دست‌هايي در کار است که روحاني با ما روبه‌رو نشود
دوشنبه 2 مهر 1397 - 8:49:16 AM
چه خبر - چيزي که مجلس و دولت پخته‌اند بي‌کيفيت‌ترين برنامه تاريخ است

فرشاد مومني در کنگره حزب مردم‌سالاري اظهار داشت: بسط اميد واقع‌بينانه در بالاترين سطح به اصلاح رابطه مردم و حکومت برمي‌گردد. اگر جنبه‌هاي مختلف حيات جمعي را تفکيک مي‌کنيم، بايد بدانيم قراردادي است. همه اين تفکيک‌ها يک چيز است به همين دليل امکان ندارد اوضاع اقتصاد خراب باشد و در فرهنگ شرايط خوب باشد. رابطه حکومت و مردم بايد اصلاح شود.
وي افزود: براي اينکه چنين اصلاحي صورت بگيرد، مبنا بايد شفافيت و علم باشد، نه فريب و دروغ. اوضاع فعلي ايران نشان مي‌دهد کارهايي که بايد انجام شود، در دستور کار نيست. اساس بقا، مناسبات رانتي، عدم شفافيت و دستکاري واقعيت امروز وجود دارد. اوضاع پيچيده صحيح نيست. منافع و برداشت‌هايي وجود دارد که وارونه‌نمايي واقعيت و ترويج دروغ ما را از استفاده از ظرفيت‌ها محروم مي‌کند.
مومني تصريح کرد: در کلي‌ترين حالت، غفلت نابخشودني از افزايش نظام‌وار نابرابري ناموجه، از اساسي‌ترين مشکلات ايران امروز است. در سال 2006 که قرار بود پديده بحران آب مورد بررسي قرار گيرد، معلوم شد هيچ عنصري به اندازه نابرابري ناموجه قدرت توضيح ندارد. نابرابري در ايران بايد خيلي بيشتر مورد توجه باشد؛ چه از نظر عقيدتي و چه شعارهاي مردم در جريان مبارزات که اعتراض به نابرابري است.
اين فعال اقتصادي گفت: اساس نابرابري در ايران به توليد مربوط نيست، به رانت مربوط است. بنابراين نابرابري شدت مي‌گيرد. نابرابري در يک اقتصاد رانتي مهم‌ترين نيروي تشديد وابستگي‌هاي ذلت‌آور به دنياي خارج است که بايد مورد توجه باشد. چرا آنهايي که در ساخت قدرت نيستند هم سهل‌انگاري نابخشودني دارند؟ نابرابري‌هاي ناموجه به گسترش و فساد گره خورده است. اميدوارم همه کساني که دل در گرو ايران و اسلام دارند، کليد اصلي را فراموش نکنند. چون در ساخت سياست رانتي قرار داريم، هرقدر مناسبات مبتني بر حذف افزايش يابد، به جاي همکاري، بحران‌ها شدت مي‌گيرد. راهکارهاي ما امروز را به فردا منتهي مي‌کند. به اعتبار شرايط ويژه منطقه‌اي اگر به دنبال چاره باشيم، بايد به رابطه بين نابرابري و گسترش بين وابستگي ذلت‌آور توجه کنيم. چگونه توزيع نابرابر قدرت با نابرابري ناموجه ارتباط دارد؟
وي تصريح کرد: شدت وابستگي ذلت‌آور به دنياي خارج در دوره‌اي است که عده‌اي فکر کردند مي‌توانند از طريق توزيع نامناسب قدرت يکپارچه، مناسبات خود را پيش ببرند. کليد اصلي ماجرا براي مواجهه با اين قضيه اين است که وقتي مناسبات رانتي با دروغ در دستور کار است و مسائل منفعتي براي گروه‌هاي خاص است احزاب و دانشگاه و رسانه بايد تلاش کنند به نظام ديده‌باني در کشور دست پيدا کنيم. در سال 88 يک شعار به صورت يک تابلو درآمد و آن دروغ ممنوع بود و کشور به شدت به آن نياز دارد. مناسبات رانتي باعث شده به اسم مبارزه با بحران سيستم نابرابر مورد توجه قرار گيرد.
مومني افزود: وقتي کارگران 18 ماه است حقوق نمي‌گيرند تصميم مي‌گيرند پراکنده شوند و در قوا تصميم مي‌گيريم براي آنهايي که در موسسات غيرمجاز سرمايه‌گذاري کردند منابع آماده کنيم و به آنها بدهيم. قوا صلاحيت اقتصادي ندارند. وزارت کار گزارش داد يک ميليون و صدهزار فرصت شغلي نابود شده است. چه کسي نمي‌داند اين يعني چي؟
وي اضافه کرد: در تمام دنيا حتي در کشورهاي پيشرفته در مواجهه با بحران، پديده ملي‌سازي براي امنيت شرايط مورد توجه قرار مي‌گيرد. جنبش واگذاري در اوج بحران که برخي مسئولان از آن مي‌گويند هيچ نسبتي با منافع ملي ندارد. اگر شرايط بحراني باشد به نفع آنهاست چون اين واگذاري به شکل ارزان‌تري براي آنها تمام مي‌شود. در شرايط بحراني و تحريم اعلام شد تعدادي از کالاها ممنوع‌الورود هستند که بررسي کرديم از کل انقلاب برخي از آنها ممنوع بوده، مثل مشروبات و گوشت خوک.
مومني گفت: اينها کي آزاد بوده‌اند؟ اين دروغ‌سازي‌ها به نفع چه کسي است؟ چيزي که هوشياري ملي مي‌طلبد اين است که دستکاري واقعيت و وارونه‌نمايي اولويت و دروغگويي براي کسب رانت، نياز به چاره دارد. گزارش‌هاي رسمي مي‌گويد از 84 تا 92 کسري بودجه چهار و نيم برابر شده است. چگونه مي‌خواهيد ناهنجاري اجتماعي را رفع کنيد وقتي از اين موضوع حرف نمي‌زنيد؟ وقتي مي‌خواهند به فقرا رسيدگي کنند به صورت صدقه‌اي اقلام مي‌دهند. از جمعيتي که داريم طي 15 سال گذشته نزديک به دو سوم هيچ نقشي در توليد ملي ندارند. در سرشماري قشر تحصيلکرده به 13 ميليون رسيده و ميانگين بيکاران دو برابر افزايش يافته است اين يعني در کشور هرچه داناتر باشي فرصت شغلي کمتر است.
وي با تاکيد بر اينکه ما براي خروج از اين شرايط نبايد لکنت زبان براي بيان واقعيت داشته باشيم، گفت: نبايد همه از بيان واقعيت بترسند. نبايد خودسانسوري در گزارش‌هاي رسمي باشد. تمام مشکلات ايران در تسخير علم است و هنوز ظرفيت‌هاي دانايي فراتر از دشواري‌هاست. چرا کسي نمي‌گويد به واسطه ميدان دادن به مناسبات رانتي بي سر و صدا از بازار ارز و پول در ايران حاکميت‌زدايي شده و دولت دنبال مطامع رانتي است؟
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي گفت: بازار سرمايه اعتبار بهره گرفتن از مناسبات رانتي نسبتي با واقعيت‌ها در اقتصاد ملي را ندارد. چرا روحاني اين‌ها را نمي‌داند و مي‌گويد اوضاع خراب است؟ به بازار سرمايه نگاه کنيد. چرا هر مقام اقتصادي که حرف مي‌زند از دانشجويان اقتصادي خجالت مي‌کشيم؟ چرا انقدر بي مايه؟ چه کسي اين خوراک را تامين مي‌کند؟ چرا يکدفعه با عمده کردن نقدينگي مي‌خواهند نقش اصلي شوک‌هاي ارزي را ناپيدا کنند؟ اين اقدامات منافع چه کسي است؟ چرا راجع به منشاءهاي جهش نقدينگي صحبت نمي‌کنند؟ چه کسي به روحاني گزارش کارشناسي داد و وقتي گرم بود گفت کنترل نقل و انتقالات بانکي از مسائل شخصي مردم است.
مومني خاطرنشان کرد: در فرآيند تصميم‌گيري علم اولويت نيست و مناسبات رانتي و فاسد اولويت است. اين افتخار براي ما بس که دانايي را در متن قرار مي‌دهيم و نمي‌دانيم چه اراده‌اي در کار است که در مجلس و دولت اصرار به حل و فصل جزيره‌اي دارند. بارها من به روحاني گفتم اول بايد از اين توهم در بياييد که برنامه داريد.
وي خاطرنشان کرد: اين چيزي که مجلس و دولت پخته‌اند بي کيفيت‌ترين برنامه‌اي است که در تاريخ وجود دارد. در بي‌برنامگي، کارگران کتک مي‌خورند و رانت‌بگيران پاداش مي‌گيرند. بايد به سمت برنامه برويم. ساختار نهادي الان به گونه‌اي است که عليه توليدکنندگان و مردم است و خدمت‌گذار رانت‌خوارها. بايد براي مبارزه با فساد هم برنامه داشته باشيم.
اين فعال اقتصادي گفت: برخورد غيربرنامه‌اي با فساد اثر بازدارندگي ندارد. به خاطر آدرس‌هاي غلط بحران ارزي نامه دوم اقتصاددان‌ها را به زودي منتشر مي‌کنيم. کام آنهايي که مناسبات رانتي دارند، به خاطر نامه‌هاي ما تلخ شده است. ديروز از نهادي حکومتي با من تماس گرفته مي‌گويند در جلسات جزيره‌اي که به عنوان اقتصادي شکل مي‌گيرد شرکت نکنيد. گفتيم چرا؟ گفتند چون به عنوان برنامه دولت و مجلس حرف‌هاي شما را اعلام مي‌کنند و برهمين اساس از آبروي شما خرج مي‌کنند. با من تماس گرفتند گفتم چه دست‌هايي در کار است که مي‌خواهيد روحاني با ما روبه‌رو نشود. مي‌دانيم در دوره‌اي دولت‌ها روي دنده خلاص مي‌گذارند اما دنده اين دولت غيرعادي است.
وي افزود: مهم‌ترين چالش توسعه، ضعف ظرفيت‌هاي سازماني است. جامعه‌اي که ظرفيت سازماني ضعيف دارد، انباشت ذره‌اي دارد. در جامعه با تقدم مناسبات سياسي روبه‌رو هستيم. به يقين در ايران شکل‌گيري احزاب پايدار و توانمند راه نجات کشور است‌. دانشمندان سياسي به کمک نظام بيايند و دست‌هاي پشت پرده را تشخيص دهند که به شفافيت آلرژي دارند‌. تذکر مي‌دهم از امواج فسادزا خودرا مصون بداريد.


Seemorgh.com/news
منبع: ilna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/144817/دست‌هايي در کار است که روحاني با ما روبه‌رو نشود
بستن   چاپ