خبر تکان دهنده و جنجالي درباره تصميم تلخ خانه سينما
سه شنبه 19 تير 1397 - 4:52:48 PM
چه خبر - نشست خبري بيستمين جشن خانه سينما

در ابتداي نشست رسانه اي بيستمين جشن خانه سينما با اعلام خبري متفاوت, خبرنگاران شوکه شدند. منوچهر شاهسواري مديرعامل خانه سينما, تصميمي را که به تاييد هيات رئيسه جشن بزرگ خانه سينما رسيده بود, اعلام کرد: امسال جشن خانه سينما برگزار نخواهد گرديد!!!


شاهسوراي ضمن اشاره به وضعيت کشور و ايام پر غصه و پر قصه اي که در حال گذران آن هستيم, اظهار داشت:

امسال آخرين دوره برگزاري جشن خانه سينما با شيوه اي ست که بيست سال است برگزار گرديده است.
او افزود:
بار اجرايي اين جشن بر عهده مازيار ميري ست, ما براي هم پيماني با شرايط کنوني جامعه به لحاظ تعرضات اقتصادي و فرهنگي به گونه اي ديگر وارد عمل خواهيم شد. ما مي خواهيم دين خود را ادا کنيم. گرفتن چنين تصميمي براي همه ما خيلي سخت بود, ولي در نهايت کل هيات رئيسه خانه سينما چنين تصميمي را گرفتند و خوشحالم که از سوي اقاي نصيريان نيز تشويق شديم. ما در برخي موارد چاره‌اي جز سکوت نداريم و نمي‌توانيم حيثيت همکاران خود را در ويترين رسانه‌اي بگذاريم ما مي‌بايست کار کنيم چون فضاي خانه سينما فضاي کار است.
سپس علي نصيريان, مازيار ميري و تورج منصوري به روي سن آمدند.
علي نصيريان در ابتدا گفت:
من با جشن خيلي موافقم چون اين همه جشن و جشنواره برگزار مي‌شود و بخشي از آن اگر براي کار فرهنگي و هنري باشد خوب است چون براي استعدادهاي جوان و توسعه نياز است که اين کار انجام شود؛ با اين حال دوستان تلاش کردند اين جشن فراموش نشود و به لحاظ اعتباري با شرايط متفاوتي برگزار شود.


نصيريان در ادامه با تاکيد بر لزوم اخلاق مداري در سينماي ايران افزود:

ما نبايد رويکردمان نسبت به هم توام با غرض ورزي و بي مهري باشد, و از موفقيت هاي يکديگر بايد به نيکي ياد کنيم و نسبت به هم موضع منفي نداشته باشيم. اگر فردي از سينماگران ايراني موفق به دريافت جوايز جهاني شد, اين اعتبار, براي سينماي ايران است, نبايد مغرضانه با آن سر عناد داشته باشيم. يادم است وقتي اصغر فرهادي موفق به دريافت جايزه اسکار گرديد به او گفتم: حس مي کنم در جايزه اي که شما گرفتيد من هم سهيم هستم. زماني که ما سينما را پي ريزي مي کرديم شما نبوديد. شما روي زيرساخت هاي ما سينماي خود را ساختيد. سينماي ايران را "گلستان, غفاري, جباري, مهرجويي و .... ساختند.ما به جوايز سينمايي شما افتخار ميکنيم. من از موفقيت هاي شما لذي مي برم. او به جاي نوه من است. او داراي افکار و ايده هاي تازه ميباشد. اصغر فرهادي يک کارگردان بسيار با سواد و با فرهنگ است. سواد و فرهنگ دو عنصر مهم در فيلمسازي هستند. اين را خطاب به سينماگران ميگويم: خواهش ميکنم از دشمني ها و برخوردهاي نامطلبوب در فضاي مجازي و مطبوعاتي پرهيز کنيم.
نصيريان خاطرن نشان ساخت:
درخت دوستي بنشان که کام دل به بار آرد
نهال دشمني برکن که رنج بي شمار آرد
وي افزود:
متاسفانه اين روزها اندکي از اخلاقيات فاصله گرفته ايم. زماني که ما به مدرسه مي رفتيم, گلستان سعدي را تدريس ميکردند. درست است پند و نصحيت لذت بخش است اما آن زمان ما فرهنگ و اخلاق داشتيم.حتي در روستا ها هم افراد با اخلاق بودند.
اکنون توسعه فرهنگي اتفاق افتاده است, ما بايد هشيارتر شويم.
علي نصيريان در پايان گفت:
از آقايان ميري منصوري اسديان و شاهسواري تشکر ميکنم. من يک سمبل هستم ديگران زحمت ها را ميکشند اميدوارم اين جشن با آبرو و حيثيت برگزار شود و موجب ترغيب سينماگران شوند.
مازيار ميري نيز ادامه داد:
آقاي نصيريان آبرو و دلگرمي ما هستند و حضورشان در جمع ما افتخار بزرگي ست.
تورج منصوري دبير رئيسه جشن خانه سينما نيز افزود:
اميدوارم حرف هاي زيباي آقاي نصيريان در جان مان هضم شود به همين علت سخن نخواهم گفت.


در ادامه مراسم خبرنگار مهرنيوز پرسيد: منظور از محدود برگزار شدن جشن چيست؟

تورج منصوري در پاسخ گفت: هر سال تاکيد بود که شبي که جوايز نهايي اعلام ميشود باشکوه هرچه تمام تر برگزار شود, اما امسال قصد داريم بودجه اي که قرار است در شب جشن هزينه شود، را صرف بيمه هنرمندان و اقدامات زيرساختي نماييم. ما حس کرديم دين ببشتري ميشود ادا کرد اگر تعداد صندلي ها را کم کنيم و سرويس دهي را بيشتر نماييم. ما نياز سينما را به صرفه جويي حس کرديم و به آن پاسخ داديم. داوري مهمترين موضوع است. اين آخرين سالي ست که ما قرار است جشن را برگزار نماييم, از سال آينده انجن عالي جشن را برگزار خواهد کرد, طبعا ساز و کار متفاوت خواهد بود.
مازيار ميري گفت:
ما افتخار ميکنيم که زير سايه نصيريان کار ميکنيم, حتمن در تاريخ ثبت خواهد شد که آخرين دوره جشن سينما با مديريت علي نصيريان انجام پذيرفته است.


منصوري درباره چگونگي برگزاري مراسم جشن خانه سينما و زمان برپايي آن تصريح کرد:

هنوز براي چگونگي برگزاري "شب جشن" تصميمي نگرفته‌ايم و پيشنهادات مختلفي مطرح شده از جمله انتشار در رسانه يا اعلام زنده. ولي هنوز به تصميم نهايي نرسيديم اما قصد نهايي ما بر صرفه جويي بود ولي امسال هم دچار اين بلا شديم که دير شروع کرديم ولي اين بهانه خوبي نيست. اين برنامه مختصر هم به دليل همزماني با ماه محرم قطعا شب 21 شهريور (روز ملي سينما) برگزار نمي‌شود.


منصوري در ادامه براي توضيح بيشتر علت متفاوت برگزار شدن جشن خانه سينما به منظور کاهش هزينه ها خاطر نشان ساخت:

اين روزها همه مي گويند ما در شرايط حساس کنوني هستيم. خود من از مخالفان سرسخت اصطلاح شرايط حساس کنوني هستم.اميدوارم يادبگيريم تا بتوانيم در شرايط حساس به گونه اي "غيرحساس" برخورد نماييم و آماس ها را فشار ندهيم تا زخم ها چرکي تر شوند.... رفتار معقول, منطقي و فرهنگي با جامعه هنري امنيت و ارامش را به جامعه انتقال خواهد داد.

منصوري در پاسخ به خبرنگار ايسنا در رابطه با نامه کانون کارگردانان گفت:

ميخواهيم حساب مان با سينما را تا يک مقطعي با سينما صاف کنيم. تصميم داريم هر چند فيلم که در مدت زمان چند سال ساخته شدند را نمايش دهيم. گفتيم که اول بايد تعيين کنيم که از چه زماني به بعد را نمايش دهيم. تصميم گرفتيم يک بازه سه ساله را درنظر بگيريم و چون ما مي‌خواهيم تخصص‌هاي شاخه‌اي را بررسي کنيم به اين نتيجه رسيديم که به قاعده عمومي همواره راجع به فيلم‌هايي قضاوت ‌کنيم ‌که به نمايش عمومي درآمده ‌اند تا برخي را به ضد تبليغ تبديل نکند و برخي را هم از جو دور کند.‌ طبق آمار ما متوجه شديم,40 فيلم در سال 94، 45 فيلم در سال بعد و 43 فيلم در سال 96 توليد شده که ديده نشده‌اند، در نتيجه اين 128 فيلم بايد به 75 فيلم ما که بايد در جشن خانه سينما مورد داوري قرار دهيم, اضافه مي شد. يعني در طول دو ماه بايد روزي 5 فيلم را به نمايش بگذاريم که اين غيرممکن است چون برخي از آن‌ها اصلا دي وي دي نشده‌اند. ضمن اينکه از بين 75 فيلم ما 45 تا بايد روي پرده نمايش داده شوند و در نهايت حدود 170 فيلم را در مدت کمتر از دوماه بايد نمايش دهيم. بنابراين طبق بررسي ها اين پيشنهاد عملي نبود نه اينکه نخواهيم چون اتفاقا نظرات مثبت بود ولي به شکل تکنيکي نمي‌توانستيم آن را اجرايي کنيم.
در بخشي ديگر مازيار ميري در پاسخ به پرسشي درباره اينکه جشن سال قبل يک‌ميليارد هزينه داشته گفت که هزينه جشن نوزدهم 824 ميليون‌ تومان بوده است.


شاهسواري درباره انتقادي که به غيرقابل باور بودن تصميم خانه سينما براي برگزار نکردن جشن مطرح شد آن هم در شرايطي که جشنواره هاي پرهزينه‌اي مثل جشنواره جهاني برگزار مي‌شود و يا اينکه چرا اسپانسر براي جشن گرفته نمي شود؟ پاسخ داد:

مسئله ما خانه سينما است و اگر رويدادي ديگر برگزار مي‌شود، متولي خودش مثل سازمان سينمايي بايد پاسخگو باشد. اصولا خانه سينما در مقابل استفاده از اسپانسر يک قيد اخلاقي دارد که استيج خود را نمي‌تواند به هرکسي بدهد.


او با تاکيد براينکه براي حمايت دولت از برگزاري جشن، ما هيچ توقعي را با دولت مطرح نکرديم، گفت:

همچنين تصميم امسال ما مطلقا به شايعه اي که پخش شد، مبني بر اينکه سازمان بازرسي ورود کرده، ارتباط ندارد چون ما سالانه حسابرسي در خانه سينما داريم و هيچ ايرادي درباره حسابرسي هاي خانه سينما تاکنون وجود نداشته است.


در ادامه اين انتقاد مطرح شد که برخي فيلمسازان مثل کيانوش عياري (کارگردان خانه پدري، کاناپه) بايد حمايت شود ولو اينکه آثارشان داوري نشود که منصوري گفت:

ما براي بخش غيررقابتي و جنبي اعلام آمادگي کرده ايم ولي اين نکته را هم بايد درنظر بگيريم که آيا مي‌خواهيم گوشه چشمي به اين فيلم‌ها داشته باشيم يا اينکه مي‌خواهيم مسئله آقاي عياري را ريشه‌اي درمان کنيم؟! اين پيشنهاد را خود کانون کارگردانان هم نپذيرفت و حاضر به ديده شدن اين فيلم‌ها در بخش غيررقابتي نشدند چون کارگردان و تهيه کنندگان هم حاضر به انجام اين کار نبودند.


يکي از خبرنگاران حاضر در جمع با تاکيد بر وجود مشکلات و ناهنجاري هاي بسيار در سينماي ايران جسورانه پرسيد آيا با توجه به مشکلات, سينماي ما جشن گرفتن دارد؟ (البته آقاي علي نصيريان فخر ما و سينماي ايران هستند)

تورج منصوري گفت از سوال شما اين گونه برداشت مي شود که شما خواستيد بگوييد: آقاي نصيريان شما افتخار جشن خانه سينما هستيد و آقايان منصوري و ميري باعث ننگ هستيد. ما هم موافقيم سينماي ايران در وضعيت خيلي ايده آلي نيست.ما خوب است روي جايي توافق کنيم با هم. اين تقصير آناني ست که قاعده بازي را عوض ميکنند ولي آناني که مطابق قواعد رفتار ميکنند گناهي ندارند. ما داريم نيمه پر اين ليوان را ميبينيم و سعي داريم نيمه خالي را پر کنيم قهر کردن به خاطر حضور بخشي خصوصي که خودش را مانند بختک روي سينما انداخته است, جوابگو نخواهد بود. نمي شود به خاطر ناديده گرفتن دو فيلم هفتاده و پنج فيلم ديگر هم ديده نشوند. ما نبايد به صرف ظلم به يک مورد حق هفتاد و پنج مورد ديگر را ناديده بگيريم.


درپايان اين نشست، نصيريان خطاب به داوران گفت:

از آن‌ها مي خواهم منصفانه‌ و با ديدي حرفه‌اي به فيلم‌ها نگاه کنند نه با کينه، دشمني، ضابطه يا رابطه! داوري‌ها بايد به حق و درست باشد. از داورها خواهش مي کنم آنچه واقعيت است را داوري کنند.

گزارش: پگاه ماسوري


منبع: سيمرغ

http://www.CheKhabar.ir/News/122442/خبر تکان دهنده و جنجالي درباره تصميم تلخ خانه سينما
بستن   چاپ