فوايد نخود فرنگي چيست؟ +نخود فرنگي را چطور و چه اندازه مصرف کنيم؟
دوشنبه 9 مهر 1397 - 11:01:11 PM
چه خبر - نخود فرنگي چه خواصي دارد؟نخود سبز حاوي مقدار زيادي مواد مغذي و آنتي اکسيدان

نخود سبز ياا نخود فرنگي يک سبزي پرطرفدار است که کاملا مغذي است و حاوي مقدار زيادي فيبر و آنتي اکسيدان است. به علاوه بررسي ها نشان داده اند نخود فرنگي از بدن در مقابل برخي بيماري هاي مزمن، مانند بيماري قلب و سرطان محافظت مي کند.
از طرفي ديگر برخي افراد معتقدند نخود فرنگي حاوي مواد غير مغذي است که منجر به بروز نفخ مي شوند در نتيجه بهتر است از مصرف ان اجتناب کرد.
در ادامه با جزئيات بيشتري به بررسي نخود فرنگي مي پردازيم تا دريابيم که آيا نخود فرنگي مقئي است يا بهتر است مصرف ان در رژيم غذايي محدود شود.

بيشتر بدانيد : خواص نخود فرنگي

نخود فرنگي در دسته سبزيجات قرار نمي گرد، اين ماده غذايي جز حبوبات است، مانند عدس، نخود، لوبيا و ساير حبوبات. با اين حال نخود فرنگي از ديدگاه عموم مردم به عنوان سبزي در نظر گرفته مي شود.
نخود سبز داراي خواص بسيار زيادي است. اين ماده غذايي کالري کمي دارد، نصف فنجان نخود فرنگي يعني معادل 170 گرم آن تنها 62 کالري دارد. حدود 70 درصد کالري نخود سبز مربوط مي شود به کربوهيدرات و بقيه آن به وسيله پروتئين و ميزان کمي چربي تامين مي شود.
به علاوه نخود فرنگي، علاوه بر محتواي فيبر زيادي که دارد، تقريبا هر نوع ويتامين و ماده معدني مورد نياز بدن شما را در خود دارد. نصف فنجان نخود سبز حاوي مواد مغذي زير است:

62 کالري
11گرم کربوهيدرات
4 گرم فيبر
4 گرم پروتئين
34 درصد از نياز روزانه ويتامين A
24 درصد از نيتز روزانه ويتامين K
13 درصد از نياز روزانه ويتامين C
15 درصد از نياز روزانه تيامين
12 درصد از نياز روزانه فولات
11 درصد از نياز روزانه منگنز
7 درصد از نياز روزانه آهن
6 درصد از نياز روزانه فسفر

آنچه نخود فرنگي را ساير سبزيجات مجزا مي کند سطح پروتئين آن است. به عنوان مثال 170 گرم هويج پخته تنها 1 گرم پروتئين دارد، در حاليکه 170 گرم نخود فرنگي 4 برابر اين مقدار پروتئين دارد. به علاوه نخود فرنگي سرشار از آنتي اکسيدان هاي پلي فنول هستند که فوايد زيادي براي بدن دارند.

نخود فرنگي منبعي فوق العاده از پروتئين
green-peas02.jpg

نخود فرنگي يکي از بهترين منابع گياهي پروتئين محسوب مي شود. به خاطر وجود مقدار بالاي پروتئين و همچنين ميزان فيبر بالاي نخود فرنگي، اين ماده غذايي خيلي سير کننده است.
مصرف پروتئين سطح برخي هورمون ها را در بدن افزايش مي دهد که اين هورمون ها کاهش دهنده اشتها هستند. پروتئين و فيبر در کنار هم سرعت هضم غذا را آهسته کرده و در نتيجه مدت بيشتري احساس سيري مي کنيد.
مصرف پروتئين و فيبر کافي در روز به طور خودکار ميزان کالري مصرفي شما را کاهش داده و در نتيجه اشتها را تحت کنترل قرار مي دهد.
نخود فرنگي انتخاب خوبي براي افرادي است که محصولات حيواني را مصرف نمي کنند، با اين حال نخود فرنگي يک منبع کامل پروتئين محسوب نمي شود، چرا که فاقد آمينو اسيدي به نام متيونين methionine است.
براي اينکه اطمينان حاصل کنيد که اين آمينو اسيد را به ميزان کافي دريافت مي کنيد، بهتر است نخود فرنگي را با منبع پروتئيني ديگري مصرف کنيد.
مصرف ميزان کافي پروتئين براي تقويت عضلات و سلامت استخوان ها ضروريست، به علاوه نقش مهمي در کاهش وزن بازي مي کند.

نخود فرنگي قند خون را کنترل مي کند

نخود فرنگي داراي خواص زيادي است که مي تواند به کنترل فشار خون کمک کند. اول اينکه نخود فرنگي داراي شاخص گليسمي پاييني است، شاخص گليسمي مقياسي است که نان مي دهد سرعت بالا رفتن قند خون شما بعد از خوردن غذا چقدر است.
بررسي ها نشان داده اند رژيم غذايي که حاوي مقدار زيادي مواد غذايي با شاخص گليسمي پايين است، مي تواند به طور موثر به تنظيم سطح قند خون کمک کند. به علاوه نخود فرنگي حاوي مقدار زيادي پروتئين و فيبر است که هر دو عواملي هستند که به کاهش سطح قند خون کمک مي کنند.
به علاوه محققان دريافته اند خوردن غذاهاي سرشار از پروتئين به ثابت شدن سطح قند خون در مبتلايان به ديابت نوع 2 کمک مي کند. اين خواص نخود فرنگي خطر بروز ديابت و بيماري قلبي را کاهش مي دهد.

کمک به دستگاه گوارش
green-peas01.jpg

نخود فرنگي حاوي مقدار زيادي فيبر است که فوايد زيادي براي سلامت دستگاه گوارش دارد. اول اينکه فيبر باکتري هاي مفيد را در روده کوچک تغذيه مي کند و از افزايش ميزان باکتري هاي مضر جلوگيري مي کند.
اين ويژگي خطر بروز بسياري از مشکلات گوارشي مانند بيماري التهاب روده، سندروم روده تحريک پذير و سرطان روده بزرگ را کاهش مي دهد.
علاوه بر اين فيبر موجود در نخود سبز از نوع فيبر نامحلول است، به اين معنا که اين فيبر با آب حل نمي شود، اما به عنوان يک حجم دهنده در سيستم گوارشي عمل مي کند. به اين معنا که مي تواند حجم مدفوع را افزايش داده و از دفع راحت تر غذا کمک کند.

مقابله با برخي بيماري هاي مزمن

نخود فرنگي داراي خواصي است که به پيشگيري از برخي بيماري هاي مزمن کمک مي کند، از جمله :

بيماري قلبي
سرطان
ديابت
وجود مواد غير مغذي در نخود فرنگي

عليرغم خواص زيادي که نخود سبز دارد، وجود برخي مواد غير مغذي نيز در نخود فرنگي تاييد شده اند. اين مواد در بسياري از مواد غذايي از جمله حبوبات و غلات وجود دارند که مي توانند بر روي هضم غذا و جذب مواد معدني تاثير بگذارند.
گرچه اين مواد براي اکثر افراد نگران کننده محسوب نمي شوند، اما به هرحال بايد تاثير آنها را مد نظر قرار داد. اين مواد بيشتر بر روي افرادي تاثير مي گذارد که حبوبات را به عنوان غذاي اصلي خود انتخاب کرده اند و يا در افرادي که در معرض خطر سو تغذيه هستند.
دو مورد از رايج ترين مواد غير مغذي در نخود فرنگي عبارتند از:

فيتيک اسيد Phytic acid : بر روي جذب مواد معدني مانند آهن، کلسيم، زينک و منيزيم تاثير مي گذارد.
لکتين Lectins : منجر به بروز علائمي مانند گاز و نفخ مي شود و بر روي جذب مواد مغذي تاثير مي گذارد.

ميزان اين مواد در نخود فرنگي کمتر از ساير حبوبات است، بنابراين معمولا باعث بروز مشکل نمي شوند، مگر اينکه به ميزان زياد و به طور مداوم مصرف شوند.
گفته مي شود نخود فرنگي هم مانند ساير حبوبات باعث نفخ و التهاب آزار دهنده معده مي شود که اغلب با گاز همراه است. اين مشکلات ممکن است به دلايل مختلفي رخ دهد که يکي از آنها به دليل مواد موجود در اين ماده غذايي است که در ادامه به آنها اشاره مي شود.
لکتين lectin موجود در نخود سبز با التهاب و ساير علائم گوارشي در ارتباط است. گرچه لکتين به ميزان زيادي در اين سبزي وجود ندارد، اما در برخي افراد باعث بروز مشکل مي شوند، به ويژه اگر بخش اصلي رژيم غذايي باشند. خبر خوب اينکه براي پيشگيري از ناراحتي و مشکلات گوارشي مربوط به نخود فرنگي مي توانيد اقداماتي انجام دهيد.
مي توانيد ميزان مصرف نخود سبز خود را محدود کنيد يا روش آماده سازي آن را به گونه اي تغيير دهيد تا تاثيرات آن بر روي دستگاه گوارش کاهش پيدا کند، به عنوان مثال خيساندن نخود سبز به کاهش ميزان لکتين موجود در ان کمک مي کند و در نتيجه هضم ان راحت تر مي شود.
روش ديگر اين است که مي توانيد نخود سبز را به عنوان بخشي از رژيم غذايي خود انتخاب کنيد. اگر هر از گاهي نخود فرنگي مصرف مي کنيد، بدن شما نمي تواند به راحتي آن راا هضم کند و در نتيجه دچار نفخ خواهيد شد و علائم آزار دهنده ديگري در خود مشاهده خواهد کرد.

بيشتر بدانيد : خواص نخود فرنگي را بخوانيد

بيشتر بدانيد : نخود فرنگي و کلسترول!!


منبع: سيمرغ

http://www.CheKhabar.ir/News/145284/فوايد نخود فرنگي چيست؟ -نخود فرنگي را چطور و چه اندازه مصرف کنيم؟
بستن   چاپ