مصرف توتون در ايران پنج برابر شده است
پنجشنبه 11 بهمن 1397 - 4:08:55 PM
چه خبر - مصرف توتون در ايران پنج برابر شده است

دبيرکل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات گفت: مصرف توتون طي 10 سال گذشته در کشور از 2 هزار تن به 10 هزار تن رسيده است.

محمدرضا مسجدي اظهار داشت: اين عدد بسيار نگران کننده و وحشتناک است و براي کاهش مصرف آن بايد اقدام جدي انجام گيرد.

وي به افزايش مصرف قليان در جامعه اشاره کرد و گفت: با اين روند شاهد افزايش مصرف قليان در کشور خواهيم بود که اين موضوع سلامت شهروندان را در معرض تهديد جدي قرار مي دهد.

مسجدي تاکيد کرد: تحقيقات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي برروي برخي نمونه توتون تنباکو قليان نشان مي دهد که وجود مواد روان گردان و اعتياد آور نظر `گل` در اين توتون ها وجود داشته و اين موضوع مي تواند عوارض بيشتري براي مصرف کنندگان داشته باشد.

دبيرکل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات به مصرف سيگار در جامعه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر نزديک به 24 درصد مردان و حدود 3 درصد زنان در کشور سيگار استعمال مي کنند.

وي اظهار داشت: البته وضعيت مصرف قليان در بين زنان بسيار وحشتناک است و بسيار بالاتر از مصرف سيگار است و مسئولان بايد اقدام جدي در اين زمينه انجام دهند.

* عده اي به دنبال تخصيص ارز مبادله اي براي دخانيات هستند

دبيرکل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات ادامه داد که عده اي به دنبال اختصاص ارز مبادله اي براي دخانيات هستند که اميدوارم اين موضوع عملي نشود و مجلس شوراي اسلامي اجازه ندهد.

وي اظهار داشت: با اجراي اين کار، توتون و سيگار جزو کالاهايي محسوب مي شوند که ارز مبادله اي به آن اختصاص پيدا خواهد کرد که اين اقدام سبب افزايش مصرف دخانيات در کشور خواهد شد .

مسجدي در پاسخ به اين سوال که چرا ممنوعيت استعمال و عرضه سيگار و ساير مواد دخاني در اماکن عمومي به طور کامل اجرايي نمي شود، گفت : عزم جدي براي اجراي اين موارد وجود ندارد.

وي بيان داشت: دخانيات يکي از موضوعات تهديد کننده سلامت مردم است و به قوانيني که در اين زمينه در کشور داريم، پايبند نيستيم و به آن عمل نمي کنيم.

* نمايندگان مجلس افزايش ماليات دخانيات را مصوب کنند

وي اظهار داشت: براساس ماده 8 قانون جامع کنترل دخانيات مصوب سال 1385، هرساله بايد ماليات دخانيات به ميزان حداقل 10 درصد افزايش يابد که از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي تقاضا داريم اين مقدار در بودجه سال آينده لحاظ کنند.

مسجدي افزود: براساس رهنمودهاي سازمان بهداشت جهاني، مهمترين اقدام براي کنترل دخانيات گران کردن دخانيات از طريق افزيش ماليات است و براساس همين دستورالعمل ها دولت ها مکلف هستند ماليات را به نحوي تعيين و اخذ نمايند که حداقل 70 درصد قيمت خرده فروشي مواد دخاني ماليات باشد.

وي افزود: تجربه اي که در کشورهاي اطراف ما مانند ترکيه ، پاکستان، اردن و مصر در ساليان اخير اعمال شده و درآمدهاي حاصله در زمينه هايي مانند سلامت و توسعه فضاهاي آموزشي و ورزشي هزينه مي شود.

مسجدي گفت: اگر دولت و مجلس با اين فرمول، ماليات سيگار را اخذ کنند، رقمي بيش از 12 هزار ميليارد تومان حداقل ورودي به بودجه کشور است که مي تواند قسمت عمده اي از هزينه هاي نظام تحول سلامت، بهينه سازي مدارس کشور و توسعه فضاهاي ورزشي را تامين کرد.

وي اظهار داشت: در حال حاضر ميزان ماليات سيگار در کشور ما کمتر از 20 درصد نرخ خرده فروشي است، در حاليکه در کشورهاي اطراف ما بين 70 تا 75 درصد مي باشد.

مسجدي افزود: البته برخي دست اندرکاران موضوع حمايت از توليد داخلي و قاچاق مواد دخاني را به عنوان مانع تصويب اين پيشنهادات ها، مطرح مي کنند، که مطالعات در کشورهاي مشابه ما نشان داده است، افزايش ماليات هيچ گونه ارتباط با توليد و قاچاق ندارد .

دبيرکل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات گفت: اين موضوع بيش از سه دهه است به عنوان بهانه مطرح مي شود و بيت المال از يک درآمد مشروع و قابل دفاع همواره محروم مي ماند.

منبع: irna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/152710/مصرف توتون در ايران پنج برابر شده است
بستن   چاپ