سکته گوش چيست؟ علت و درمان سکته گوش
يکشنبه 18 شهريور 1397 - 7:25:54 AM
چه خبر - علل و درمان سکته گوش

دکتر ابراهيم رزم پا - فوق تخصص جراحي سر و گردن،درباره چگونگي بروز سکته گوش گفت: سکته گوش يک آسيب ناگهاني است که فرد به طور ناگهاني شنوايي خود را به طور کامل يا ناقص از دست مي‌دهد. اين مکانيسم، مانند سکته قلبي يا مغزي است و خون‌رساني به دلايل نامشخصي قطع شده و اکسيژن به بافت نمي‌رسد و در نتيجه بافت نابود شده و عملکرد خود را از دست مي‌دهد. در اين بيماري به گوش داخلي آسيب وارد شده و سلول‌هاي مژکدار داخل حلزون گوش به سبب کمبود اکسيژن تخريب مي‌شوند.

عوامل موثر در بروز سکته گوش

کمبود اکسيژن علت اصلي سکته گوش نيست، سکته گوش انواع گوناگوني دارد و عوامل متعددي در آن دخيل هستند. مهم‌ترين عامل خود ايمني است و به دليل نامشخصي سيستم ايمني ضعيف و دستخوش تغييرات شده است. همچنين ضربه به گوش، شکسته شدن ديوار صوتي، مصرف برخي داروها بخصوص خانواده آمينوگليکوزيدها، عفونت‌هاي مزمن، عوامل ويروسي مانند اوريون، تومورها و اختلالات متابوليک و هورموني در بروز بيماري نقش بسزايي دارند.
وقتي سکته گوش براي بيمار رخ مي‌دهد، يافتن علت اصلي چندان آسان نيست، اما مطالعات نشان داده يک عامل، اشکالاتي را در سيستم ايمني بدن ايجاد مي‌کند؛ يعني شرايط داخلي بدن بر هم مي‌خورد و با يک محرک مانند استرس، کري ناگهاني پديد مي‌آيد.

نشانه‌هاي سکته گوش

مهم‌ترين نشانه، وز وز گوش و سنگين شدن آن است. اين نشانه براي همه بيماران بايد هشداردهنده باشد و هر چه سريع‌تر به پزشک مراجعه کنند. البته روند تدريجي اين بيماري اغلب سه روز به طول مي‌انجامد؛ بخصوص در کساني که دچار تروماي گوش شده باشند. سرگيجه و نداشتن تعادل هم ممکن است وجود داشته باشد. ولي هميشه اين علامت‌ها، نشانه سکته گوش نيستند. گاهي فرد در سلامت کامل بوده و به طور اتفاقي شنوايي‌اش کاهش مي‌يابد يا از بين مي‌رود.

آيا کري در سکته گوش، دائمي است؟
آناتومي گوش

بيماراني که سريع و در همان مراحل اوليه به پزشک مراجعه مي‌کنند، شانس بهبودشان بالاتر است و تقريبا مي‌توان گفت نيمي از بيماران به طور نسبي درمان مي‌شوند. ولي در يک چهارم بيماران، درمان موثر واقع نمي‌شود و کري تا آخر عمر باقي مي‌ماند.

راه‌هاي درماني سکته گوش

درمان به صورت دارويي و درمان رايج، کورتون با دوز بالاست. کورتون بيماري را کنترل مي‌کند يا بهبود مي‌بخشد، اما شرايط استرس‌زا مانند استرس ناشي از جراحي، استرس‌هاي ناشي از تغيير مکان، فشارهاي سنگين و مصرف بعضي داروها بايد برطرف شود. ثابت شده که استرس سيستم ايمني را تضعيف مي‌کند. با برداشتن عامل استرس‌زا نيز شرايط تا حدود زيادي بهتر مي‌شود.

تجويز بيهوده سمعک براي درمان ناشنوايي در سکته گوش

بطور کلي دو نوع کري وجود دارد؛ کري انتقالي _ هدايتي و کري حسي _ عصبي. براي آن بيماراني که دچار ناشنوايي انتقالي شده‌اند، اگر دارو درماني جوابگو نباشد، سمعک تجويز مي‌شود. اما در سکته گوش، کري از نوع حسي-عصبي است و مژک‌هاي داخل حلزون آسيب ديده‌اند. بنابراين تجويز سمعک براي اين بيماران بيهوده بوده و مشکل را برطرف نمي‌کند.

کاشت حلزون چگونه موجب رفع ناشنوايي مي‌شود؟

کاشت حلزون براي بيماراني که ناشنوايي از نوع حسي- عصبي دارند و با دارو، درمان نشده‌اند راه مناسبي است. اما بايد توجه داشت کاشت حلزون توسط هر متخصص گوش، حلق و بيني انجام نمي‌شود. اين جراحي در مکان‌هاي خاص و توسط متخصصان دوره ديده در اين زمينه و به همراه تيم پزشکي مجرب صورت مي‌گيرد.
وي در پايان درباره جراحي کاشت حلزون خاطرنشان کرد: کاشت حلزون، جاگذاري الکترود داخل حلزون گوش است. دستگاه به طور مستقيم عصب شنوايي را تحريک مي‌کند و به فرد ناشنوا اين امکان را مي‌دهد تا اصوات را دريافت کند، اصوات دريافت شده به سيگنال‌هاي الکتريکي تبديل شده و امواج به عصب شنوايي فرستاده مي‌شود. مرحله اصلي، بعد از عمل جراحي است؛ يعني يک دوره طولاني مدت بازتواني و تمرينات بعد از جراحي تا به اين ترتيب بتوان شنوايي را به بيمار بازگرداند.

بيشتر بدانيد : گوش درد هاي خطرناک را بشناسيم

بيشتر بدانيد : عفونت گوش مياني

بيشتر بدانيد : خارج کردن سريع آب از گوش با اين روش هاي ساده

بيشتر بدانيد : گوش ها براي چه به صدا در مي آيند؟


منبع : isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/141579/سکته گوش چيست؟ علت و درمان سکته گوش
بستن   چاپ