فعاليت‌هاي انتخاباتي لاريجاني دروغ يا واقعيت؟
سه شنبه 9 بهمن 1397 - 10:03:11 PM
چه خبر -

زمزمه هاي ورود «علي لاريجاني» به انتخابات رياست جمهوري در دولت اول «حسن روحاني» جدي شد. مدل انتخاباتي که تعيين کننده رئيس دولت تدبير و اميد شد، به اندازه اي در آن ايام مورد اقبال بود که احتمال به کارگيري آن پس از دولت روحاني هم مي رفت

فعاليت‌هاي انتخاباتي لاريجاني دروغ يا واقعيت؟

زمزمه هاي ورود «علي لاريجاني» به انتخابات رياست جمهوري در دولت اول «حسن روحاني» جدي شد. مدل انتخاباتي که تعيين کننده رئيس دولت تدبير و اميد شد، به اندازه اي در آن ايام مورد اقبال بود که احتمال به کارگيري آن پس از دولت روحاني هم مي رفت. هم جمع قابل توجهي از اصلاح طلبان و هم بخش ميانه روي جريان اصولگرا روي اين مساله اتفاق نظر پيدا کرده بودند و اعتقاد داشتند اين ساز و کار بار ديگر مي تواند به کار گرفته شده و مورد اقبال قرار گيرد.

ورود انتخاباتي روحاني در سال 96 و ادامه ساز و کار انتخاباتي ائتلافي بحث ها درباره احتمال مطرح کردن «علي لاريجاني» با همين روش براي انتخابات 1400 رياست جمهوري را خيلي جدي کرد و بخشي از اصلاح طلبان هم حتي اين سناريو را قابل دفاع و تحقق مي دانستند؛ موضوعي که مي تواند طيف هاي ميانه رو را همچنان در رأس امور اجرايي و حتي تقنيني کشور حفظ کند.

با خروج آمريکايي ها از برجام و به هم ريخته شدن وضعيت اقتصادي کشور مباحث سياسي اينچنيني به حاشيه رفت و گروه هاي سياسي مترصد و منتظر تعيين وضعيت شدند. اين مسأله باعث بروز اختلافاتي در جريان اصلاح طلب براي همراهي با دولت تدبير و اميد شد، به نحوي که بخشي از آنان اعتقاد به ادامه راه داشتند و بخشي بر اين عقيده بودند که بايد هر چه زودتر پيوند جريان اصلاحات با دولت ائتلافي پايان يافته و همه مسئوليت هاي ناشي از اقدامات و عملکرد دولت بر عهده طيف اعتدالگراي همراه روحاني گذاشته شود.

اين موضوع را بسياري از تئوري پردازان اصلي جريان اصلاحات مطرح کرده و خواهان اقدام هرچه زودتر اصلاح طلبان براي گسست اين پيوند با دولت بودند. آنها اعتقاد داشتند و دارند که براي حفظ سرمايه اجتماعي شان و حضور انفرادي اين جريان در انتخابات مجلس و رياست جمهوري آتي بايد اين اقدام هرچه زودتر انجام شود تا بتوانند نسبت به بازسازي وجهه خود اقدام کرده و حاميانشان را براي حضور در انتخابات و رأي دادن به اين جريان ترغيب کنند.

پس از اين موضوع اخيرا حجت الاسلام والمسلمين موسوي خوئيني هم تلاش خود را براي احياي چپ سنتي و جدايي از طيف اعتدالگرا و اصولگرايان ميانه رو آغاز کرد و با انجام يک مصاحبه نشان داد که اصلاح طلبي را نمي خواهند مبتني بر تفکر و اقدامات افرادي نظير مرحوم هاشمي رفسنجاني و حسن روحاني تعريف کنند و يا اين طور موضوع در جامعه القا شود که اين افراد نماد اصلاح طلبي هستند، موضوعي که شايد از سال 92 خيلي جدي در چنين افرادي تبلور يافته بود.

طرح اين مسائل بحث تشکيل يک دولت ائتلافي ديگر با محوريت «علي لاريجاني» که رياست او بر مجلس شوراي اسلامي از يک دهه گذشته و در اين مدت تلاش زيادي براي ساختن يک ساختار مبتني بر ديدگاه، نظرات و شيوه مديريتي او در پارلمان شکل گرفته است را به حاشيه برد و حتي اين موضوع را که مي توان در سال 1400 بار ديگر رئيس جمهور را از دل يک ائتلاف انتخاباتي همه جانبه تعيين کرد، به حاشيه برد.

اما «حسين مرعشي» سخنگوي حزب کارگزاران سازندگي که مي توان آن را از جمله احزاب اصلاح طلب متمايل به تشکيل يک دولت ائتلافي ديگر ناميد، در گفت وگويي از آغاز سفر‌هاي استاني «علي لاريجاني» براي انتخابات 1400 خبر داده که در حقيقت مي توان اين اقدام را تلاشي براي مقابله با ديدگاه احياي جريان اصلاحات خارج از تشکيل يک ائتلاف انتخاباتي ديگر دانست که اتفاقا در زمان مناسبي براي شکل دادن چنين مسأله اي مطرح شده است.

هرچند بعد از اين اظهارنظر مرعشي، «بهروز نعمتي» دبيرکل حزب رفاه ملت از چهره‌هاي سياسي نزديک به «علي لاريجاني» با انجام مصاحبه اي اين موضوع را تکذيب کرد، اين اظهارنظرها نشان داد که همچنان عده اي معتقد به تشکيل اين ائتلاف براي انتخابات 1400 هستند. نعمتي آغاز فعاليت‌هاي انتخاباتي رئيس مجلس را تکذيب کرده و گفته، «با توجه به مسئوليت لاريجاني به عنوان رياست يکي از قواي سه‌گانه، سفر‌هاي استاني و برگزاري جلسات متعدد کاملا طبيعي است.»

به نظر مي رسد، قوه عاقله احزاب کشور و طيف ميانه روي آنها چه در درون جريان اصلاحات و چه در بين اصولگرايان اعتقاد دارند که راه تعريف شده براي آينده سياسي ايران بايد از دل شکل گيري يک ائتلاف جامع انتخاباتي حتي فراتر از آنچه در سال هاي 92 و 96 شاهد آن بوديم، بگذرد. بر همين اساس هيچ قصدي براي جلوگيري يا خاموش کردن شعله تشکيل ائتلاف انتخاباتي اصولگرايان و اصلاح طلبان براي سال 1400 را ندارند.

هرچند «علي لاريجاني» در سال 84 کانديدا شد و مورد حمايت جامعتين و جمعي از اصولگرايان قرار گرفت و البته توفيقي نيافت. حتي فراتر از اين مسأله، برخي عنوان مي کنند که او پشتوانه مردمي لازم براي تصدي مسئوليت رياست جمهوري را ندارد. اما ائتلافيون اصولگرا و اصلاح طلب اعتقاد دارند، همانطور که روحاني را کسي نمي شناخت و با موج سازي اين ائتلاف به مردم معرفي شد و توانست دو دوره رئيس جمهور بشود، اين امکان براي لاريجاني به مراتب شناخته شده تر نيز وجود دارد.

منبع:tabnak.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/152632/فعاليت‌هاي انتخاباتي لاريجاني دروغ يا واقعيت؟
بستن   چاپ