7 ماده غذايي خوشمزه که مي توانند شما را معتاد کنند
چهارشنبه 10 بهمن 1397 - 10:53:46 AM
چه خبر - با اعتياد آورترين مواد غذايي دنيا آشنا شويد

حتماً تا به حال متوجه شده ايد که بعضي از مواد غذايي هستند که ميل و حرص بي پاياني براي خوردن شان داريم و مقاومت در برابر آن ها يکي از سخت ترين کارهاي دنيا به نظر مي رسد.

اما هوس هاي گهگاه يک ماده ي غذايي با مسأله ي اعتياد به آن کاملاً متفاوت است. در حقيقت، شما مي توانيد به معناي واقعي کلمه به يک ماده ي غذايي خاص اعتياد پيدا کنيد که البته مقصر آن کسي نيست جز مغز خودتان! علت اين مسأله آن است که بعضي از مواد غذايي باعث ترشح دوپامين در مغز مي شوند که نتيجه ي آن مي تواند هوس بيشتر همان مواد غذايي خاص باشد، به ويژه وقتي پاي مواد غذايي اي در ميان باشد که قند، نمک و/ يا چربي زيادي دارند.
مواد غذايي اعتياد آور، موادي هستند که بخشي از مغز به نام مرکز لذت را تحريک مي کنند و به شما اين احساس را مي دهند که نياز بي پاياني به آن مواد غذايي داريد. وقتي اين مرکز لذت/ پاداش در مغز تحريک مي شود، مغز شروع به توليد دوپامين و ديگر مواد شيميايي اي مي کند که به شما احساس لذت مي دهند. چون مغز اين احساس ناشي از ترشح دوپامين را دوست دارد، با ايجاد هوس مقدار بيشتري از آن ماده ي غذايي را طلب مي کند. اگر دنباله روي اين هوس ها شويد، گرفتار يک چرخه ي معيوب اعتياد خواهيد شد.
در ادامه مي خواهيم ببينيم اعتياد آورترين مواد غذايي دنيا کدام هستد و علت اعتياد آور بودن آن ها چيست.
شکلات
شکلات يکي از اعتياد آورترين مواد غذايي دنيا است. تحقيقات نشان داده است، مصرف شکلات همان قسمت هايي از مرکز لذت در مغز را درگير مي کند که هنگام مصرف مشروبات الکلي و بعضي از مواد مخدر، تحريک مي شوند. به علاوه، شکلات احساس دهاني خوبي ايجاد مي کند (احساسي که از بافت غذا در دهان ايجاد مي شود و با مزه ي اصلي غذا متفاوت است) و اين مسأله باعث ترشح اکسي توسين در مغز مي شود که نوع ديگري از هورمون هاي شادي آور است. با گذشت زمان، مغز ما شکلات يعني همان چيزي که باعث توليد دوپامين شده را طلب مي کند و هر بار که شکلات مي خوريد، اين کار رابطه ي بين خوردن شکلات و توليد دوپامين را در مغز شما تقويت و مستحکم مي کند.

پنير
پنير در مجموع چربي و کلسترول بالايي دارد و حاوي ماده اي به نام کازومورفين است که گيرنده هاي اپيوئيد يا همان حس سرخوشي در مغز را تحريک مي کند. کازومورفين به پيام رسان هاي عصبي درون مغز مي چسبد و باعث ترشح دوپامين يعني همان مواد شيميايي شادي آور در مغز مي شود. اين مسأله اغلب منجر به آن مي شود که پنير بيشتري بخواهيم.

چيپس
همه ي انواع چيپس اعتياد آور هستند، اما ماده ي خاصي در آن ها وجود ندارد که گيرنده هاي مغز تحريک کند و باعث احساس سرخوشي يا اعتياد شود، بلکه ويژگي ديگري چيپس را به ماده ي غذايي اعتياد آوري تبديل کرده. کربوهيدرات هاي ساده اعتياد آور هستند چون باعث توليد فوري ماده ي گلوکز در بدن مي شوند و در نتيجه ي آن، انرژي شخص به سرعت زياد مي شود. اما اين انرژي خيلي زود تمام مي شود و شما مجبور مي شويد که کربوهيدرات هاي ساده ي بيشتري بخوريد تا قند خون تان را بالا نگه داريد.

نوشابه
نوشيدني هاي قندي مثل نوشابه ها، آبميوه ها و حتي چاي شيرين، نه تنها فايده ي چنداني براي سلامتي ما ندارند، بلکه 12 اونس (340 گرم) از آن ها مي تواند حاوي 35 گرم قند باشد که مقدار زيادي محسوب مي شود. نوشابه هم مانند شيريني و شکلات، مي تواند باعث ترشح دوپامين در مغز شود. به علاوه، کافئين موجود در نوشابه ها، انرژي را به شکل مضاعفي زياد مي کند. اگر در دام کافئين گرفتار شويد و به آن اعتياد پيدا کنيد، هر زمان که سعي کنيد مصرفش را کنار بگذاريد، علائم ترک اعتياد، مثل بي حالي، سردرد و پريشاني عاطفي را تجربه خواهيد کرد.

سيب زميني سرخ کرده
سيب زميني هاي سرخ کرده معمولاً ترد، داغ و شور هستند. هر سه ي اين ويژگي ها به زبان و مغزتان اين سيگنال را مي دهد که بايد سيب زميني بيشتري بخوريد. چربي موجود در سيب زميني سرخ کرده گيرنده هاي دهان را تحريک مي کند تا به مغز و شکم سيگنال بفرستند و به اين ترتيب ميل به بيشتر خوردن را زياد کنند. خوردن اين باريکه هاي کوچک سيب زميني به ما احساس خوبي هم مي دهد. به همين دليل است که هر بار که به رستوران مي رويم و آن ها را در ليست منو ميبينيم، دلمان مي خواهد که سيب زميني سرخ کرده بخوريم و نمي توانيم در برابرش مقاومت کنيم.

بستني
ميل به خوردن بستني مي تواند سيري ناپذير باشد. علت اين مسأله قند موجود در اين ماده ي غذايي و بافت کرمي آن است. علاوه بر اين، محققان معتقدند مواد غذايي اي مثل بستني که شير و خامه، پايه ي اصلي آن ها هستند، مغز را به همان شيوه ي مواد مخدر تحريک مي کنند و باعث رفتارهايي شبيه به اعتياد مي شوند. فراز و فرودهايي که با مصرف قند در خلق و خوي شما به وجود مي آيد، به خاطر وابستگي اي است که به قند پيدا کرده ايد. وقتي بدن شما به قند عادت کند، هر زمان که قند کمتري مصرف کنيد، بدخلق و غمزده مي شويد و همين مسأله شما را وادار مي کند که قند بيشتري مصرف کنيد.

پيتزا
تحقيقات نشان مي دهد، رتبه ي اول فهرست غذاهاي اعتياد آور، به پيتزا تعلق دارد. علت اين مسأله آن است که وقتي پيتزا مي خوريد، قند خون تان خيلي زود بالا مي رود و وقتي افت مي کند، دوباره احساس گرسنگي مي کنيد و پيتزاي بيشتري مي خواهيد.


منبع: rooziato.com

http://www.CheKhabar.ir/News/152653/7 ماده غذايي خوشمزه که مي توانند شما را معتاد کنند
بستن   چاپ