آنتي اکسيدان چيست؟ + منابع آنتي اکسيدان
يکشنبه 24 تير 1397 - 6:53:37 AM
چه خبر - آنتي اکسيدان چيست؟

آنتي اکسيدان ها مواد شيميايي هستند که با فرايندي به نام اکسيداسيون oxidation در سلول ها مي جنگد. مهم ترين منبع آنتي اکسيدان ها غذاهاي گياهي هستند، اما بدن نيز تا حدي آنتي اکسيدان توليد مي کند. احتمالا با ويتامين C و E، بتاکاروتن و مواد معدني مانند سلنيوم و منگنز آشنا هستيد. مواد مغذي گياهي و مواد شييايي مانند فلاونوئيدها، فنول ها، پلي فنول ها و فيتواستروژن ها نيز آنتي اکسيدان محسوب مي شوند.

بيشتر بدانيد : آنتي اکسيدان چيست؟ و منابع آنتي اکسيدان و مکمل هاي ضدپيري کدامند؟

آنتي اکسيدان ها چه کاري انجام مي دهند؟
آنتي اکسيدان,راديکال آزاد

هر يک از آنتي اکسيدان ها به شکل متفاوتي کار مي کنند، اما با هم تيمي را تشکيل مي دهند که با راديکال هاي آزاد مبارزه مي کنند. راديکال هاي آزاد منجر به فرايند اکسيداسيون مي شوند که سلول ها و مواد ژنتيکي داخل آنها را آسيب مي زند. بدن شما در هنگام پردازش کردن غذاها، نور خورشيد و سمومي مانند دود، آلودگي و الکل راديکال آزاد توليد مي کند. آنتي اکسيدان ها يا راديکال هاي آزاد را قبل از شکل گيري متوقف مي کنند و يا بعد از شکل گيري آنها را در هم مي شکنند، بنابراين کاملا بي خطر هستند.

ويتامين E
ويتامين E,منابع ويتامين E

اين آنتي اکسيدان در چربي ذخيره مي شود (ممکن است شنيده باشيد که به آن چربي محلول گفته مي شود). ويتامين E با راديکال هاي آزادي که به چربي هاي موجود در ديواره سلول ها حمله مي کنند، مبارزه مي کند. به علاوه ويتامين E مانع تبديل شدن کلسترول بد خون يا LDL به شکلي مي شود که باعث سفت شدن عروق مي شود که سفتي عروق منجر به بروز بيماري قلبي و عروقي مي شود.
منابع ويتامين E عبارتند از: غلات سبوس دار، روغن هاي گياهي (مانند روغن زيتون، روغن دانه آفتابگردان و روغن کانولا)، آجيل ها و سبزيجات داراي برگ سبز.

بيشتر بدانيد : منابع غذايي ويتامين E

ويتامين C
منابع ويتامين C,ويتامين C

ويتامين C که نام ديگر آن اسيد آسکوربيک است، در آب ذخيره مي شود (به همين دليل محلول در آب نيز ناميده مي شود). ويتامين C آنتي اکسيداني است که از بروز سرطان هاي مختلف از جمله سرطان معده، ريه و سيستم گوارشي پيشگيري مي کند.

بيشتر بدانيد : ويتامين C در اين 12 خوراکي بيشتر از پرتقال وجود دارد!!

بتاکاروتن
بتاکاروتن ,منابع بتاکاروتن

بتاکاروتن نوعي کاروتنوئيد محلول در چربي است که در رنگدانه هاي زرد، نارنجي و قرمز ميوه ها و سبزي ها وجود دارد. بدن آن را به رتيونل تبديل مي کند که به بينايي کمک مي کند. بتاکاروتن اگر به شکل مکمل مصرف شود خطرناک است، بنابراين بهتر است از غذا دريافت شود.
منابع بتا کاروتن عبارتند از: ميوه ها، غلات، هويج، کدو، اسفناج و ديگر سبزيجات.

ليکوپن
ليکوپن,منابع ليکوپن

ليکوپن نوعي کاروتنوئيد است که از بدن در مقابل بيماري هايي مانند سرطان پروستات، سرطان ريه و سرطان سينه محافظت مي کند.
يکي از مهم ترين منابع ليکوپن گوجه فرنگي پخته شده است. گرم کردن گوجه فرنگي باعث مي شود جذب ليکوپن در بدن راحت تر انجام شود. براي کمک به بدن و استفاده بيشتر از اين ماده مغذي کمي روغن زيتون هم به آن اضافه کنيد.

سلنيوم
سلنيوم,منابع سلنيوم

سلنيوم يک ماده معدني است که در آب و خاک موجود است و به عملکرد تيروئيد کمک مي کند. تحقيقات نشان مي دهند سلنيوم مي تواند از بدن در مقابل سرطان هاي مختلف، به ويژه سرطان ريه، سرطان روده و سرطان پروستات محافظت کند. جذب اين ماده معدني به شکل مکمل خيلي راحت است. مصرف بيش از اندازه سلنيوم منجر به مشکلات گوارشي، ريزش مو، خراب شدن ناخن ها و حتي سيروز کبدي شود.
منابع سلنيوم عبارتند از غلات، پياز، سير، آجيل ها، لوبياي سويا، غذاهاي دريايي، گوشت و جگر.

فلاونوئيدها
فلاونوئيد,فلاونوئيدها

دانشمندان بيش از 4000 فلاونوئيد شناسايي کرده اند که در ميوه ها و سبزي ها موجود است. هر گياهي حاوي ترکيبي از فلاونوئيدهاي مختلف است. فلاونوئيدها از بدن در مقابل بيماري قلبي، سرطان، آرتروز، پيري، آب مروراريد، از دست دادن حافظه، سکته مغزي، التهاب و عفونت محافظت مي کنند.
منابع فلاونوئيدها عبارتند از چاي سبز، انگور، سيب، شکلات و انواع توت ها.

اسيدهاي چرب امگا 3 و امگا 6
امگا 3,امگا 6

امگا 3 از بدن در مقابل بيماري قلبي، سکته مغزي، آرتريت، آب مروراريد و سرطان محافظت مي کند.امگا 6 به بهبود اگزما، پسوريازيس و پوکي استخوان کمک مي کند. بدن شما نمي تواند اين اسيدهاي چرب ضروري را توليد کند. اسيدهاي چرب امگا 3 و امگا 6 التهاب را متوقف مي کنند. اکثر مردم امگا 6 بيشتري در رژيم غذايي خود دارند و ميزان دريافت امگا 3 در آنها خيلي کمتر است. به ياد داشته باشيد که نسبت متعادل مصرف امگا 6 به امگا 3 عدد 4 به 1 است. مکمل هايي از هر دو اسيد چرب وجود دارد، اما بهتر است آنها را از غذا دريافت کنيد.
منابع امگا 3 و امگا 6 به شرح زير هستند:
امگا 3 :ماهي آزاد، ماهي تن، ساردين و گردو
امگا 6 :روغن هاي گياهي، آجيل ها و گوشت پرندگان

آيا مي توان آنتي اکسيدان ها را تنها به شکل مکمل مصرف کرد؟
آنتي اکسيدان

خير. بررسي هاي زيادي که در اين زمينه انجام شده اند، نشان داده اند مصرف مکمل هاي آنتي اکسيدان ها تاثيري بر سلامت بدن ندارند. افرادي که مکمل هاي آنتي اکسيدان را مصرف مي کنند به اندازه افرادي که آنتي اکسيدان مصرف نمي کنند دچار بيماري هاي قلبي، سرطان و آب مرواريد مي شوند. يک استثنا در اين مورد وجود دارد و آن دژنراسيون ماکولاست که ناشي از سن بروز مي کند. مکمل هاي آنتي اکسيدان مي توانند پيشروي اين بيماري را آهسته تر کنند.

آيا همه ميوه ها و سبزي ها حاوي آنتي اکسيدان هستند؟
آنتي اکسيدان,منابع آنتي اکسيدان

ميوه ها و سبزي ها حاوي مقدار زيادي آنتي اکسيدان هستند و اين ادعا درست است که هر چه بيشتر ميوه و سبزي بخوريد، کمتر دچار بيماري هاي مختلف مي شويد. آنچه در اين بين واضح نيست علت آن است. آيا آنتي اکسيدان ها عامل اين فوايد هستند يا ماده شيميايي ديگري در ميوه ها و سبزي ها اين تاثير را دارد؟ آنچه مطرح است اين است افرادي که ميوه و سبزي بيشتري مي خورند، در حقيقت سبک زندگي سالمي انتخاب کرده اند. دانشمندان در حال بررسي هاي بيشتري در اين زمينه هستند.

آيا مصرف آنتي اکسيدان بيش از حد توصيه مي شود؟
آنتي اکسيدان,مکمل آنتي اکسيدان

دريافت آنتي اکسيدان زياد از غذايي که مي خوريد کار سختي است. اما در مورد کساني که مکمل آنتي اکسيدان مصرف مي کنند، اين مسئله صادق نيست. بتا کاروتن بيش از حد در صورتي که سيگاري باشيد، خطر ابتلا به سرطان ريه را در شما افزايش مي دهد. مصرف ويتامين E بيش از حد خطر بروز سرطان پروستات و سکته مغزي را در شما افزايش مي دهد. به علاوه اين محصولات بر روي اثر بخشي برخي داروها نيز تاثير مي گذارند. در مورد هر آنچه مصرف مي کنيد با پزشک مشورت کنيد تا هيچ تداخلي به وجود نيايد.

بيشتر بدانيد : 6 مـنـبـع آنـتـي اکـسـيـدان هـا

بيشتر بدانيد : آنتي اکسيدان ها چطور باعث سلامت ما مي شوند

بيشتر بدانيد : ادويه هايي که آنتي اکسيدان هاي طبيعي هستند


منبع: سيمرغ

http://www.CheKhabar.ir/News/122729/آنتي اکسيدان چيست؟ - منابع آنتي اکسيدان
بستن   چاپ