اهميت تغذيه با شير مادر، به مناسبت روز جهاني شير مادر
چهارشنبه 10 مرداد 1397 - 3:35:39 PM
چه خبر - تغذيه با شير مادر ضامن سلامت مادر و نوزاد

تغذيه نوزادان با شير مادر همواره مورد تاکيد و دغدغه صاحبنظران حوزه سلامت بوده تا جايي که در سال 1990 ميلادي نمايندگان سازمان ملل متحد، سازمان بهداشت جهاني و برخي از صاحبنظران از کشورهاي مختلف را بر آن داشت تا با معرفي يک روز مشخص، توجه عموم جامعه را به ضرورت اين اقدام و راهکارهاي حمايتي جلب کنند. پس از آن در سال 1991، انجمن جهاني شير مادر موسوم به WABA با حمايت يونيسف تاسيس شد تا اهداف اين برنامه هدفمندتر دنبال شود.

" شير مادر" تنها نياز غذايي تا شش ماهگي

شير مادر، ماده غذايي بي بديلي است که در کنار تامين همه نيازهاي غذايي و جسمي نوزاد از بدو تولد تاثير انکارناپذيري در رشد رواني و عاطفي او دارد و پيوندي عميق ميان مادر و نوزاد را شکل مي دهد. همچنين تغذيه با شير مادر، از فرزند در برابر بسياري از بيماري هاي عفوني و مزمن محافظت مي کند و رشد حسي و شناختي او را ارتقا مي دهد. علاوه بر اين ها تاثيرات مثبتي مانند پيشگيري از بسياري از بيماري هاي زنان به ويژه سرطان تخمدان، از جمله مواردي است که نمي توان ناديده گرفت.
اما براي اين که شيردهي موفق طي اين دوران صورت گيرد، سازمان بهداشت جهاني و يونيسف توصيه هاي مهمي را به صورت چارچوب کلي ارائه داده اند که آغاز شيردهي از زمان تولد نوزاد، تغذيه انحصاري با شير مادر طي شش ماه نخست زندگي، شيردهي در هر نوبت تقاضاي نوزاد و استفاده نکردن از شيشه شير و پستانک مهم ترين آن هاست.

تغذيه با " شير مادر"؛ ضامن سلامت پايدار جامعه

باوجود تاکيد فراوان بر اهميت و لزوم تغذيه نوزاد با شير مادر به ويژه در شش ماه نخست زندگي، ارزيابي سازمان بهداشت جهاني در 194 کشور نشان مي دهد که تنها 40 درصد شيرخواران کمتر از شش ماه به طور انحصاري با شير مادر تغذيه مي شوند و اين آمار تنها در 23 کشور بيشتر از 60درصد گزارش شده است. اين در حالي است که سرمايه گذاري در اين زمينه در سطح سلامت و اقتصاد کلان جامعه نيز تاثير جدي دارد؛ براي مثال تنها حدود 5دلار سرمايه گذاري براي هر نوزاد در اين زمينه مي تواند به 300 ميليارد دلار صرفه جويي اقتصادي تا سال 2025 منجر شود.
به ياد داشته باشيد که...
برخي از آثار تغذيه با شير مادر حتي تا سنين بزرگ سالي نيز براي فرزند شما باقي مي ماند و او را از کودکاني که با شير خشک تغذيه شده اند، متمايز مي کند؛ مانند تأثير شير مادر در هوش نوزاد.
فوايد شير مادر محدود به خواص غذايي آن نيست. شير مادرعلاوه بر داشتن تمام ويتامين ها و مواد غذايي ضروري، داراي ترکيبات مهم محافظت کننده از نوزاد در برابر بيماري ها نيز است. به همين دليل، آکادمي پزشکي اطفال آمريکا توصيه مي کند تغذيه نوزاد تا شش ماهگي تنها با شير مادر انجام شود.

مضرات تغذيه با شير خشک
شيردهي,شيرمادر,نوزاد و شيشه شير

نوزاداني که با شير مادر تغذيه نمي شوند، بيشتر در معرض خطرات زير قرار مي گيرند:

عفونت هايي مانند عفونت گوش و قفسه سينه
ناراحتي معده و روده که باعث اسهال مي شود
عارضه مرگ ناگهاني نوزاد
چاقي و امراض مزمن در آينده
سرطان هاي دوران طفوليت
خطرات عدم شيردهي براي مادر
شيردهي,شير مادرخون ريزي بعد از زايمان
ديابت نوع 2
سرطان سينه يا تخمدان

اين در حالي است که دکتر برکاتي مديرکل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، مي گويد: در جهان فقط 45 درصد مادران تا 24 ماهگي به کودک شير مي دهند. در صورتي که اگر تغذيه با شير مادر درست انجام شود، سالانه از مرگ 823 هزار کودک و 20 هزار مادر در دنيا پيشگيري مي کند.
برکاتي، هزار روز اول زندگي از لقاح تا 9ماه بارداري مادر و دو سال پس از تولد را دوران طلايي و کليدي سلامت کودک دانست و اظهار کرد: اين دوران براي آينده هر انساني بسيار حياتي است. حداکثر رشد مغزي، عمده يادگيري پايه اي کودک، شخصيت کودک، ارتباط عاطفي کودک و مادر در اين دوره اتفاق مي افتد.
پيشگيري از بيماري هاي قلبي و فشار خون، پيشگيري از ابتلا به سرطان هاي سينه، تخمدان و دهانه رحم در مادران و پيشگيري از بيماري هاي عفوني، تنفسي، عفونت گوش مياني و اسهال در کودکان از جمله آثار بلندمدت ناشي از تغذيه کودکان با شير مادر است

بيشتر بدانيد : هفته جهاني تغذيه با شير مادر 2017

بيشتر بدانيد : گياهان افزايش دهنده و کاهش دهنده شير مادر

بيشتر بدانيد : شير مادر تا چه سني؟

بيشتر بدانيد : باورهاي نادرست درباره شير مادر

بيشتر بدانيد : اگر به نوزاد خود شير مادر مي دهيد، بخوانيد

بيشتر بدانيد : ستايش شير مادر و 10 توصيه به مادران

بيشتر بدانيد : هفته جهاني تغذيه با شير مادر 2017


منبع : khorasannews.com

http://www.CheKhabar.ir/News/131618/اهميت تغذيه با شير مادر، به مناسبت روز جهاني شير مادر
بستن   چاپ