کشف يک شهر ايراني 2500 ساله هخامنشي در ترکيه
دوشنبه 2 مهر 1397 - 7:24:11 AM
چه خبر - نخستين آپاداناي يافته شده در بيرون از مرزهاي کنوني ايران

کاوش‌هاي باستان‌شناسي در تپه «اولوز» در استان «آماسيا» در شمال ترکيه يک تالار تختگاه و يک تالار ستوندار (آپادانا) را که تالاري بزرگ در يک کاخ پارسي 2500 ساله است از زير خاک بيرون آورده است.
به گزارش روزنامه «حرّيت» ترکيه کاوش‌هاي باستان‌شناسي در تپه «اولوز» در استان «آماسيا» در شمال ترکيه يک تالار تختگاه و يک تالار ستوندار (آپادانا) را که تالاري بزرگ در يک کاخ پارسي 2500 ساله است از زير خاک بيرون آورده است.
آناتولي در زمان کوروش بزرگ ضميمه خاک ايران شد و در دوره‌هاي بعدي نيز بخشي از شاهنشاهي هخامنشي باقي ماند. تاکنون آثار باستاني گوناگوني از ساختمان‌هاي دوره ايراني و مربوط به حاکمان محلي هخامنشي در ترکيه امروزي کشف و کاوش شده است.
استاندار آماسيا «عثمان وارول» در بازديد از محل کاوش‌هاي باستان‌شناسي در تپه اولوز با اعلام کشف بناي تازه‌اي در جريان حفّاري‌ها تأکيد کرده است که يافتن ويرانه‌هاي متعلق به يک قصر ايراني 2500 ساله آنها را هيجان زده کرده است.
وي اين کاوش‌ها را کاري بلندمدت خواند و با اشاره به شرايط دشوار محل از کساني که در اين کاوش‌ها مشارکت داشتند به ويژه «شوکت دونمز» استاد دانشکده باستانشناسي دانشگاه استانبول بخاطر خدماتشان به علم و به استان آماسيا قدرداني کرد.
به گفته پرفسور شوکت دونمز که سرپرستي کاوش‌ها را بر عهده دارد اشياي فرهنگي يافت‌شده نشان مي‌دهد که گروهي از هخامنشيان با اصليت پارسي احتمالاً در 450 پيش از ميلاد در تپه اولوز سکونت داشته‌اند.
تپه اولوز (اولوز هويوق) در 25 کيلومتري جنوب غربي مرکز شهر آماسيا و در منطقه توکلوجاک قرار دارد:
دونمز با تأکيد بر اينکه در جريان کاوش‌هاي امسال يک شهر ايراني يافته شده اظهار داشته است که واحدهاي تازه‌اي از اين شهر آشکار شده‌اند.
وي افزوده است اينک يک راه، يک ساختمان بزرگ و يک آتشکده را شناسايي کرده‌اند که به گفته او کشفياتي کم‌سابقه در منطقه است.
استاد باستان‌شناسي دانشگاه استانبول شايد از اينرو اين يافته‌ها را کم‌سابقه در تاريخ جهان بشمار آورده است که مي‌توانند نخستين آپاداناي يافته شده هخامنشيان در بيرون از مرزهاي ايران کنوني باشد.
سرپرست اين کاوش‌ها ادامه داده است يک تالار پذيرايي با ستون‌هايي و يک تالار تختگاه هم امسال براي اولين بار پديدار شده‌اند و کار حفّاري براي اين تالارها را در مرحلۀ آغازين خوانده ضمن اينکه مرحله و کشفيات جاري را بسيار هيجان‌انگيز توصيف کرده است.
شوکت دونمز اين آثار را متعلق به دوره‌اي بقابل توجه از عصر آهن آناتولي، عصر کهن آناتولي و باستان‌شناسي ايراني خوانده و اين کشفيات را بسيار مهم دانسته است.
وي گفت تاکنون پايه‌هاي شش ستون را يافته‌اند گرچه نقشه روشني هنوز آشکار نشده اما نسبت به پي بردن به آن در کاوش‌هاي يکي دو سال آينده ابراز اميدواري کرده است.
دونمز اظهار داشته است در جريان حفاري‌هاي امسال يک مجسمۀ گاو متعلق به دورۀ «هيتي» نيز کشف شده و اضافه کرده است زير شهر ايراني يک شهر بسيار بزرگ هيتي قرار دارد که فکر مي‌کنند «شانوهيتا» باشد که نشان ميدهد اين يک شهر مقّدس سنّتي بوده است و هر شهرياري تازه‌اي اينجا نيايشگاهي ساخته است.
هيتي‌ها قومي هندواروپايي بودند که در دوران باستان در بخش بزرگي از آناتولي سکونت داشتند.
به‌گفته سرپرست کاوش‌ها، 12 کارشناس، 10 باستان‌شناس و 15 دانشجوي باستان‌شناسي در اين حفاري‌ها همکاري دارند.

بيشتر بدانيد : نگاهي به ميراث هخامنشي گنجينه آمو دريا در موزه ويکتوريا و آلبرت + تصاوير

بيشتر بدانيد : فردي که با خونسردي پايه ستون هخامنشي را دزديد و در خانه نگهداشت

بيشتر بدانيد : کشف بنايي بزرگ از هخامنشيان در کنار تخت جمشيد + تصاوير


منبع: entekhab.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/144508/کشف يک شهر ايراني 2500 ساله هخامنشي در ترکيه
بستن   چاپ