دامن خانواده‌هاي مرفه رشد مي‌کنند. پس از گذشت 10 سال ما از آنها خبر نداريم و حالا مي‌خواهيم ببينيم شرايط آنها چگونه است. در واقع ما در اين سريال به قاعده به رفتار نوجوانان پرداختيم و به ويژگي‌هاي کنجکاوي، جستجوگري، ماجراجويي، هيجانات و عواطف پرداخته‌ايم. البته بخش مربوط به عواطف ما دو سه قسمت بيشتر نبوده است. امکان دارد شما در شخصيت‌پردازي به بخشي از ابعاد روانشناسي قصه نياز داشته باشيد، به همين دليل قرار نيست در 30 قسمت به همه ابعاد بپردازيد. خيلي خوشحالم که توانستيم زوايايي از ابعاد شخصيتي نوجوانان را نشان دهيم که تا الان تابو بوده است.

سريال بچه مهندس,نويسنده سريال بچه مهندس,کودک همسري در تلويزيون,سريال ماه رمضان,حواسي سريال بچه مهندس,بازيگران سريال بچه مهندس
سريال تلويزيوني «بچه مهندس»

او تاکيد کرد:
سريال ما ريسکي بود که جواب داد. البته بايد گفت ما در مجموعه پايتخت وقتي مي‌نوشتيم هجمه‌هاي عجيب و غريبي به ما مي‌شد، اما به طور کلي هميشه 20 درصد مخالف وجود دارد شما هر وقت ساختارشکني کرديد، با يکسري مخالفت روبرو مي‌شويد. در اين مجموعه به سمت مضاميني رفتيم که مي‌توانستيم پيشتر به آن بپردازيم اما غفلت کرديم.

اين نويسنده با بيان اينکه سريال «بچه مهندس» ترويج کودک همسري نيست، مطرح کرد:

من از اساس با صورت مسئله اين ادعا کاملاً مشکل دارم به دليل اينکه من فقط قصه‌اي را روايت کردم که نوجواني در مسير خود دچار اتفاقاتي مي‌شود. برخي به اشتباه مطرح کردند که شخصيت‌هاي اين قصه 11 ساله هستند و روابطي بين آنها شکل گرفته است در حالي که آنها 16 سال سن دارند. هيچکدام از اتهام‌ها بر ما وارد نيست ما نه اين ور غش کرديم نه آن ور. قصه ما بر اساس علوم انساني خودمان است و نه بر اساس علوم انساني غرب.

وارسته در ادامه در پاسخ به اينکه چگونه به فصل دوم اين سريال براي نگارش دعوت شد، اظهار کرد:

من از آن دست نويسندگاني هستم که پا به پاي توليد پيش مي‌روم و سر صحنه همزمان علاوه بر اينکه فيلمنامه را تحويل داده‌ام بر اساس شرايط توليد، فضاسازي مي‌کنم. آقاي کارگردان هم با توجه به اينکه آثار من را ديده بودند و از آن جا که ماجرا محور هستم، پيشنهاد نگارش فصل دوم صورت گرفت. فصل اول اين سريال هم توسط سجاد ابوالحسني نوشته شد که قلم ايشان هم خوب بود و به طور کلي يکي از اقبال‌هاي اين سريال شيرين بودن دنياي کودکي بود که به فصل اول برمي‌گشت.

نويسنده «بچه مهندس» از ساخت فصل سوم اين مجموعه خبر داد و گفت:

بيش از 10 قسمت از اين مجموعه به سال‌هاي 91 برمي‌گردد که در حال نگارش است. ما در حال حاضر منتظر نظرات کارشناسي سيما فيلم هستيم. در فصل سه ما به دوران نوجواني جواد، دانشگاه رفتن او که در سال 91 اتفاق مي‌افتد، مي‌پردازيم و به طور کلي درگير روانشناسي جوانان مي‌شويم.

سريال بچه مهندس,نويسنده سريال بچه مهندس,کودک همسري در تلويزيون,سريال ماه رمضان,حواسي سريال بچه مهندس,بازيگران سريال بچه مهندس
سيما تيرانداز در «بچه مهندس»

وارسته درباره صحنه‌سازي و فضاسازي مجموعه «بچه مهندس» که حاشيه‌هايي را هم با خود به همراه داشت، توضيح داد:

يک مشکل اساسي وجود دارد. در خارج از کشور شهرک‌هايي براي مقاطع مختلف تاريخ وجود دارد. به عنوان مثال وقتي فيلمي درباره قتل کندي ساخته مي‌شود، شهرک‌هاي مربوط به دوران کندي را مي‌سازند. اما در کشور ما اينگونه نيست چرا که کشور ما در تنگناي اقتصادي قرار دارد. چيزي که براي من مهم است نگارش کار است که درست اتفاق بيفتد. به عنوان مثال وقتي که مي گويم فلان شخصيت سوار بر ماشين مدل بالا در سال 83، بايد همين انتخاب شود و نه ماشين مدل بالاي 2011 و يا 2012. بنابراين اين حواشي از عهده من خارج است. از طرفي اتفاقاتي مبني بر فشارهاي توليد مي‌افتد که در خروجي کار تأثير مي‌گذارد. برخي‌ها، فيلمسازي را در لابه‌لاي کتاب مي‌بينند، اما در عمل است که مشخص مي‌شود، چه خروجي داشته باشد. يکي از مشکلات ما اين است که توليدکنندگان ما نمي‌توانند خيابان‌ها را ببندند به همين دليل در برخي سکانس‌ها گاف‌هايي رخ مي‌دهد. اما به طور کلي نبايد فراموش کنيم که با همه اين وجود قصه اگر خوب باشد مخاطب آن را درک مي‌کند و با اغماض از کنار حاشيه‌هاي آن رد مي‌شود.

حسن وارسته در پايان گفت‌وگوي خود درباره ساخت آثار مختلف در رده سني نوجوانان و محدوديت‌هايي که دارد، مطرح کرد:

تاکنون ساخت سريالي براي نوجوانان به اين شکل نديده‌ايم که از زاويه‌اي که ما به آن نگاه کرديم، به آن پرداخته شود. اما در آن سوي آب مديوم نوجوان واقعاً مديوم مهمي ست، براي آن برنامه‌ريزي بسترسازي و قهرمان‌سازي مي‌کنند، مثل اسپايدرمن، بتمن و يا براي سريال‌هايي که درباره نوجوانان بزهکار مي‌سازند فکر شده است. حتي مباحث عشقي هم مطرح مي‌شود. منتها وقتي ما وارد فضاي اجتماعي کشورمان شويم، با معارف و مشارع، نيازمند اين هستيم که سريالي را به خوراک مخاطبان بدهيم که همه موازين در آن رعايت شده باشد، از موارد اخلاقي گرفته تا مباحث علوم انساني، مباحث شرعي، مباحث روانشناسي بومي و … بايد در آن رعايت شود.

سريال بچه مهندس,نويسنده سريال بچه مهندس,کودک همسري در تلويزيون,سريال ماه رمضان,حواسي سريال بچه مهندس,بازيگران سريال بچه مهندس
مجموعه تلويزيوني «بچه مهندس»

فيلمنامه مجموعه تلويزيوني «بچه مهندس» حول زندگي شخصيتي به نام «جواد جوادي» مي چرخد که بيننده از کمي بعد از تولدش با او و فراز و فرودهاي زندگي‌اش در يک مرکز نگهداري کودکان بي‌سرپرست و در کنار آدم‌هايي با قصه‌هاي مختلف همراه مي‌شود.
فصل اول «بچه مهندس» رمضان 97 از شبکه دو روانه آنتن شد که مربوط به دوران کودکي شخصيت اصلي اين سريال بود.

بازيگران مجموعه تلويزيوني «بچه مهندس»

پرويز پورحسيني، سيما تيرانداز، انديشه فولادوند، علي اوسيوند، سياوش چراغي پور، سلمان فرخنده، عباس جمشيدي فر، فرزين محدث، سوگل طهماسبي، حميد شريف زاده، نسرين نکيسا، يدالله شادماني، صحرا اسدالهي، مهران نائل، ماني رحماني در نقش جواد جوادي و با حضور: بهاره رهنما، افشين نخعي، مريم کاوياني، با هنرمندي: بهناز جعفري، کريم اکبري مبارکه از بازيگران اين مجموعه‌ي تلويزيوني‌اند.
اين سريال به تهيه‌کنندگي: سعيد سعدي، کارگردان: علي غفاري و نويسندگي: حسن وارسته و امير شاداب توليد شده است.

بيشتر بدانيد : تمام گاف هاي سريال «بچه مهندس»!! + عکس

بيشتر بدانيد : پديده «کودک‌همسري» در تئاتر و سينماي ايران

بيشتر بدانيد : نگاهي به فيلم هندي و هرمز و کودک همسري در سينماي ايران


منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/153058/آيا کودک همسري در سريال «بچه مهندس» ترويج داده شده ؟!
بستن   چاپ