روايت آرمين از مجادله‌اش با اکبر گنجي
سه شنبه 2 بهمن 1397 - 7:19:16 AM
چه خبر - روايت آرمين از مجادله‌اش با اکبر گنجي

محسن آرمين از دعواي خود با اکبرگنجي درباره مقالات او عليه هاشمي‌رفسنجاني در دهه‌70 سخن گفته است.

‌تذکر به تغيير رويکرد گنجي نسبت به هاشمي

او افزود: «در سال‌هاي 76 تا 78 که اصلاح‌طلبان در عرصه سياسي پيروز شدند فضاي تبليغاتي تندي عليه مرحوم هاشمي شکل گرفت. برخي دوستان اصلاح‌طلب در آن نقش مهمي داشتند؛ فضايي که اصلا منصفانه نبود. وقتي آقاي اکبر گنجي مقالات «عاليجناب سرخپوش» را مي‌نوشت، من و برخي ديگر از دوستان سازمان مانند آقايان عرب‌سرخي و مزروعي که با مطبوعات اصلاح‌طلب همکاري داشتيم، به عملکرد و مقالات ايشان به‌شدت معترض بوديم. در آن زمان اگر اشتباه نکنم روزنامه صبح امروز يک شوراي سياست‌گذاري مرکب از فعالان اصلاح‌طلب تشکيل داده بود.

من و آقاي عرب‌سرخي و بعضي ديگر از دوستان هم عضو اين شورا بوديم و تقريبا اصلاح‌طلبان مطرح در اين شورا جمع بودند. آن زمان مقالات عاليجناب سرخ‌پوش و خاکستري‌پوش آقاي گنجي عليه آقاي هاشمي شروع شده بود. در يکي از اين جلسات من به آقاي اکبر گنجي اعتراض کردم که اين مقالات چيست که آن‌ها را مي‌نويسي؟ و ايشان دفاع مي‌کرد. گفتم اين اطلاعات پشت‌پرده و محرمانه را که در مقالات نقل مي‌کني از کجا آورده‌اي؟ گفت: از طريق نامه براي من مي‌فرستند. گفتم: چه کسي؟ گفت: به‌صورت ناشناس مي‌فرستند.

گفتم: مرد حسابي داري بازي مي‌خوري! آن‌ها دارند تو را بازي مي‌دهند! او گفت: نه اين‌طور نيست. بحث بين ما کمي هم تند شد. آقاي عرب‌سرخي هم در آن جلسه همين موضع را در برابر کار آقاي گنجي داشت. اين گفتگو‌هاي انتقادي چند بار ديگر با حضور يا در غياب آقاي گنجي رخ داد. نتيجه آن انتقاد‌ها اين بود که برخي دوستان اصلاح‌طلب که در حوزه انتشار مطبوعات فعال بودند، در انتشار مقالاتي از اين دست عليه مرحوم هاشمي تجديد نظر کنند».

‌ايجاد زمينه جدايي هاشمي از خاتمي

آرمين درباره فعاليت مخالفان هاشمي براي جدايي هاشمي از دولت خاتمي اظهار کرد: «آقاي هاشمي هم در پديدآمدن چنين فضايي نقش داشت. بعد از فوت امام، ايشان در حذف جريان خط امام از عرصه قدرت نقش مهمي داشت. ايشان که تا اوايل نيمه دوم دهه 60 در مقام رياست مجلس به جريان خط امام نزديک‌تر بود يا حداکثر مي‌کوشيد از سطح رقابت دو جناح راست و چپ خط امام آن زمان فاصله بگيرد و نقشي ميانه ايفا کند، پس از فوت امام و به‌ويژه در دور اول رياست‌جمهوري عليه جريان چپ خط امام به جناح راست نزديک شد. نمي‌خواهم بگويم ريشه اختلافات جريان چپ خط امام آن زمان و اصلاح‌طلبان بعدي با مرحوم هاشمي همين امر بود. خير؛ اين اختلاف به‌ويژه در سطح چهره‌هاي شاخص خط امام آن زمان ريشه‌هاي عميق‌تري داشت که جاي بحث آن، اينجا نيست، اما به‌هرحال مواضع و نقش مرحوم آقاي هاشمي‌رفسنجاني در تشديد آن اختلافات مؤثر بود. جناح راست که تا آن زمان از اقاي هاشمي دل خوشي نداشت و مرحوم هاشمي را به خاطر خطبه‌هاي نماز جمعه ايشان درباره عدالت و نقد ديدگاه‌هاي اقتصادي محافظه‌کاران، التقاطي و سوسياليست مي‌دانست، در آن زمان ديگر خود را متحد آقاي هاشمي عليه جريان خط امام مي‌دانست و شعار «مخالف هاشمي دشمن پيغمبر است» مي‌داد.

آقاي هاشمي در اين دوره به اقتصاد آزاد گرايش پيدا کرده و معتقد به آزاد‌سازي اقتصاد بود. هم‌زمان شوروي از هم پاشيده بود و تفکرات چپ و سوسياليستي در دنيا ضربه سختي خورده بود. از اين اتفاق اردوگاه سرمايه‌داري بهره مي‌برد. نمي‌خواهم بگويم آقاي هاشمي از اردوگاه سرمايه‌داري الگوبرداري مي‌کرد، ولي به هر حال فضا و زمينه مساعدي براي ديدگاه اقتصاد سرمايه‌داري در دنيا ايجاد شده بود. آقاي هاشمي به اين جمع‌بندي رسيده بود که بايد اقتصاد را باز گذاشت و به مناسبات عدالت‌خواهانه در عرصه اقتصاد توجهي نداشت.

اما همين پروژه را در عرصه سياسي پي نمي‌گرفت. يعني جهت‌گيري دولت آقاي هاشمي در عرصه سياست داخلي بازکردن فضاي سياسي نبود. ما اين ديدگاه ايشان را قبول نداشتيم. معتقد بوديم حذف يارانه‌ها بايد به‌تدريج و به موازات افزايش نرخ رشد و رونق اقتصادي پيش برود تا اقشار محروم آسيب نبينند. فراهم‌آوردن امنيت محيط کسب‌وکار و ترغيب سرمايه‌هاي داخلي به سمت توليد بايد بر جذب سرمايه خارجي مقدم باشد».

منبع: bartarinha.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/151124/روايت آرمين از مجادله‌اش با اکبر گنجي
بستن   چاپ