چه خبر - با اين نوشيدني ها از گرمازدگي جلوگيري کنيد
گرمازدگي اتفاقي است که بعد از بالا رفتن درجه حرارت محيط از 35 درجه رخ مي دهد که اين درجه گرما را کودکان و سالمندان نمي توانند تحمل کنند بخاطر همين نبايد از خانه خارج شوند. در اين مقاله نوشيدني هاي که از گرمازدگي جلوگيري مي کنند را آماده کرده ايم. با ما همراه شويد.
بيشتر بدانيد : طرز تهيه 7 نوشيدني براي ميهماني هاي عصرانه
ضعف و خستگي، کشيدگي و درد عضلات، استفراغ و تهوع، پوست رنگ پريده و چسبناک، دماي طبيعي بدن، گرفتگي عضلات، سرگيجه، ضعف و غش، ادرار زرد تيره يا نارنجي، سردرد و اسهال را علائم نشان دهنده گرمازدگي است. در صورتي که فردي اين علامتها را مشاهده کرد بايد سريعاً خود را به جاي خنک مانند زير سايه درخت برساند و شروع به نوشيدن مايعات خنک کند و در صورت داشتن اسهال، ضعف و بي حالي به پزشک مراجعه کند.
متأسفانه بيشتر افراد به علت دير مراجعه کردن به پزشک دچار عوارضي ميشوند که مهمترين آنها از بين رفتن کليههاست که در پي آن کاهش حجم ادرار ايجاد شده و در نهايت منجر به دياليز ميشود بنابراين درمان بايد در همان دقايق اوليه انجام شود.
بدون شک با افزايش دماي هوا، نوع مواد غذايي مورد استفاده افراد نيز بايد تا حدودي تغيير پيدا کند. برخي خوراکيها هستند که سبب کاهش دماي بدن ميشوند و خوردن آنها در فصل تابستان توصيه ميشود. در ادامه به بررسي خوردني هاي مفيد براي جلوگيري از گرمازدگي مي پردازيم.
ميوه هاي مفيد براي جلوگيري از گرمازدگي
برخي ميوهها از قبيل : گلابي، خيار، انگور، طالبي و هندوانه سبب خنک ماندن بدن در فصل گرما هستند. اين ميوهها سرشار از آنتي اکسيدانهاي ضروري هستند و علاوه بر آن، بخش قابل توجهي از آنها را آب تشکيل داده و مصرف آنها سبب ميشود بدن در مواجهه با گرما، آب کافي داشته باشد. مصرف ليمو ترش در فصل تابستان توصيه ميشود. افراد ميتوانند ليمو ترش را با آب و کمي شکر مخلوط کرده و مصرف کنند. خوردن شربت آب ليمو به همراه نعنا به کم کردن دماي بدن در هنگام اوج گرفتن گرما کمک ميکند.
رفع گرمازدگي با شربت شيرين ممنوع!
در حالت عادي درجه حرارت بدن بين 36 تا 38 درجه است، افزود : گرمازدگي به حالتي گفته ميشود که دماي بدن به مدت طولاني و به دلايل محيطي و استعداد فردي به بيش از 40 درجه افزايش يابد. بهتر است افراد آب خنک حاوي يخ در قالب بطري با خود داشته باشند تا در صورت تشنگي يا مواجهه با گرما از آن استفاده کنند و اگر براي مدت مديدي قرار است در گرما باشند، مقداري نمک يا آب ليمو در آب نوشيدني خود بريزند. وجود قند در مايعات هم عاملي براي دفع آب بدن است، چرا که هضم قند نياز به آب دارد، بنابراين مصرف نوشيدنيهاي شيرين مانند نوشابه و شربت در اين موارد توصيه نميشود.
بيشتر بدانيد : رفع گرمازدگي با چند روش سريع خانگي
از قهوه و چاي بپرهيزيد
نوشيدنيهاي کافئيندار مانند قهوه و چاي ادرارآور است و سبب از دست دادن آب بدن ميشود و خوردن آن در فصل تابستان توصيه نميشود. کاهش مايعات در بدن سبب گرمازدگي ميشود و ما همزمان با از دست دادن مايعات در بدن سديم و املاح هم از دست ميدهيم بنابراين نميتوانيم آب ساده را جايگزين کنيم و يکي از علتهايي که در فصل تابستان مردم مايل به خوردن مايعات شيرين مانند شربت بنوشند همين امر است.
توصيه هايي مهم براي جلوگيري از گرمازدگيبهترين راه پيشگيري از گرمازدگي خوردن آب حاوي چند قطره آبليمو و کمي نمک است که ميتواند جلوي گرمازدگي را تا حدي بگيرد.
نوشيدنيهاي گازدار ترجيحاً نبايد استفاده شود چرا که دستگاه گوارش را به هم ميريزند و خوردن خاکشير و شربت به ليمو بهترين نوشيدني براي جلوگيري از گرمازدگي است.
تخم شربتي (دانه گياه ريحان) به علت اينکه بعد از مصرف، دانهها لعابدار ميشوند بهترين راه براي نگه داشت آب بدن است. همچنين مايعات خيلي سرد را فوراً نبايد نوشيد چرا که تعادل سيستم گوارش و ايمني را بر هم ميزند.
خوردن مايعات در طي روز چه ميخواهد آب باشد يا آب ميوه براي سلامت بدن مفيد است، همانطور که ثابت شده مصرف کافي مايعات بدون قند مصنوعي ميتواند در کاهش وزن بدن کمک کند. در روزهاي گرم، نوشيدنيهاي خنک طرفدارهاي بيشتري پيدا ميکنند، اما گاهي تنها نميتوان با آب روزها را گذراند، چرا که افت فشار و گرمازدگي در روزهاي گرم بيشتر است. بنابراين خوب است از ميوههاي تازه و خوشمزه اين فصل براي درست کردن نوشيدنيهاي سالم استفاده کنيم و از آبميوههاي مصنوعي که پر از رنگهاي شيميايي و اسانس هستند، دوري کنيم.
در ادامه به معرفي برخي از شربت ها که در فصل گرما مي تواند مفيد باشد مي پردازيم.
جلوگيري از گرمازدگي با شربت خاکشير
گياه دارويي خاکشير تب بر و مسکن بوده و مصرف آن براي تسکين التهاب پوست و درمان کهير توصيه ميشود. گل و برگ خاکشير براي رفع عوارض ناشي از کمبود ويتامين C موثر است، همچنين خاکشير در درمان بيماريهاي برونشيت، تب، عوارض سرخچه، سرخک و مخملک نيز بسيار مفيد است.
درخصوص تاثير دارويي خاکشير در تقويت معده و افزايش اشتها، نيز بايد گفت: روغن چرب دانههاي خاکشير داراي لينولئيک اسيد، لينولينيک اولئيک اسيد، اروسيک اسيد و استئاريک اسيد است و در اسانس آن نيز بنزيل، برونپيل و آليل دي سولفيد وجود دارد. خاکشير به طور تقريبي در تمام مناطق زراعي و زمينهاي باير اطراف مزارع و نيز زمينهاي آيش مشاهده ميشود.
بيشتر بدانيد : طرز تهيه 6 شربت گياهي تابستاني
جلوگيري از گرمازدگي با شربت زرشک
با استفاده از زرشک تازه به صورت شربت به عنوان تصفيه کننده خون، به يک نوشيدني بسيار گوارا در تابستان دست يابيد. البته مصرف مقدار زياد زرشک و يا ريشه و ساقه و برگ آن براي زنان حامله مناسب نيست، زيرا رحم را تحريک ميکند و ممکن است باعث سقط جنين شود. مصرف زياد اين گياه به مدت طولاني ميتواند سبب ناراحتي معده و رودهها شود و جذب ويتامينهاي گروه B را در بدن مختل کند. عرق طبي زرشک که از تقطير آب ميوه زرشک به دست ميآيد، نيز خواص زيادي دارد از جمله کاهش کلسترول خون، کاهش قند خون، تقويت معده، رفع سوء هاضمه، درمان زخم معده و رماتيسم.
بيشتر بدانيد : شربتي خوش طعم با هندوانه
جلوگيري از گرمازدگي با سکنجبين
سکنجبين شربت مناسبي براي فصل گرم است. پدربزرگها و مادربزرگها با روش تهيه اين نوع شربت آشنايي کامل دارند، چراکه از قديم و نديم سکنجبين رفيق کاهو بوده و هر وقت که سفرهاي از کاهو ميگسترانند، سکنجبين نيز در کنارش بوده و هنوز هم ما ايرانيها دوست داريم اين دو را با هم مصرف کنيم.
جلوگيري از گرمازدگي با آب طالبي
مطالعات نشان داده است، مصرف يک ليوان آب طالبي در روز به ميزان 25 درصد احتمال بروز فشار خون را کاهش ميدهد. محققان براي آزمايش، مقداري از پلاکتهاي خون را گرفته با مقدار کمي عصاره يا آب طالبي شيرين مخلوط کرده و مشاهده کردند در طالبي عاملي وجود دارد که به شدت مانع از انباشته شدن غيرطبيعي پلاکتها ميشود و در نتيجه از انعقاد و لخته شدن خون در رگها (که عامل حملههاي قلبي است) جلوگيري ميشود.
طالبي را بدون شکر يا چيزهايي ديگر به طور ساده بايد پيش از غذا خورد، کساني که طالبي را با نمک و فلفل ميخورند، هضم آن را آسانتر ميکنند ولي در مقابل، خاصيت ملين آن را کم ميکند.
http://www.CheKhabar.ir/News/124891/جلوگيري از گرمازدگي در تابستان با چند نوشيدني خوش طعم خانگي