آبليمو سنتي يا کارخانه اي ، کداميک سالمتر است؟
جمعه 1 تير 1397 - 8:56:36 PM
چه خبر - آبليموي سنتي يا کارخانه اي

چند روز ديگر وارد فصل تابستان مي‌شويم و بازار ميوه‌هاي رنگارنگ و صد البته محصولات تهيه شده از آنها داغ است.در اين ميان برخي مغازه‌ها، واحدهاي فروش ميوه و تره‌بار و البته برخي سودجويان، از تبليغاتي استفاده مي‌کنند که با واقعيت تفاوت زيادي دارد.
در اين تبليغات سعي شده با استفاده از عباراتي همچون عرضه محصولات ارگانيک و خانگي، اطمينان خريداران به محصولات ظاهراً سالم آنها جلب شود. موضوعي که در عرضه آبليموهاي سنتي و صنعتي خود را به خوبي نشان مي‌دهد.
هر چند در اين ميان برخي واحدهاي توليدي به خاطر سودجويي، دست به تقلب مي‌زنند و نمي‌توان آنها را ناديده گرفت. اما با اين حال استفاده از محصولاتي که در کارخانه‌ها توليد مي‌شوند خطر به‌مراتب کمتري نسبت به استفاده از محصولات خانگي دارند چرا که اين محصولات حداقل اطلاعات لازم براي رديابي محصولات داراي مشکل را به مصرف‌کنندگان و مسئولان ذي‌ربط مي‌دهند. اين گزارش به دنبال بررسي‌هاي علمي يکي از باورهاي اشتباه مردم در خصوص آبليموهاي سنتي تهيه شده است. شايد پس از مطالعه آن، بيشتر از قبل در خريد آبليموهاي به اصطلاح سنتي تامل کنيم.
تبليغات کاذب براي عرضه آبليموهاي سنتي در وهله اول چهره صنعت غذا را در نظر مصرف‌کنندگان مخدوش مي‌سازد. بسياري از مردم هم که تحت تاثير اين تبليغات قرار مي‌گيرند ترجيح مي‌دهند به جاي استفاده از محصولات استانداردي که در کارخانه‌ها توليد و فرآوري مي‌شوند، اين محصولات بي‌نام و نشان را استفاده کنند. اما وقتي اين موضوع به صورت تخصصي بررسي مي‌شود نتيجه اين است که بخش قابل توجهي از بي‌اعتمادي مردم به کارخانه‌ها بي‌دليل است و پايه علمي ندارد. نتيجه اين سلب اعتماد که به کام سودجويان و دلالان شيرين است، فقط به تهديد سلامتي مصرف‌کننده ختم نمي‌شود و بسياري از خانواده‌ها را وا مي‌دارد که در فصل تابستان يا خودشان اقدام به آبليموگيري کنند يا از سنتي فروشان خريد کنند. در بين نگراني‌هاي مردم، قيمت ليمو به طور سرسام‌آوري افزايش يافته و هزينه گزافي به خانواده‌ها تحميل خواهد شد.
چرا استفاده از محصولات سنتي فروشان توصيه نمي شود؟ در ادامه در چند مورد به اين سوال پاسخ داده مي شود.

استفاده از نگهدارنده‌هاي غير مجاز

آبليمو سنتي يا کارخانه اي ، کداميک سالمتر است؟

اگر توليد محصول با ويژگي‌هاي کيفي مد نظر واحدهاي نظارتي اينقدر راحت بود، چگونه مي‌توان با ابتدائي‌ترين امکانات محصولي توليد کرد که تا يک‌سال از فساد با کپک، مخمر يا باکتري‌هاي اسيد دوست مصون بماند؟ پاستوريزاسيون صنعتي (در دماي C°85 به مدت 30 ثانيه) تحت شرايط کاملاً کنترل شده علاوه بر اين‌که محصول را ايمن و عاري از هرگونه ميکروارگانيسم مي‌کند، به همراه نگهدارنده‌هاي مجاز، مدت زمان نگهداري محصول را افزايش مي‌دهد. حال آن‌که توليدکنندگان زير زميني فاقد چنين تجهيزاتي بوده و معمولاً از نگهدارنده‌هاي غير مجاز استفاده مي‌کنند.

ويژگي‌هاي ظاهري عامه‌پسند، اما غير‌واقعي

مراحل فيلتراسيون و هموژنيزاسيون در توليد صنعتي آبليمو از اهميت زيادي برخوردارند. دليل اصلي ظاهر شفاف و فاقد کدورت و پالپ آبليموهاي صنعتي، استفاده از اين فناوري هاي پيشرفته در کارخانجات است. در حاليکه تصور عموم بر اين است که آبليموي فاقد پالپ، خاصيت چنداني ندارد. از طرف ديگر بسياري از آبليموهاي تهيه شده سنتي داراي پالپ‌هاي شناور هستند که گاهي تا يکسال ته‌نشين نمي‌شود. آيا اين موضوع شک بر‌انگيز نيست؟ ظاهر پالپي آبليموهاي سنتي در خوشبينانه‌ترين حالت با پايدار سازي تفاله خشک و آسياب شده ليمو ايجاد مي‌شود.

عدم تطابق با استاندارد ملي

طبق استاندارد ملي آبليمو، اين محصول يا با فشردن طبيعي ميوه يا از رقيق کردن کنسانتره ليمو با آب تهيه مي‌شود. آيا مي‌دانيد علاوه بر کنسانتره طبيعي، متاسفانه کنسانتره‌هاي سنتزي و بسيار ارزان ليمو نيز در حال حاضر در بازار کشور به سهولت در دسترس است؟ از آنجا که نوک پيکان سازمان‌هاي نظارتي هميشه به سمت کارخانه‌داران و واحدهاي داراي پروانه توليد است، توليدکنندگان زيرزميني براحتي و بدون دغدغه بازرسي و رديابي محصول، آبليموهاي خوش رنگ و لعاب و اصطلاحاً ارگانيک خود را فرموله و بدون هيچ‌گونه امکان رديابي، به راحتي در اختيار مصرف‌کننده قرار مي‌دهند. رنگ‌هاي مورد استفاده در توليد اين محصولات اغلب جزو رنگ‌هاي سنتزي بوده که خطرات زيادي براي مصرف‌کنندگان بويژه کودکان و زنان باردار دارد.

بدون تغيير رنگ حتي در شرايط بد نگهداري

آبليمو سنتي يا کارخانه اي ، کداميک سالمتر است؟

فرآيند توليد صنعتي آبليمو به دليل کنترل دقيق شرايط عملياتي واکنش‌هايي که منجر به تغيير رنگ آبليمو به سمت قهوه‌اي مي‌شود را به تاخير مي‌اندازد. انجام اين واکنش‌ها با افزايش دماي نگهداري، حضور اکسيژن در بسته و نگهداري در معرض نور تسريع مي‌شود و حتي آبليموهاي صنعتي نيز از اين نظر مستثنا نيستند. حال چگونه ممکن است آبليموهاي سنتي که ماه‌ها در پشت شيشه مغازه‌ها در معرض نور آفتاب و دماي بالا قرار گرفته است، رنگ سبز زيبا و البته دروغين خود را حتي تا بيشتر از يکسال حفظ کنند؟
وقت آن رسيده تا با تامل در مسائل و حواشي که در مورد آبليموهاي سنتي وجود دارد، به خود بياييم و اجازه دهيم صنايع قديمي يا حتي نوپا که راه و روش درستي را براي توليد محصولات خود در پيش گرفته‌اند، در سايه اعتماد مصرف‌کنندگان رشد و با به‌کارگيري حداکثر ظرفيت توليد خود، به شکوفايي اقتصادي ـ صنعتي کشور کمک کنند. در اين موضوع جاي خالي بازرسي‌هاي نهادها و سازمان‌هاي نظارتي بيش از پيش احساس مي‌شود.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : معجزه آبليمو

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : بالاخره آبليمو بخريم يا نخريم؟

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : کاهو را با آبليمو بخوريد


گرد آوري :
منبع : jamejamonline.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/117724/آبليمو سنتي يا کارخانه اي ، کداميک سالمتر است؟
بستن   چاپ