نيويورک تايمز: ايران، مناسب رهبري خاورميانه است
سه شنبه 2 بهمن 1397 - 9:03:12 AM
چه خبر - نيويورک تايمز: ايران، مناسب رهبري خاورميانه است

نيويورک تايمز در اين باره مي‌نويسد: از زمان وقوع انقلاب اسلامي در ايران در سال 1979 که ماه آينده (ميلادي) 40 ساله مي‌شود، تاکنون روابط ايران و آمريکا با خصومت همراه بوده و در دوران رياست جمهوري ترامپ تنها بدتر شده است.

مايک پمپئو، وزير امورخارجه آمريکا به تازگي لفاظي‌هايش را شديدتر و از جهان خواسته تا ايران را منزوي کنند و همچنين وعده داد که تمام نيروهاي ايراني را از سوريه بيرون کند. آمريکا و ايران به قدري با يکديگر خصومت دارند که اين سوال را به وجود مي‌آورد که آيا آنها براي هميشه دشمن باقي خواهند ماند.

جان ليمبرت يکي از ديپلمات‌هاي آمريکايي حاضر در ماجراي تسخير سفارت آمريکا در تهران در بحبوحه انقلاب اسلامي 1979 ايران در يک مصاحبه در اين باره گفت: من درباره اين موضوع بسيار فکر کرده‌ام. از نظر من بهترين چيزي که مي‌توانيم به آن اميدوار باشيم اين است که وارد جنگ نشويم.

اين ديپلمات سابق آمريکايي هنوز به ايران علاقه‌مند و مصمم است به شناساندن اين کشور به آمريکايي‌ها کمک کند. در تئوري، هيچ کشور مسلماني به اندازه ايران به دليل موقعيت، ثروت و فرهيختگي و باتجربگي مردمش براي ايفاي نقش رهبري در خاورميانه مناسب نيست.

نيويورک تايمز در ادامه با اشاره به اينکه دولت آمريکا افزايش فشار بر ايران را اصل کليدي سياست خارجي خود قرار داده است، نوشت: پمپئو و جان بولتون مشاور امنيت ملي آمريکا که پيش از روي کار آمدن در اين دولت خواهان تغيير نظام و حمله عليه ايران بودند، در حال پيشبرد اين رويکرد به شدت سخت هستند.

بولتون در ماه سپتامبر پس از آنکه سفارت آمريکا در بغداد هدف حمله راکتي قرار گرفت، خواستار گزينه‌هاي نظامي (عليه ايران) شد. تاکنون اقدامي صورت نگرفته است. پمپئو نيز پس از سخنراني به شدت انتقادي‌اش در قاهره که موجب بدنامي تلاش‌هاي باراک اوباما، رئيس جمهور پيشين آمريکا براي نزديک شدن به ايران و جهان اسلام شد، با برگزاري يک کنفرانس در لهستان با تمرکز روي ايران اين سياست‌ خصمانه را دو چندان کرده است. وي در اين نشست قصد دارد کشورها را عليه ايران متحد و با اين کشور مقابله کند.

ايران و آمريکا به قدري در اين سال‌ها دشمن بوده‌اند که سخت است بتوان زماني را به ياد آورد که آنها پيش از انقلاب روابط خوبي با يکديگر داشتند. در جريان جنگ جهاني دوم ايران يک مسير براي دسترسي به شوروي بود. در سال 1957 رئيس جمهور وقت آمريکا فن‌آوري انرژي هسته‌اي را در اختيار ايران قرار داد. تحت رياست جمهوري ريچارد نيکسون نيز ايران به حافظ منافع آمريکا در خليج فارس تبديل شد.

اما خشم ايران (نسبت به آمريکا) از سال 1953 به جوش آمد، زماني که آمريکا و انگليس نخست وزير منتخب ايران(دکتر مصدق) را سرنگون کردند و به شاه اجازه دادند به قدرت بازگردد. ايراني‌ها در سال 1979 شاه را بيرون کردند و يک نظام شيعي مذهبي را روي کار آوردند.

نيويورک تايمز در ادامه اين يادداشت تسخير سفارت واشنگتن در تهران را نيز از عوامل مسموم شدن نگاه آمريکايي‌ها به ايران دانست و نوشت: دشمني ايران با اسرائيل، حمايت از حزب‌لله لبنان، دولت اسد در سوريه و حوثي‌ها در يمن، توسعه برنامه موشکي ايران و ترديدها نسبت به برنامه هسته‌اي تهران به اين نگراني‌ها افزوده است.

ايران نيز گلايه‌هايي دارد؛ حمايت رونالد ريگان رئيس جمهور اسبق آمريکا از عراق در جريان جنگ با ايران در سال‌هاي 1980 تا 1988، هدف قرار دادن هواپيماي مسافربري ايران بر فراز خليج فارس توسط يک رزم ناو آمريکايي که به کشته شدن 290 سرنشين آن منجر شد و دهه‌ها تحريم براي تغيير رفتار ايران از ديگر مواردي است که به ناراحتي ايراني‌ها منجر شده است.

نظرسنجي‌ها در آمريکا، جايي که افراد کمي در آن به ايران رفته يا اطلاعاتي درباره آن دارند نشان مي‌دهد که آمريکايي‌ها کمتر خواهان يک رويکرد تعاملي هستند. لابي بزرگ آيپک (کميته روابط اسرائيل و آمريکا)، گروهک منافقين و عربستان سعودي همگي با برنامه‌هايي قديمي عليه ايران لابي‌گري‌هاي خود را براي انتخاب يک رويکرد تنبيهي به جاي تعامل شدت بخشيده‌اند.

اين فشارها به همراه نفرت ترامپ از رئيس جمهور قبلي آمريکا سبب شد تا او سرانجام در ماه مه از توافق هسته‌اي 2015 با ايران که فرصتي منحصر به فرد بود، خارج شود. اين توافق نه تنها برنامه هسته‌اي ايران را محدود کرد، بلکه فضايي مناسب براي ايران و غرب ايجاد کرد تا به دشمني‌شان پايان دهند و به گسترش همکاري بپردازند.

ايران هنوز به اين توافق که اکنون سه سال از عمر اجراي آن مي‌گذرد، پايبند است.

اين روزنامه آمريکايي مي‌نويسد، در اين ميان سياست‌هاي ضد آمريکايي ايران نبايد مانع از توافق‌هاي دوجانبه شود. باوجود بيش از دو سال جنگ آمريکا عليه ويتنام اکنون روابط وشنگتن و هانوي رو به بهبود است. همچنين علي‌رغم جنگ سرد ميان آمريکا و شوروي دو طرف راه‌هايي براي همکاري ازجمله در حوزه کنترل تسليحات و حقوق بشر يافتند.

نيويورک تايمز مي‌نويسد: اگر ترامپ خواهان برقراري ثبات در خاورميانه است بايد با ايران تعامل کند اما فضاي حاکم ميان دو کشور هنوز مسموم است و حتي فردي مثل جان ليمبرت که مشتاق سفر به ايران با خانواده و نوه‌هايش است بعيد است اجازه چنين کاري را پيدا کند.

منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/151265/نيويورک تايمز- ايران، مناسب رهبري خاورميانه است
بستن   چاپ