احتمال فوران انفجاري دماوند در آينده نزديک/ضرورت پايش مستمر فعاليت آتشفشاني
شنبه 1 دي 1397 - 10:26:42 PM
چه خبر - احتمال فوران انفجاري دماوند در آينده نزديک/ضرورت پايش مستمر فعاليت آتشفشاني

دکتر مرتضي طالبيان، عضو هيات علمي پژوهشکده علوم زمين امروز در دومين جلسه پايش آتشفشان دماوند با بيان اينکه آتشفشان‌ها داراي مراحل مختلف زندگي هستند، افزود: مرحله تولد، مرحله تکامل که آتشفشان داراي فعاليت زيادي است و مرحله خفتگي که آتشفشان خاموش محسوب مي‌شود، از جمله مراحل زندگي يک آتشفشان به شمار مي‌رود.

وي ادامه داد: در دنيا هر ساله 50 آتشفشان فوران مي‌کنند و همچنين بر اساس آمارهاي جهاني تا کنون بر اثر فعاليت‌هاي آتشفشاني 260 هزار نفر کشته‌ شده‌اند.

طالبيان با اشاره به فعاليت آتشفشان دماوند، خاطرنشان کرد: مطالعات نشان مي‌دهد که خاکسترهاي آتشفشاني و جريان‌هاي گدازه‌اي در اطراف اين قله وجود دارد

اين محقق جريان‌هاي گلي را از ديگر نشانه‌هاي فعال بودن آتشفشان دماوند در گذشته دانست و گفت: اين جريان‌هاي گلي به دليل سيلاب‌هاي عظيمي است که در تاريخ فعاليت دماوند ايجاد شده و در جاده هراز قابل مشاهده است.

عضو هيات علمي پژوهشکده علوم زمين با تاکيد بر اينکه فوران‌هاي آتشفشاني با زمين لرزه همراه است، اظهار کرد: اين زمين لرزه‌ها براي ما مفيد خواهد بود، چرا که هشداري است براي فعاليت قله‌هاي آتشفشاني.

وي آلودگي خاک، انتشار گاز و همچنين پديدار شدن منابع آب‌هاي زيرزميني را از ديگر اثرات زيست محيطي فعاليت آتشفشان‌ها دانست و گفت: بر اساس مطالعات انجام شده، فعاليت آتشفشان دماوند در ابتدا به صورت فوران گدازه‌اي آرام و در مرحله بعد يک فوران انفجاري است.

به گفته عضو هيات علمي پژوهشکده علوم زمين، هر چند که فوران گدازه باعث تخريب منطقه وسيعي مي‌شود، ولي مزيت آن اين است که مي‌توان محدوده آن را شناسايي کرد.

طالبيان با اشاره به وجود پنج آتشفشان در کشور، تاکيد کرد: آتشفشان‌هاي تفتان، بزمان، سهند و سبلان نيز وضعيتي همانند آتشفشان دماوند دارد.

وي آتشفشان دماوند را بزرگترين قله خاورميانه با ارتفاع 5670 متر عنوان کرد و گفت: اين آتشفشان در نزديکي شهرهاي تهران، آمل و سواحل شمالي کشور قرار دارد که فعال شدن آن ساکنان اين مناطق را تحت تاثير قرار خواهد داد.

عضو هيات علمي پژوهشکده علوم زمين با تاکيد بر اينکه 7000 سال قبل آخرين فعاليت آتشفشان دماوند است، افزود: تا کنون اين آتشفشان هيچ فعاليتي نداشته است.

طالبيان با اشاره به مخاطرات آتشفشان دماوند، تاکيد کرد: در صورتي‌که دماوند فعال شود و خروج گاز صورت گيرد، به همراه اين خروج گاز خاکستر فوران مي‌کند که مي‌تواند منطقه وسيعي را تحت تاثير قرار دهد.

وي از اجراي مطالعات مدلسازي در خصوص اين آتشفشان خبر داد و يادآور شد: بر اساس مدلسازي‌ها بسته به اينکه آتشفشان در چه فصلي رخ دهد، مي‌تواند وسعت زيادي را تحت تاثير قرار دهد.

به گفته عضو هيات علمي پژوهشکده علوم زمين، اگر دماوند در فصل زمستان فعال شود، به دليل وجود بادهاي غربي منطقه‌اي را تحت تاثير قرار مي‌دهد و در صورتي‌که در تابستان فعال شود تهران تحت تاثير مخاطرات آن قرار خواهد گرفت.

طالبيان در عين حال با تاکيد بر اينکه در فعاليت آتشفشاني بر خلاف زلزله مي‌توان هشدار به موقع ارائه داد، خاطرنشان کرد: ولي بر اساس مطالعات جهاني احتمال فعاليت انفجاري دماوند در آينده وجود دارد. بر اين اساس نياز است تا با استفاده از روش‌هايي چون ايجاد شبکه لرزه‌نگاري، راداري، پايش گازهاي خروجي و پايش آب‌هاي زيرزميني اقدام به پايش اين آتشفشان کرد.

منبع:aftabnews.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/148486/احتمال فوران انفجاري دماوند در آينده نزديک-ضرورت پايش مستمر فعاليت آتشفشاني
بستن   چاپ