بيش فعالي چه نقشي در ازدواج و روابط عاطفي دارد؟
22 آذر 1394 - 07:03:17 ب.ظ
اختلال بيش فعالي و فقدان توجه (ADHD)

بسياري از مردم به اشتباه تصور ميکنند اختلال بيش فعالي و فقدان توجه (ADHD) تنها مختص کودکان است و با بزرگ شدن اين مشکل حل ميشود در حالي که يک سوم تا نيمي از افرادي که در کودکي دچار اختلال بيش فعالي و فقدان توجه بوده اند در بزرگسالي نيز همچنان گرفتار آن هستند.

مشکل عدم توجه و تمرکز و دشوار بودن انجام و اتمام تکاليف باعث ميشود تحصيل و ادامه تحصيل براي کودک سخت باشد و کودک در اين زمينه ضعف داشته باشد. اين ضعف منجر به مشکلات عزت نفس، حفظ شغل و سوء استعمال مواد براي فرد در بزرگسالي ميشود. علائم اختلال بيش فعالي و فقدان توجه در بزرگسالي در روابط عاطفي فرد نيز ميتواند اخلال ايجاد نمايد. بسياري از بزرگسالاني که دچار اختلال بيش فعالي و فقدان توجه هستند، هرگز بيماري آنها تشخيص داده نميشود و تا زماني که فرد متوجه اين بيماري نشود نميتواند تحت درمان مناسب قرار بگيرد بنابراين روابط او با ديگران تحت تاثير قرار ميگيرد.

چگونه اختلال بيش فعالي و فقدان توجه بر روابط فرد تاثير ميگذارد؟

علائم مشخصه اين اختلال، فراموشکاري، بي توجهي، دشواري تمام کردن وظايف و تکانشي بودن (بدون فکر عمل کردن) است که همه اين ويژگيها روابط فرد را ويران ميکنند. همه اين مسائل در صورت وجود فرزند پيچيده تر نيز ميشود. از جمله مشکلاتي که در همجواري با فرد دچار ADHD ايجاد ميشود، به صورت زير است:

- فرد به سختي به صحبتهاي طرف مقابل گوش داده و به او توجه ميکند. فردي که اختلال بيش فعالي و فقدان توجه دارد ممکن است وسط صحبت ديگران بپرد يا در حين صحبت او توجهش را از دست بدهد. ممکن است همسر او احساس کند صحبتهايش براي همسرش مهم نيست يا ارزشي ندارد. به همين علت برقراري ارتباط موثر با ديگران برايش دشوار است.

- فرد در انجام وظايف مشکل دارد. اين اختلال منجر به فراموشکاري و ضعف در سازماندهي امور ميشود. مردي که ADHD دارد روز تولد همسر يا سالروز ازدواجشان را ممکن است از ياد ببرد يا هنگام بازگشت به خانه فراموش کند به مغازه برود و چيزهايي را که قرار بوده خريداري نمايد. اين فراموشکاري ممکن است موجب ناراحتي همسر شده و اين تصور را ايجاد نمايد که شوهر اهميتي به او و خواسته هاي او نميدهد در حالي که فرد واقعا مشکل فراموشکاري دارد. اين عدم انجام وظايف ممکن است در ازدواج يا روابط ديگر به عنوان عدم تعهد و التزام تلقي شود.

- فرد نميتواند از عهده مسئوليتهايش برآيد. فردي که اختلال بيش فعالي و فقدان توجه دارد ممکن است فراموش کند صورت حسابها را بپردازد، به موقع سر قرار حاضر شود، ماده شوينده سمي را از دسترس کودکان خارج کند و غيره.

- فرد رفتار تکانشي دارد. افرادي که در بزرگسالي اختلال ADHD دارند، دائما برانگيخته ميشوند و نميتوانند به پيامدهاي کارشان فکر کنند. اين امر موجب بروز رفتارهاي غير مسئولانه و غير ملاحظه کارانه ميشود مثلا در حالي که کودکان در اتومبيل حضور دارند با سرعت زياد رانندگي ميکند.

- فرد واکنش افراطي هيجاني دارد. فرد مبتلا به ADHD ممکن است به راحتي کنترل خود را از دست بدهد که اين ميتواند منجر به سوء برداشت بزرگي شود. بحثها و مشاجراتي که فرد در آن حضور دارد به سرعت از کنترل خارج ميشوند چون نميتواند با آرامش صحبت کند.

اختلال بيش فعالي و فقدان توجه روابط و ازدواج شما را ميتواند نابود کند مگر اين که تشخيص و درمان مناسب صورت گيرد. فرد مبتلا به ADHD براي غلبه بر مشکلات در روابط عاطفي چه کاري ميتواند انجام دهد؟
اولين قدم، درمان علائم اين اختلال است که به روابط شما صدمه ميزند. اگر پيش از اين به متخصص مراجعه نکرده ايد و بيماري شما تشخيص داده نشده است، به روانشناس يا روانپزشک مراجعه نماييد. بسياري از درمانهايي که براي کودکان موثر هستند (مانند داروهاي محرک، رفتار درماني و مشاوره)، در بزرگسالان نيز اثر بخش بوده و تمرکز و نيز روابط فردي را بهبود ميبخشند . زوج درماني به شما و همسر شما کمک ميکند بهتر يکديگر را درک کنيد و هر گونه فاصله اي که به واسطه اين اختلال بين شما ايجاد شده است را از ميان برداريد.

برخي از راهکارهاي ديگر براي کمک به مشکلات روابط ناشي از ADHD عبارتند از:

- فهرستي از همه کارها و خريدها و مسئوليتهاي روزانه که بايد انجام دهيد تهيه کنيد. همچنين تقويمي از سالروزها، وقايع مهم و قرارهاي خود همراه داشته باشيد و مرتب آن را چک کنيد.

- از همسرتان که گرفتار ADHD است بخواهيد هر درخواستي که از او داشته ايد را برايتان تکرار کند تا مطمئن شويد درست متوجه شده از او چه خواسته ايد.

- سر خود را شلوغ نکنيد و سعي کنيد هر روز يا هر هفته تعداد کمي کار به عهده گرفته و تکميل کنيد.

- به يک برنامه خود را عادت بدهيد. مثلا هفته اي يکبار حساب بانکي خود را چک کنيد تا بدانيد اين هفته چقدر خرج کرده ايد يا شب آخر تعطيلي براي تمامي هفته برنامه غذايي بريزيد.



منبع: سيمرغ



http://www.CheKhabar.ir/News/12470/بيش فعالي چه نقشي در ازدواج و روابط عاطفي دارد؟
بستن   چاپ