صداوسيما حق ندارد فردي را به اجبار يا اکراه به مصاحبه وادار کند
چهارشنبه 20 تير 1397 - 10:56:06 PM
چه خبر - شکايت از صدا و سيما به دنبال پخش اعترافات دختر 17 ساله

وکيل انجمن حمايت از حقوق کودکان با تاکيد بر حفظ آبرو و حيثيت افراد به عنوان حفظ حريم خصوصي آنان، گفت: انجمن حمايت از حقوق کودکان به دنبال نمايش اعترافات دختري 17 ساله از صدا و سيما اعتراض کتبي خود را به شوراي نظارت بر صدا و سيما تقديم کرده و در صدد است از طريق دادسراي رسانه پيگيري‌هاي قضايي را انجام دهد.
سارا باقري با بيان اينکه اصل 37 قانون اساسي که ناظر بر اصل برائت است بر اين نکته اشاره دارد که جرم افراد بايد در دادگاه صالح ثابت شود، افزود: علاوه بر اين يکي از مهمترين حقوق و بلکه اولين حقي که مصاحبه شونده بايد از آن برخوردار باشد، حق آزادي در شرکت کردن يا شرکت نکردن در مصاحبه است.
وي با بيان اينکه ماده 19 اعلاميه حقوق بشر به حق آزادي عقيده اختصاص دارد و از يک نظر داراي جنبه سلبي است اظهار کرد: اين ماده به اين معنا است که نمي‌توان فرد را به گفتن مطالبي که خود تمايل به بيان آن‌ها ندارد وادار ساخت بنابراين کساني که قصد مصاحبه با افراد مورد نظر را دارند نبايد آن‌ها را به اجبار يا به اکراه به انجام مصاحبه وادار کنند.
وکيل انجمن حمايت از حقوق کودکان تصريح کرد: به ويژه در موضوعاتي که با کودکان سر و کار دارد، خبرنگاران نبايد با کودکان زير 18 سال مصاحبه کنند مگر آنکه در حضور يا با اجازه يکي از والدين يا فرد بزرگسالي که مسئول نگهداري کودک است اين مصاحبه انجام شود.
باقري با بيان اينکه ماده 51 طرح حمايت از حريم خصوصي نيز مصاحبه و تهيه فيلم کودکان را مد نظر قرار داده است، گفت: در اين ماده اعلام شده است که فيلمبرداري يا تصويربرداري رسانه‌هاي همگاني از افراد زير 18 سال و انتشار يا پخش آن‌ها بدون اجازه، ولي يا قيم آن‌ها ممنوع است و حتما بايد با رضايت اولياء و سرپرستان آن‌ها صورت گيرد.
وي افزود: اغلب اين اطفال از آثاري که انجام مصاحبه و پخش صدا و تصوير آنان در رسانه‌هاي عمومي به دنبال دارد، آگاهي ندارند و بنابراين رضايت اين افراد از انجام مصاحبه کالعدم تلقي مي‌شود. در فرضي که رضايت دختر نوجوان و، ولي وي را بپذيريم باز هم چنين مصاحبه‌هايي باعث هتک حيثيت و آبروي اشخاص مي‌شود که تبعات اجتماعي منفي به دنبال دارد.
وکيل انجمن حمايت از حقوق کودکان با اشاره به اينکه ماده 9 منشور حقوق شهروندي نيز به مصون بودن حيثيت و اعتبار افراد در مقابل رسانه‌ها اشاره دارد اظهار کرد: حفظ آبرو و حيثيت افراد جزء حريم خصوصي آنان است که خبرنگاران و گزارشگران در زمان تهيه مصاحبه بايد مد نظر قرار دهند و از هر گونه نقض حريم خصوصي مصاحبه شوندگان پرهيز کنند. از سوي ديگر انجمن اعتراض کتبي خود را به شوراي نظارت بر صدا و سيما تقديم کرده و در صدد است از طريق دادسراي رسانه نيز پيگيري‌هاي قضايي را انجام دهد.
هادي شريعتي، نائب رئيس انجمن حمايت از حقوق کودکان نيز گفت: خوشبختانه رويکرد شوراي نظارت بر صدا و سيما نسبت به طرح شکايت مثبت ارزيابي مي‌شود و اين گامي مثبت و البته اميدبخش در راستاي ارزشمندي، حفظ و پاسداشت حقوق کودکان و کرامت انساني است.
اين فعال حقوق کودکان با بيان اينکه اصولا رويکرد‌هاي تهديدي صدا و سيما فضاي جامعه را مضطرب و نگران مي‌کند افزود: البته پيشتر نيز صدا و سيما در يکي از برنامه‌هاي مناسبتي در ارتباط با نحوه برخورد با کودکان ناشايست عمل کرده بود. در واقع اين سازمان در آخرين اقدام خود با پخش چنين مصاحبه‌اي اصول فقهي و حقوقي را که در قانون اساسي و به ويژه در اصل سي و هفتم و سي و نهم به صراحت ذکر شده، ناديده گرفته است.
اين حقوق دان اظهار کرد: حتي در صورت فرض وقوع جرم نيز رسيدگي و دادرسي به عنوان اتهام افراد زير 18 سال داراي حساسيت‌هاي قانوني خاصي است و ورود صدا و سيما به مباحث دادرسي کودکان و نوجوانان به اين صورت هيچ گونه توجيه قانوني ندارد.

http://www.CheKhabar.ir/News/122543/صداوسيما حق ندارد فردي را به اجبار يا اکراه به مصاحبه وادار کند
بستن   چاپ