آبغوره هاي خانگي را چگونه نگهداري کنيم که کپک نزند؟
دوشنبه 2 مهر 1397 - 8:34:35 AM
چه خبر - روش‌هاي صحيح نگهداري آبغوره خانگي

آبغوره از ديرباز مورد استفاده ايرانيان بوده است و اغلب خانواده‌ها آن را در خانه درست مي‌کنند. آبغوره فوايد زيادي دارد و درمان بسياري از بيماري‌ها مي‌باشد و نگهداري از آن بسيار مهم است، زيرا آبغوره فاسد مي‌تواند موجب خطرات زيادي مثل مسموميت و حتي ابتلا به سرطان بشود.

بيشتر بدانيد : چگونه از کپک زدن آبغوره و آبليمو جلوگيري کنيم؟

قبل از درست کردن آبغوره چه بايد کرد؟

از غوره‌هاي خراب براي درست کردن آبغوره استفاده نکنيد. غوره‌ها را پس از دانه کردن به خوبي بشوييد و اجازه دهيد تا کاملا خشک بشوند (حدود 14 الي 24 ساعت صبر کنيد تا خشک شوند) زيرا اگر آبي روي آنها بماند بعد از آبگيري موجب فاسد شدن و کپک زدن سريع آبغوره مي‌شود.

انتخاب شيشه مناسب براي نگهداري آبغوره

براي نگهداري آبغوره از شيشه‌هاي کوچک استفاده کنيد و پس از باز کردن هر شيشه آن را زود مصرف کنيد. سعي کنيد شيشه‌اي انتخاب کنيد که دهانه آن تنگ باشد تا به راحتي کپک نزند.
نکته مورد توجه: از ظروف يا بطري‌هاي پلاستيکي براي نگهداري آبغوره استفاده نکنيد زيرا مواد اسيدي موجود در آبغوره با ديواره ظروف پلاستيکي واکنش‌هاي نامطلوبي ايجاد مي‌کند و باعث سمي يا سرطان‌زا شدن آن مي‌شود. براي نگهداري آبغوره از ظروف شيشه‌اي استفاده کنيد و بهتر است اين ظروف شيشه‌اي، تيره باشند تا کمتر نور را از خود عبور دهند.

روش‌هاي استريل کردن شيشه آبغوره قبل از استفادهروش اول : با استفاده از آبجوش

ابتدا شيشه‌ها را بشوييد و به صورت افقي داخل قابلمه بگذاريد (براي اينکه آب قابله داخل شيشه نيز برود) سپس داخل قابلمه را با آب هم دما با شيشه‌ها پر کنيد و آن را روي حرارت متوسط اجاق گاز قرار دهيد. اگر شيشه درب فلزي دارد، آن را نيز در قابلمه بياندازيد تا استريل شود.
صبر کنيد تا آب به جوش آيد، سپس اجازه دهيد شيشه‌ها به مدت يک ربع داخل آب در حال جوش بمانند. سپس شيشه را از آب در آوريد و صبر کنيد تا خشک بشود.
توجه: در اين روش شيشه و آب دائما هم دما هستند و با هم دچار افزايش دما مي‌شوند و به همين دليل از شکستن شيشه جلوگيري مي‌شود.

روش دوم : با استفاده از فر

بعد از شستن شيشه‌ها آنها را به مدت حداقل يک ساعت در فر از قبل گرم شده بگذاريد، فر نبايد خيلي داغ باشد زيرا ممکن است شيشه‌ها بشکنند.

روش سوم : با استفاده از مايکروفر

شيشه‌ها را خوب بشوييد و به مدت دو دقيقه در مايکروفر با درجه بالا قرار بدهيد.

روش صحيح ريختن آبغوره درون شيشه

بعد از اينکه شيشه کاملا خشک شد به آرامي آبغوره را داخل شيشه بريزيد طوري که شيشه تا لبه پر نشود و مقدار خيلي کمي از لبه شيشه خالي بماند تا با ايجاد خلأ، اکسيژن به داخل آبغوره راه نيابد و امکان رشد کپک‌ها وجود نداشته باشد. سپس روي سر شيشه را با نايلون يا سلفون بپوشانيد و درب شيشه را محکم ببنديد.
بعد با استفاده از نوار چسب برق کاري دور تا دور درپوش شيشه را چند دور بپيچيد. با اين کار راه نفوذ هوا درون شيشه بسته مي‌شود و مدت طولاني مي‌توانيد آبغوره را نگهداريد. براي مهر و موم کردن درب شيشه به صورت سنتي مي‌توانيد با آب و آرد خمير درست کرده و آن را دور درپوش شيشه قرار دهيد.

محل نگهداري آبغوره چگونه بايد باشد؟

در قديم پس از اينکه آبغوره را داخل شيشه مي‌ريختند، آن را جلوي نور مستقيم آفتاب قرار مي‌دادند تا به اصطلاح خوشرنگ بشود. اما امروزه اين کار از نظر علمي رد شده است، زيرا قرار دادن آبغوره در آفتاب باعث ايجاد تغييرات شيميايي در آن مي‌شود. ويتامين c. موجود در آبغوره، به نور و حرارت حساس است و در برابر نور آفتاب از بين مي‌رود. همچنين حالت اسيدي آن ممکن است براي معده‌ي افراد حساس به اسيد مشکل ايجاد کند؛ بنابراين بايد از قرار دادن اين مواد در مقابل نور آفتاب به طور جدي خودداري شود.
بهتر است شيشه آبغوره خانگي را در جاي خشک و خنک نگهداري کنيد. با توجه به گفته وزارت بهداشت آبغوره را پس از باز کردن درب آن تا حدود يک سال مي‌توانيد در يخچال نگهداري کنيد.
توجه : از تماس قاشق‌هاي چرب يا مرطوب با آبغوره خودداري کرده و حتي در شيشه آن را هم چرب يا مرطوب نکنيد.

با آبغوره کپک زده چه بايد کرد؟

در قديم کپکي که روي آبغوره مي‌بست را بر مي‌داشتند و بقيه آن را مصرف مي‌کردند. گرچه تاکنون مسموميت و يا بيماري ديگري در اثر مصرف کوتاه مدت آن گزارش نشده است (مخصوصا اگر مقدار کپک ناچيز باشد) اما اين کار از لحاظ سلامتي صحيح نيست.
برخي کپک‌ها، سمومي مانند مايکوتوکسين‌ها را توليد مي‌کنند و برخي از اين سموم در گروه مواد سرطان زا قرار مي‌گيرند و مي‌توانند باعث ابتلا به انواع سرطان، مخصوصا سرطان کبد شوند. از آنجا که نمي‌توان با چشم غيرمسلح، کپک‌هاي خوب و بد را تشخيص داد، توصيه مي‌شود که در صورت مشاهده کپک زدگي در سطح آبغوره از مصرف آن خودداري کنيد.

بيشتر بدانيد : نگهداري آبليمو و آبغوره در اين ظروف ممنوع!!!

بيشتر بدانيد : نکاتي مهم در گرفتن و نگهداري آب ليمو و آب غوره


منبع : setare.com

http://www.CheKhabar.ir/News/144718/آبغوره هاي خانگي را چگونه نگهداري کنيم که کپک نزند؟
بستن   چاپ