مقاومت اصلاح‎طلبانه در برابر کاهش قيمت دلار
يکشنبه 2 دي 1397 - 7:01:37 PM
چه خبر - مقاومت اصلاح‎طلبانه در برابر کاهش قيمت دلار

در هفته جاري هم مطابق چند هفته گذشته قيمت ارز و سکه به روند کاهشي خود ادامه دادند و سکه تمام بهار آزادي در محدوده قيمت 3 ميليون و 700 هزار تومان معامله شد، که اين قيمت بيش از 300 هزار تومان ارزان تر از روزهاي قبل خود بود. در خصوص قيمت دلار هم در روز گذشته شعب ارزي بانک ها قيمت خريد را زير 11 هزار تومان تعيين کردند. ابراهيم محمد ولي، رئيس اتحاديه فروشندگان و سازندگان طلا و جواهرات در همين خصوص طي مصاحبه اي اعلام کرد روند کاهشي نرخ طلا و ارز در روزهاي آينده تدوام خواهد داشت.

در حالي که با وجود برخي انتظارات رواني بعد از اعلام تحريم هاي ظالمانه آمريکا عليه ايران برخي فعالان بازار موج ديگري از افزايش قيمت دلار و قيمت سکه را محتمل مي دانستند، روند بازار بعد از 13 آبان ماه مطابق انتظار اين دسته نبوده است. اما به نظر مي رسد برخي رسانه هاي داخلي نزديک به جريان اصلاح طلب در انعکاس روند موجود در بازار هر از گاهي سعي دارند سيگنال هايي ارسال کنند که منجر به افزايش قيمت ها شود.

اين رسانه ها ضمن اينکه در گزارش هاي خود مجبور هستند تصوير واقعي از روند موجود بدهند اغلب هر افزايش قيمتي را در بعد سکه و ارز بيشتر برجسته مي کنند و در لابه لاي مطالب شان نوعي تلاش براي توقف روند موجود ديده مي شود.

در اين خصوص روزنامه اقتصادي مطرح جريان اصلاح طلبان در گزارشي که به تازگي با عنوان «حال و هواي بازار دلار در پايان پاييز» که مضمون آن را در گزارش هاي مشابه ديگري تکرار کرده است، رشد هفتگي اخير دلار را از قول فعالان بازار نياز به اصلاح قيمتي بعد از کاهش دو هفته اي ارزيابي مي کند. در ادامه اين گزارش نزديک شدن دلار به کف قيمتي اش در اولين روز آذر نشانه آن است که بازار جاني براي افزايش ندارد و همين موضوع به نقل از گروهي از فعالان بازار به عنوان عاملي است که پيش بيني مي شود قيمت ها در آذرماه روند کاهشي داشته باشد.

اين گزارش ضمن پرداختن به نظر گروهي که معتقدند بازار در آخرين ماه پاييز روند کاهشي خواهد داشت، دلايل اين گروه را کمبود تقاضا براي خريد و نقش آفريني موثر بازار ساز (منظور بانک مرکزي) عنوان مي کند.

اما در بخش ديگري به نظرات افزايشي هاي بازار مي پردازد و دليل اين گروه براي اميدواري به افزايش نرخ ارز در آذرماه را تقاضاي فصلي مربوط به 10 روز ابتدايي ديماه عنوان مي کند. در اين خصوص تقاضاي ارزي برخي شرکت هايي که در اين بازه تسويه ارزي انجام مي دهند را نيز مورد توجه قرار مي دهد.

در بخش انتهايي اين گزارش ضمن اينکه مجدد نظر کاهشي هاي بازار را مورد توجه قرار مي دهد، نياز شرکت هاي تجاري به ارز را مجدد مورد توجه قرار مي دهد و مي نويسد به دليل شرايط نوساني در ماه هاي گذشته اين شرکت ها نياز ارزي شان را تا حدي برآورده کرده اند. البته در اين بخش گزارش هم اشاره اي به اينکه چقدر ورود پيدا نکردن اين شرکت ها به بازار در آذرماه مورد توجه قرار نگرفته است.

در همين بخش البته به نقل از معتقدان به کاهش قيمت ارز اين رسانه اصلاح طلب مي نويسد بازارساز به راحتي به تقاضاي زائران اربعين پاسخ داد، با اين حساب برآورده کردن نياز مسافران خارجي به مناسبت تعطيلات سال نو ميلادي را موضوع سختي نمي داند.

اين روزنامه در آخرين روزهاي آبان ماه نيز گزارشي را با عنوان رکورد کاهشي 74 روزه دلار منتشر کرد که در آن مجدد نظرات معتقدان به افزايشي هاي قيمت ارز در مقابل کاهشي ها قرار گرفت. نويسنده اين گزارش تاکيد مي کند از هفته منتهي به 13 مهر اولين موج کاهشي ارز شروع شده است و با دو موج کاهشي در بازه زماني 11 شهريور تا زمان نگارش آن گزارش دغدغه ذهني را براي فعالان بازار بوجود آورده است که آيا باز موج کاهشي در پيش خواهد بود. بعد هم به نقل از معتقدان به افزايش قيمت ارز مي نويسد قيمت ها پس از يک دوره کاهشي حالت صعودي پيدا مي کند.

البته در ادامه اين بخش مي نويسد که معتقدان به افزايش دليل بنيادي خاصي ندارند اما شرايط تحريمي و افت درآمدهاي ارزي عامل صعود قيمت خواهد بود. بعد هم اين گزارش تاکيد مي کند چنين آينده نگري باور به افزايش قيمت در ميان مدت را براي گروه افزايشي ها تقويت کرده است و سرمايه گذاران بزرگ معتقد به افزايش قيمت نيز بر اين اساس برنامه هاي خود را تنظيم مي کنند.

در بخش ديگر اين گزارش به نقل از کاهشي هاي بازار آمده است که اثرات تحريم ها پيش خور شده است و سرمايه گذاران بزرگ ارز مورد نيازشان را تامين کرده اند و فشاري از سوي آنها به بازار تحميل نخواهد شد.

در همين گزارش افت قيمت دلار به کمتر از 13 هزار تومان موضوعي است که براي معتقدان به افزايش نرخ ارز غير قابل انتظار توصيف مي شود و گزارشگر توصيه مي کند در کوتاه مدت بهتر است روند قيمت سکه مورد توجه قرار گيرد، چرا که دستيگري ها در بازار ارز به اين بازار حالت امنيتي داده است. سپس در همين بخش گزارش افت قيمت سکه در آن مقطع ضمن اينکه مورد پسند قرار نگرفته است به افت قيمت در ميانه مهرماه و نوسان بالاتر از آن توجه شده است.

يک روز بعد از انتشار گزارش فوق، اين روزنامه در تحليلي تلاش مي کند رشد 100 توماني قيمت دلار را به نفع صعود قيمت يا تثبيت در روزهاي آينده پيش بيني کند. در اين تحليل ورود دلار به کانال 12 هزار و 400 توماني را به اين شکل تحليل مي کند که دلار يک هفته کاهش قيمت داشته است و به کف قيمتي رسيده است پس زمان افزايش خريد است. در تحليل ديگري در همين گزارش سعي شده است توپ در ميدان بازارساز بيفتد. به اين شکل که بازارساز دست از روند کاهش قيمت طي يک هفته دست کشيده است تا قيمت ها تثبيت شود و جلوي صعود را بگيرد.

يک خبرگزاري دولتي متمايل به اصلاح طلبان هم به نقل از يکي از اعضاي هيات نمايندگان اتاق بازرگاني تلاش کرد دليل کاهش نرخ ارز را سياسي جلوه دهد. در اين مصاحبه مجيدرضا حريري ضمن اينکه روند کاهشي نرخ ارز را لازم مي داند، مي گويد: « افزايش و کاهش نرخ دلار، نشانگر وجود ناپايداري در اقتصاد کشور است، بنابراين ضروري است که بانک مرکزي شيب نرخ دلار را مديريت و از صعود آن جلوگيري کند؛ ضمن اين‌که روند کاهشي نرخ آن‌را به شکل قطعي و ملايم ادامه دهد تا به دنبال آن بتواند هيجانات بازار را کنترل کند. علت اصلي اين ناپايداري‌ها و صعود و نزول‌ها در نرخ ارز به اين‌ دليل است که ارز و قيمت آن در کشور ما بيشتر جنبه سياسي داشته و پارامترهاي اقتصادي چندان در آن دخيل نيستند.

در حال حاضر کم کم روند نزولي در قيمت ارز ديده مي‌شود، چرا که سفته‌بازان و همچنين دارندگان پس‌انداز خرد مجبور شده اند ارز خود را به بازار عرضه کنند؛ بنابراين ارز روند نزولي در پيش گرفته است.»

در مصاحبه فوق ضمن اينکه اين فعال اقتصادي به موضوعاتي همچون خروج سفته بازان از بازار اشاره کرده است و لزوم تلاش دولت براي کاهش مديريت بازار مورد توجه قرار گرفته است، اين رسانه اصلاح طلب با ناديده گرفتن اين موضوعات که مي توانست به روند کاهشي قيمت دلار کمک کند در تيتر خود موضوع کاهش قيمت را صرفا سياسي قلمداد مي کند.

يکي از گزارش هايي که به خوبي نارضايتي رسانه هاي اصلاح طلب از روند کاهشي قيمت دلار را نشان مي دهد، مطلبي با عنوان «روند کاهش قيمت ارز تا چه زماني تداوم دارد؟» در يک خبرگزاري ديگر اصلاح طلبان است. در اين گزارش که سعي شده است نارضايتي صادرکنندگان از تصميم بانک مرکزي پيرامون بازگشت ارز به سامانه نيما مورد توجه قرار گيرد، ضمن ارائه گزارشي عيني از روند کاهش قيمت دلار و سکه در روزهاي اخير، به اين موضوع پرداخته شده است که تاييد رئيس کل بانک مرکزي مبني بر الزام صادرکنندگان به وارد کردن ارز حاصل از صادرات غيرنفتي به سامانه نيما باعث افزايش عرضه ارز شد اما اين تصميم با مخالفت صادرکنندگان مواجه شده است. در اين خصوص با برجسته کردن نظر اسدالله عسگر اولادي از تجار عضو اتاق بازرگاني، تصميم بانک مرکزي عاملي براي صفر شدن صادرات غير نفتي عنوان شده است.

در حالي که افزايش عرضه ارز حاصل از صادرات در سامانه نيما منجر به تدوام روند کاهش قيمتي مي شود، در بخش ديگري اين رسانه نظر محمد لاهوتي، رئيس کنفدراسيون صادرات را به اين شکل مطرح مي کند: ارز نبايد در خروج سرمايه وقاچاقبه کار گرفته شود. ما هم با بانک مرکزي در اين زمينه همراه هستيم، اما معتقديم در مکانيزم اجرايي شيوه‌هاي بازگشت ارز صادرات، اين روش‌ها شدني نيست. در حال حاضر شرکت‌هاي کوچک و متوسط صادراتي قادر به دريافت وجه صادرات نيستند؛ بلکه مي‌توانند ارز را تنها به يک واحد توليدکننده که کالا به ايران مي‌فروشد، توسط خريدار حواله کنند. به اعتقاد ما، روش‌هاي بهتري براي بازگشت ارز صادراتي وجود دارد؛ ضمن اينکه رئيس کل بانک مرکزي هم درمصاحبهچهارشنبه شب خود اشاره کرد که بايد بازار دوم تعميق و واقعي شود؛ يعني نرخ ارز در سامانه نيما و بازار آزاد يکسان باشد يا حداقل فاصله کمي داشته باشد.

منبع: jahannews.com

http://www.CheKhabar.ir/News/149004/مقاومت اصلاح‎طلبانه در برابر کاهش قيمت دلار
بستن   چاپ