سلامت کبد را با رعايت چند نکته مهم تضمين کنيد
پنجشنبه 1 شهريور 1397 - 12:39:25 PM
چه خبر - کبد خود را بيشتر دوست داشته باشيدنوشيدن قهوه براي سالم ماندن کبد
قهوه,نوشيدن قهوه

افرادي که در روز چند فنجان قهوهمي نوشند، کمتر در معرض ابتلا به بيماري هاي کبد، از جمله سرطان، فيبروز و سيروز کبدي. به علاوه قهوه مي تواند سرعت پيشروي اين بيماري ها را در افراد مبتلا کمتر کند. هر چقدر هم قهوه مفيد باشد، جايگزين رژيم غذايي سالم، وزن سالم، آب زياد و ورزش منظم را براي حفظ سلامت کبد نمي شود.

در مصرف استامينوفن زياده روي نکنيد
قرص,دارو

استامينوفندر بسياري از داروها وجود دارد، از جمله داروهاي سرماخوردگي و آنفولانزا. بسياري از بزرگسالان نبايد بيشتر از 4000 ميلي گرم استامينوفن در روز مصرف کنند. بيشتر از اين مقدار به کبد آسيب مي زند. سعي کنيد بيشتر از يک محصول حاوي استامينوفن در روز مصرف نکنيد و هرگز بيشتر از ميزان توصيه شده استامينوفن مصرف نکنيد.

رابطه جنسي بي خطر برقرار کنيد
کاندوم,رابطه جنسي

مطمئنا در زمان برقراري رابطه جنسي سعي مي کنيد سلامت خود و شريک جنسي تان حفظ شود چرا که برخي بيماري هاي جنسي در نهايت به کبد آسيب مي زنند. يکي از اين بيماري ها هپاتيت Cاست که به طور مستقيم و جدي بر روي کبد تاثير مي گذارد. بسياري از افراد تا سال ها متوجه ابتلا به اين بيماري نمي شوند، تا زماني که اين بيماري به کبد آسيب هاي زيادي وارد کرده.

داروهاي خود را درست و به موقع مصرف کنيد
دارو,مصرف دارو

گرچه استامينوفن يکي از رايج ترين داروهايي است که مي تواند به کبد آسيب بزند، اما داروهاي ديگري نيز هستند که به کبد آسيب مي رنند – به ويژه اگر طبق توصيه ها و دستورات مصرف نشود. به علاوه حفظ سلامت کبد به عوامل ديگري مانند ژنتيک، ساير داروهاي تجويز شده و غذا بستگي دارد. بعد از شروع مصرف يک دارو در صورت مشاهده هر يک از اين علائم با پزشک مشورت کنيد:

احساس خستگي مي کنيد
تهوع داريد
خارش بدن
زرد شدن پوست و چشم ها

داروهايي که منجر به بروز اين علائم مي شوند، عبارتند از استاتين ها Statin براي کلسترول بالا و برخي آنتي بيوتيک ها (مانند آموکسي سيلين، کليندامايسين، اريترومايسين).

مکمل هاي مصرفي خود را بررسي کنيد
مکمل هاي دارويي,کپسول

مکمل ها تقريبا آسيب يک چهارم کبد را در پي دارد. برخي گياهان مي توانند به مرور زمان به رگ هاي خوني آسيب مي زنند. برخي گياهان نيز منجر به مشکلات کبدي مي شوند.

از نوشيدن الکل اجتناب کنيد
الکل,شراب

وقتي مشروبات الکلي مصرف مي کنيد، کبد شما ساير عملکردهاي خود را متوقف مي کند تا بتواند الکل را از خون خارج کند. اگر در نوشيدن الکل زياده روي کنيد، تصفيه الکل براي کبد سخت خواهد بود و به کبد آسيب مي زند. نوشيدن الکل به مرور زمان منجر به بروز کبد چرب مي شود که اولين نشانه بيماري کبد است. به علاوه الکل منجر به رشد باکتري هاي بد در روده مي شود که اين باکتري ها مي توانند به کبد وارد شوند.

ميوه ها و سبزيجات رنگارنگ مصرف کنيد
ميوه ها و سبزي ها

با خوردن انواع ميوه ها و سبزي ها اين اطمينان حاصل مي شود که مواد مغذي و فيبر مورد نياز وارد بدن شما مي شود. از مصرف کربوهيدرات هاي تصفيه شده مانند دونات و نان سفيد اجتناب کنيد و به جاي آن از غلات سبوس دار، برنج و نان سبوس دار استفاده کنيد. کمي گوشت، لبنيات و چربي هم در اين ميان لازم است. اما مصرف زياد اين مواد غذايي هم توصيه نمي شود. به علاوه بهتر است از چربي هاي مفيد موجود در دانه ها، آجيل ها و سبزي هاي روغني استفاده کنيد.

وزن خود را در محدوده سالم حفظ کنيد
ترازو,وزن کردن

براي حفظ وزن ايده آل و سالم شاخص توده بدن BMIرا در محدوده 18 و 25 حفظ کنيد. ورزش و رژيم غذايي متعادل بهترين روش ها براي حفظ وزن ايده آل و سالم هستند و خطر بروز بيماري کبد چرب غير الکلي را کاهش مي دهد. در اين مسير پزشک هم مي تواند به حفظ وزن سالم کمک کند.

براي حفظ سلامت کبد دست هاي خود را بشوييد
شستن دست ها,شستشوي دست

شستن دست ها و رعايت بهداشت ساده ترين راه براي دوري از ميکروب هايي است که مي توانند منجر به عفونت کبد شوند. کمي صابون و آب گرم براي تميز کردن دست هاي شما کافيست. شستن دست ها قبل از خوردن غذا و بعد از رفتن به دستشويي يا عوض کردن پوشک بچه ضروريست. انتشار بيماري هپاتيت A، به ويژه زماني که با دست آلوده غذا و آب مصرف مي کنيد، خيلي راحت تر اتفاق مي افتد.

بيشتر بدانيد : کدام نوع از هپاتيت ها خطرناک هستند؟

به طور مرتب ورزش کنيد
ورزش کردن,مردي در حال ورزش

ورزش منظم باعث مي شود BMI در يک سطح متعادل و سالم بماند که اين امر از بدن در مقابل بيماري کبد چرب غير الکلي محافظت مي کند. اما حتي اگر سطح BMI شما تغيير نکند، ورزش براي بدن مفيد خواهد بود. ورزش به عملکرد انسولين و سوزاندن تري گليسريد (نوعي چربي در خون) کمک مي کند.

از سموم اطراف خود اجتناب کنيد
شستشوي پنجره ها,شستشوي شيشه ها

سموم شامل محصولات پاک کننده، اسپري ها، حشره کش ها و ساير مواد شيميايي باشد. اگر زياد در معرض اين مواد شيميايي قرار بگيريد، يا آنها را نفس بکشيد و يا جذب بدن شوند، مي توانند به سلول هاي کبد آسيب بزنند. بهتر است زماني که از اين مواد شيميايي استفاده مي کنيد، حتما ماسک بزنيد و يا پنجره ها را باز کنيد.

مراقب خطر سوزن هاي آلوده باشيد
آمپول زدن,تزريق کردن

اگر تاکنون از مواد مخدر تزريقي استفاده کرده ايد، يا به طور تصادفي سوزن وارد بدن شما شده، حتما لازم است آزمايش هپاتيت C بدهيد. هپاتيت C از طريق خون منتقل مي شود.

آسيب هاي کبدي را مورد بررسي قرار دهيد
آمپول زدن,تزريق کردن

اگر زياد الکل مصرف مي کنيد يا سابقه خانوادگي ابتلا به بيماري هاي کبد را داريد، لازم است پزشک حتما کبد شما را مورد معاينه قرار دهد. درمان سريعتر مشکلات کبد موثر خواهد بود، علاوه بر اينکه بيماري هاي کبد در مراحل اوليه هيچ نشانه اي ندارند. همچنين اگر بيش از ديگران در معرض ابتلا به هپاتيت C هستيد، انجام اين معاينات ضروريست؛ افرادي که بيش از ديگران در معرض ابتلا به هپاتيت C هستند عبارتند از:

کساني که قبل از سال 1992 خون دريافت کرده اند
افرادي که اعتياد به تزريق مواد مخدر دارند
کساني که دياليز انجام مي دهند
مبتلايان به ويروس HIV
فردي که با سوزن آلوده زخمي شده باشد
کساني که در مراکز غير قانوني خالکوبي کرده باشند
تولدين سال هاي 1945 و 1965
واکسن بزنيد
liver_nurse_administering_patient_vaccination.jpg

واکسن هپاتيت A و هپاتيت B موجود است، اما هپاتيت C واکسن ندارد. بسياري از کودکان در مقابل اين بيماري ها واکسينه شده اند اما بزرگسالان زيادي هستند که واکسن اين بيماري ها را دريافت نکرده اند. در مورد اينکه شما به اين واکسن احتياج داريد يا خير با پزشک مشورت کنيد. کساني که داراي سيستم ايمني ضعيف هستند يا کبد آنها آسيب ديده حتما نياز به اين واکسن دارند.

بيشتر بدانيد : نشانه هاي بيماري کبد + عوامل بيماري زا در کبد

بيشتر بدانيد : پاکسازي کبد در 6 مرحله آسان

بيشتر بدانيد : کبد چه کاري انجام مي دهد؟

بيشتر بدانيد : شش واقعيت در مورد کبد

بيشتر بدانيد : علائم کبد چرب را بشناسيد

بيشتر بدانيد : علايم اوليه بيماري کبد را بشناسيد

بيشتر بدانيد : پاکسازي کبد در صورت مشاهده اين نشانه ها

بيشتر بدانيد : کبد را با اين 13 اشتباه ناآگاهانه آتش نزنيد!


منبع: سيمرغ

http://www.CheKhabar.ir/News/136837/سلامت کبد را با رعايت چند نکته مهم تضمين کنيد
بستن   چاپ